Institutul seismologic norvegian (NORSAR) a declarat că a detectat „o explozie probabilă” pe 8 octombrie în Marea Baltică, între Finlanda și Estonia. Este aria unde, ulterior, a fost detectată o scurgere dintr-o conductă de gaz.
Afirmațiile făcute pe 10 octombrie de experții institutului independent survin după ce autoritățile finlandeze au declarat că atât conducta de gaz submarină, cât și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia au suferit pagube, care par să fi fost cauzate de o „activitate externă”.
„Deteriorarea infrastructurii subacvatice a fost luată în serios, iar cauzele sunt investigate încă din 8 octombrie”, a declarat președintele Sauli Niinisto. „Este probabil ca deteriorarea atât a conductei de gaz, cât și a cablului de telecomunicații să fie rezultatul unei activități externe”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.
Comunicatul NORSAR a precizat că stațiile seismice din Finlanda „au detectat o probabilă explozie de-a lungul coastei finlandeze a Mării Baltice” la ora locală 1:20, pe 8 octombrie.
„Magnitudinea locală a evenimentului estimată la 1,0 este mult mai mică decât explozia înregistrată la conducta Nord Stream în septembrie 2022", se arată în comunicat. „Atât estimarea ariei incidentului, cât și cea a magnitudinii sunt asociate cu mari incertitudini. Analiza suplimentară a datelor este în curs de desfășurare".
Declarația face referire la exploziile înregistrate din septembrie 2022 care au distrus trei dintre cele patru conducte care compun magistratele gazifere Nord Stream 1 și Nord Stream 2, conducte importante pentru exporturile de gaze naturale rusești către Europa de Vest. Danemarca, Suedia și Germania au deschis anchete considerând că acest incident a fost un act de sabotaj, dar cazul este, în continuare, nerezolvat.
„Cine, de ce și cum? Neglijență sau intenție?”
Președintele Estoniei Alar Karis a declarat că țara sa vrea răspunsuri legate de avariile produse la conducta de gaz baltică, incident despre care ministrul apărării din țara baltică spăune că a fost provocat de o „forță destul de puternică” produsă, probabil, de un „impact mecanic”.
Finlanda a declarat că și-a ridicat nivelul de alertă pe 11 octombrie după ce au fost descoperite daune la conducta Balticconnector în weekend, iar ancheta privind incidentul continuă, pe fondul suspiciunilor că a fost cauzat de o intervenție externă.
„Știm că nu este o cauză naturală, ci probabil activitatea umană. Cine, de ce și cum? Neglijență sau intenție? Aceste întrebări nu au încă un răspuns", a scris Karis într-o postare pe Facebook.
Precedent care dau de gândit
Incidentul aer loc la puțin peste un an după ce gazoductele mai mari Nord Stream, o conductă majoră pentru exporturile de gaze naturale rusești către Europa de Vest, au fost avariate de explozii. Danemarca, Suedia și Germania au deschis anchete privind incidentul, care a fost considerat sabotaj. Cazul a rămas nerezolvat.
Reuters l-a citat pe ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, care spune că „se poate vedea în mod clar” că gazoductul submarin și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia au fost avariate de o „activitate externă”.
Operatorii finlandezi și estonieni ai sistemului de gaze au declarat pe 8 octombrie că au observat o scădere neobișnuită a presiunii în conducta Balticconnector. Imediat după aceea au oprit fluxul de gaze.
Autoritățile finlandeze au afirmat pe 10 octombrie că au identificat locul unde conducta lungă de 77 de kilometri a fost deteriorată.
Niinisto a declarat că încă nu se știe care este cauza avariei și că ancheta efectuată de Finlanda și Estonia continuă. Marina Estoniei a declarat pentru Associated Press că efectuează o investigație asupra fisurării conductei împreună cu armata finlandeză.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe X, rețeaua socială cunoscută anterior sub numele de Twitter, că a vorbit cu Niinisto „cu privire la deteriorarea infrastructurii submarine”. El a spus că NATO face schimb de informații și „este gata să sprijine aliații implicați”.
Atât Finlanda, cât și Estonia sunt state membre NATO și este posibil ca incidentul de la gazoduct să fie pus pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor apărării din cadrul NATO, care va avea loc la Bruxelles săptămâna aceasta.
Conducta Balticconnector traversează golful Finlandei din orașul finlandez Inkoo până în portul estonian Paldiski. Aceasta este bidirecțională, transferând gazele naturale între Finlanda și Estonia în funcție de cerere și ofertă.
Funcțională din 2019, conducta Balticconnector a fost singurul canal de import de gaze în Finlanda, în afară de gazul natural lichefiat (GNL), de când importurile rusești au fost oprite în mai 2022, în urma invaziei Moscovei în Ucraina.
Rusia a oprit furnizarea de gaze după ce Finlanda a refuzat să plătească în ruble, o condiție impusă "țărilor neprietenoase" - inclusiv statelor membre ale Uniunii Europene - ca modalitate de a evita sancțiunile financiare occidentale împotriva băncii centrale a Rusiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat miercuri, înainte de reuniunea miniștrilor apărării din țările-membre ale alianței, că, în cazul în care se va dovedi că pagubele se datorează unui atac, acesta va fi întâmpinat cu un răspuns „unit și hotărât”. „Dacă se va dovedi că este vorba de un atac asupra infrastructurii critice a NATO... acesta va fi întâmpinat de un răspuns unit și hotărât din partea NATO", a declarat el.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat știrea privind avariile de la conectorul baltic drept „îngrijorătoare” și a declarat că Rusia așteaptă informații suplimentare privind incidentul.
Cea mai mare parte a gazului care curgea în conducta Balticconnector înainte de închiderea acesteia la 8 octombrie se îndrepta din Finlanda către Estonia, de unde era redirecționat către Letonia, a declarat operatorul sistemului de gaze din Estonia, Elering.
Consumatorii estonieni au primit gaz din Letonia de la închiderea conductei, a precizat Elering.
Operatorul finlandez de gaze Gasgrid a declarat că sistemul de gaze finlandez este stabil și că aprovizionarea cu gaze a fost asigurată prin intermediul unui terminal plutitor de GNL la Inkoo.