Potrivit Biroului pentru politici de reintegrare, 11 localități din Zona de Securitate, aflate pe malul drept al Nistrului sunt conectate la rețelele „Tiraspoltransgaz”.
Este vorba de satele Hârbovăț și Varnița, din raionul Anenii Noi; satele Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca, din raionul Dubăsari; satele Copanca, Hagimus și Fârlădeni, din raionul Căușeni.
De asemenea, gimnaziile din satele Roghi și Corjova, din raionul Dubăsari, sunt alimentate cu gaze din stânga Nistrului.
Cele mai afectate ar putea fi satele Varnița și Copanca. „Unele sate au energie electrică din partea dreaptă, iar din Transnistria – gaze, dar la noi, toate serviciile sunt gestionate în Transnistria. Așa suntem aranjați noi geografic, fiindcă mai demult, satul Varnița era în componența orașului Bender (Tighina)”, a spus Europei Libere, primarul din Varnița, Alexandr Nichitenco.
Acum, locuitorii din cele 11 sate achită un tarif de 95 de bani pentru un metru cub de gaze, pentru primii 400 consumați, și 1 leu și 32 de bani – peste această limită.
Pentru energia electrică, consumatorii achită 64 de bani pentru un kWh, pentru primii 150 kWh utilizați, 85 de bani – pentru următorii 200, 98 de bani – pentru restul.
Chiar dacă sunt conectate la fel, la rețelele din stânga Nistrului, instituțiile publice (școala, grădinița, primăria, oficiul medical) din aceste localități plătesc la tarifele de pe malul drept: 16 lei 74 de bani pentru un metru cub de gaz și în jur de 3 lei pentru un kWh, în funcție de furnizor.
Guvernul de la Chișinău a promis să caute soluții pentru a nu lăsa în frig și întuneric locuitorii din regiunea transnistreană, dar resursele cumpărate din România sau de pe piață ar costa mai mult.
Sătenii din Varnița sunt speriați că tariful la gaz ar putea crește de 17 ori. Unii și-au pregătit deja lemne, lumânări și lămpi cu kerosen.
Patru ore pe zi fără lumină
Primarii celor 11 sate au fost invitați, la începutul săptămânii, la Chișinău și au discutat cu autoritățile centrale posibilele măsuri. La Varnița, de exemplu, școala va primi pelete și generatoare electrice, iar grădinița, încălzită cu gaze, va fi închisă. La Copanca, toate instituțiile de învățământ (trei școli și grădinița) nu au surse alternative de încălzire. Elevii vor învăța online.
„Cât despre energia electrică, noi avem câteva generatoare și vom mai cumpăra câteva până la 1 ianuarie. Autoritățile ne-au spus că maximum patru-cinci ore nu va fi lumină, și anume seara, de la 17:00 până la 20:00 sau 21:00. Locuitorii se pregătesc cu lemne, cărbuni și lumânări”, a spus Europei Libere primarul din Copanca, Afanasie Cuțari.
„În perioada stării de urgență, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, vor fi aprobate dispoziții pentru asigurarea cu resurse energetice, protecție socială, facilitare a obținerii ajutoarelor umanitare de la donatorii internaționali pentru zonele afectate”, a declarat pentru Europa Liberă Biroul pentru politici de reintegrare.
Regiunea transnistreană depinde în totalitate de gazele de la concernul rus Gazprom, transportate prin Ucraina. Acordul de tranzitare expiră la 1 ianuarie 2025, iar autoritățile de la Kiev au spus, în repetate rânduri, că nu-l vor prelungi.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te