Siman, în vârstă de 27 de ani, este un fost soldat ceh care s-a înscris voluntar în armata ucraineană la numai trei săptămâni de la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina. După o perioadă de instruire, el s-a alăturat Batalionului 49 de asalt din Ucraina, numit „Secea Carpatică”, și a participat la așa-numitele operațiuni de curățare în orașele Bucea și Irpin după retragerea trupelor rusești.
Tribunalul din Praga l-a găsit vinovat pe Siman de faptul că a sustras bunuri de la soldați și civili morți, drept probe servind înregistrările video pe care el însuși le-a făcut și le-a postat pe rețele sociale.
Inculpatul a declarat că regretă acțiunile sale, dar că nu a făcut decât să urmeze instrucțiunile comandanților.
„Unele obiecte menționate în rechizitoriu le-am luat, dar nu pentru a mă îmbogăți. Aș fi putut lua lucruri mult mai valoroase. Am făcut așa cum mi s-a zis. Comandantul mi-a spus că prada de război este pradă de război. Nu am făcut nimic din ceea alții n-au făcut”, a spus Siman.
Mai mult, fostul soldat a afirmat că „toată lumea știa” că are obiecte de valoare asupra sa și, timp de două săptămâni, nimeni nu a obiectat.
Dar purtătoarea de cuvânt a batalionului ucrainean, Elena Rozvadovska, a negat acest lucru, afirmând că „batalionul nu avea nicio idee că Siman jefuia case abandonate”.
Bătut pentru bereta ucraineană?
Totul ar fi ieșit la iveală după ce un coleg al lui Siman a fost reținut de poliția ucraineană pentru că plecase în permisie cu tot cu armele din dotare. După ce l-au predat militarilor și a fost readus în batalion, acesta a fost supus unui interogatoriu, în timpul căruia s-a aflat că Siman, împreună cu alți camarazi cehi, au sustras mai multe lucruri de valoare.
În declarații pentru publicația cehă iRozhlas, Siman a spus că soldații ucraineni i-au confiscat lucrurile și l-au bătut.
„Cea mai mare prostie pe care am făcut-o a fost să iau o beretă a armatei ucrainene. Trebuia să o merit. Asta i-a deranjat cel mai mult, iar pentru asta am luat-o cel mai tare peste șapcă”, a spus Siman.
Pe lista bunurilor furate de soldatul ceh se află lingouri din aur și argint, bijuterii, bani, arme, electronice, o pereche de ochelari de soare Gucci și chiar o mască de oxigen de la bordul celui mai mare avion din lume, An-225 „Mria”, care a fost distrus în timpul luptelor.
„Filip se întorcea și spunea adesea entuziasmat că a găsit ceva. Obișnuia să ia bijuterii de la oameni morți”, au confirmat martorii la proces.
Militarii ucraineni l-au reținut pe Filip Siman în aprilie 2022 și l-au predat apoi autorităților cehe.
O pedeapsă „atenuată”
Potrivit publicației cehe iDnes, instanța a „atenuat extrem de mult” pedeapsa prevăzută de lege pentru jaf - care în Republica Cehă poate fi de la 8 la 20 de ani de închisoare. În sentința emisă la 6 august, instanța a luat în considerare „circumstanțe extraordinare”, sugerând că, în timp de pace, Siman probabil nu ar fi comis o astfel de infracțiune.
Pe lângă jaf, Siman a fost acuzat că a servit în forțe armate străine. El a fost achitat pentru această acuzație. Premierul ceh Petr Fiala și fostul președinte Milos Zeman au promis că nu vor urmări în justiție cetățenii care s-au alăturat armatei ucrainene.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te