Sub sloganul „Spania în libertate”, guvernul de centru-stânga a comemorat tranziția țării către o democrație parlamentară într-un auditoriu plin, la Muzeul Regina Sofia din Madrid, relatează Reuters.
Franco a murit în 1975, la vârsta de 82 de ani, după ce a condus Spania timp de aproape patru decenii. Primele alegeri spaniole libere au avut loc în 1977, iar o nouă constituție a fost adoptată prin referendum în 1978.
„Să sărbătorim faptul că, în 1975, societatea spaniolă a decis să parieze pe democrație și libertate”, a declarat Sanchez.
„Moștenirea” dictatorului continuă să divizeze până astăzi societatea spaniolă, alimentând într-o parte a ei nostalgii după vremuri mai simple, fără dezbateri politice, și după valorile conservatoare „pierdute” în ultimele decenii, într-o Spanie ajunsă în avangarda mondială în multe aspecte ale progresului social, cum ar fi drepturile femeilor sau ale persoanelor LGBT.
„Regimurile și valorile autocratice avansează în jumătate din lume. Fascismul pe care am crezut că l-am lăsat în urmă este acum a treia forță politică din Europa", a spus socialistul Sanchez, adăugând că în prezent, „urmașii naziștilor” din Germania sunt sprijiniți de „cel mai bogat om de pe planetă”, referindu-se la miliardarul Elon Musk, pe care nu l-a numit, și la partidul anti-imigrație german AfD, aflat pe locul al doilea în sondajele de opinie înaintea alegerilor anticipate de luna viitoare.
Dreapta spaniolă nu crede în lacrimi
Evenimentele comemorative urmăresc, în viziunea guvernului de la Madrid, să evidențieze transformarea economică, socială și politică a Spaniei, să aducă un omagiu celor care au luptat pentru aceasta și să împiedice generațiile tinere să se lase „seduse de chemările de sirenă” ale ideologiilor de extremă dreapta, cum s-a exprimat Sanchez.
Decizia de a organiza evenimentele a fost controversată într-un mediu politic deja polarizat. Partidul Popular (PP), principala formațiune de opoziție, conservatoare, fondată de foști oficiali franchisti - și partidul de extremă-dreapta Vox au declarat că nu vor participa la evenimente.
Regele Filip VI a lipsit și el de la prima manifestare, atrăgându-și criticile stângii politice.
Un sondaj din ianuarie comandat de ziarul El Pais a arătat că Vox a câștigat în popularitate pentru a treia lună consecutiv, unul din 6 intervievați spunând că intenționează să voteze pentru partidul considerat extremist.
În regiunile în care guvernează, ambele partide, PP și Vox, au încercat să respingă o lege introdusă de guvernul condus de socialiști pentru a repara nedreptățile epocii Franco, inclusiv exhumarea gropilor comune, afirmând că este ar fi vorba de o încercare a stângii de a diviza spaniolii.
Franco a ajuns la putere printr-o lovitură de stat militară împotriva guvernului republican ales în mod democratic, în iulie 1936.
În războiul civil de trei ani care a urmat, aproximativ 200.000 de persoane au fost ucise, estimează Paul Preston, istoric britanic și expert în Franco, citat de Reuters.
„Domnia” lui Franco a adus cenzura, represiunea minorităților, îndoctrinarea totalitară și executarea în masă a disidenților.
„Se poate întâmpla din nou. Nu trebuie să fi angajat ideologic pentru a privi cu enormă tristețe și teroare anii întunecați ai franchismului și pentru a te teme că acel regres s-ar putea repeta”, a spus Sanchez.
Sfârșitul dictaturii franchiste și tranziția la democrație în Spania au devenit un model invocat adesea de est-europeni în anii 1990 ai secolului trecut, după căderea Zidului Berlinului.
Amnezia tinerilor
Coordonatoarea evenimentelor ținute în 2025 sub genericul „Spania în libertate", istoricul Carmina Gustrán Loscos, de la Universitatea din Zaragoza, a explicat, potrivit ziarului El Pais, că unul dintre obiective este de a „privi spre viitor” și de a „transmite tinerilor valorile democrației într-un moment în care aceasta dă semne de regres în mare parte a lumii”.
Din acest motiv, multe din activitățile programate, care se vor desfășura în Spania și în afara ei, vor avea formate specifice pentru persoanele care și-au trăit întreaga viață în democrație, cum ar fi benzi desenate, jocuri și aplicații, unități educaționale, călătorii de studiu pentru tinerii care merg pe urmele exilului, concursuri și altele.
Sondajul recent realizat pentru El Pais a arătat că 26% dintre tinerii spanioli ar prefera „în anumite circumstanțe” autoritarismul în locul democrației, iar un studiu din 2022 a dezvăluit lacune profunde în rândul elevilor cu privire la istoria propriei lor țări.
Unul din participanții la multe evenimente importante din vremea dictaturii, jurnalista Soledad Gallego-Díaz, de 74 de ani, a detaliat: „Există o lipsă enormă de informații. În tinerețea mea, majoritatea lucrurilor pe care le fac tinerii astăzi erau interzise și pentru o mare parte dintre ele mergeai la închisoare. Este important ca tinerii să fie conștienți de asta. Oricât de multe defecte ar găsi în democrație, aceasta este singurul regim care le permite să se exprime”.
Evenimentul inaugural de miercuri s-a încheiat cu un spectacol muzical al artistei Jimena Amarillo, care a interpretat o versiune modernă a melodiei „Libertad sin ira” (Libertate fără mânie), în timp ce era proiectat un videoclip cu imagini emblematice pentru istoria recentă a Spaniei: liderii tranziției Santiago Carrillo și Manuel Fraga, regele și regina emerită, forțe armate în misiuni de pace, primele căsătorii între persoane de același sex, imagini ale Jocurilor Olimpice de la Barcelona din 1992, ale marilor vedete sportive spaniole și ale „noilor spanioli”, precum jucătorul de fotbal de la FC Barcelona Lamine Yamal și atleta Ana Peleteiro.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te