Pe fondul scumpirilor, autoritățile îndeamnă consumatorii casnici, agenții economici și instituțiile publice să folosească rațional și să economisească energia electrică, astfel încât să fie micșorate achizițiile la prețuri mari de pe piața UE.
Măsuri de economisire pentru populație
Între altele, decizia ANRE privind noile tarife prevede aplicarea prețurilor diferențiate la curent, în funcție de orele de consum. Pentru consumatorii care dețin contoare inteligente, cu înregistrare pe intervale orare, energia electrică va fi mai ieftină în afara orelor de vârf, adică între 23:00 și 07:00.
- Te-ar putea interesa și: Tarife mai mari la electricitate și agent termic. Un kilowatt va costa peste 4 lei
Agenția spune că și consumatorii casnici, nu doar întreprinderile, pot instala astfel de contoare și opta, la dorință, pentru tarife diferențiate: prețul „de noapte” va fi de 3,31 lei/kWh, în comparație cu 4,10 lei/kWh în timpul zilei, pentru consumatorii Premier Energy, furnizorul de curent din regiunea de centru și sud a R. Moldova.
Premier Energy recomandă consumatorilor casnici să folosească cât de mult cu putință lumina naturală pentru iluminarea încăperilor; folosirea mai multor surse de lumină mai mici, instalate în mai multe locuri, decât pentru o singură sursă mai puternică.
Furnizorul de curent mai recomandă:
- Schimbarea becurilor incandescente cu becuri energo-economice de tip LED;
- Utilizarea electrocasnicelor cu eficiență energetică înaltă (A++, A+ şi A);
- Evitarea conectării simultane a mai multor electrocasnice cu consum mare de energie (mașină de spălat, uscător de păr, ceainic electric, cuptor electric, etc.), pentru a nu pune presiune pe rețeaua electrică;
- Reglarea temperaturii termostatului la 20-22 de grade Celsius. Reducerea cu doar un grad poate scădea consumul cu până la 7%;
- Scoaterea din priză a aparatelor și încărcătoarele nefolosite – chiar și neutilizate, acestea consumă energie dacă sunt conectate la sursa de curent;
- Fierberea doar a unei cantități necesare de lichid în ceainicul electric;
- Evitarea folosirii ascensoarelor în orele de vârf.
Vezi și ce cred chișinăuienii despre scumpirea curentului, inclusiv a căldurii.
Măsuri pentru agenți economici
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova a recomandat, anterior, printr-o dispoziție, o serie de măsuri de economisire a curentului pentru agenții economici:
- Reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, după posibilitate, și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate;
- Deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei în timpul orelor de program;
- Limitarea funcționării scărilor rulante/escalatoarelor între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00;
- Întreprinderile cu proces de producere energofag (care folosesc cuptoare electrice, de exemplu) trebuie să-și organizeze programul de muncă astfel ca procesele care folosesc cea mai multă energie electrică să fie realizate în afara intervalelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00;
- Administratorii blocurilor locative și ai clădirilor cu ascensoare trebuie să plaseze la parter anunțuri cu un astfel de conținut: „În contextul întreruperii energiei electrice în orele consumului de vârf, nu se recomandă folosirea liftului in intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”.
Unii agenți economici implementează de sine stătător soluții suplimentare de economisire. De exemplu, un furnizor de servicii internet și telefonie mobilă a decis deconectarea iluminatului în vitrine și a reclamelor luminoase ale magazinelor. Compania a deconectat și televizoarele, a dispus deconectarea imprimantelor după utilizare și a redus până la 19 grade Celsius temperatura generală în magazine și spațiile de lucru.
Măsuri de economisire pentru sectorul public
Aceeași dispoziție a CSE oblică autoritățile publice centrale și locale să reducă consumul de energie electrică mai ales în orele de vârf, „dar fără a afecta siguranța și sănătatea cetățenilor, dar și funcționarea serviciilor esențiale”.
Metodele de economisire, implementate de autorități:
- Reducerea programului iluminatului stradal. De exemplu, în s. Sireț, Strășeni, iluminatul stradal va fi conectat în două intervale: 17:30-22:00 și 03:00-06:30. Și primăria Vîșcăuți, Orhei, a anunțat că iluminatul stradal va funcționa între orele 17:10-23:00, cu posibilitatea de a micșora programul de funcționare pe perioada crizei energetice. Primăria Chișinău a redus programul de funcționare al iluminatului decorativ din oraș, cu excepția ghirlandelor electrice de pe Pomul de Crăciun, din PMAN și din Scuarul Catedralei.
- Sistarea funcționării sistemului de climatizare în birouri și deconectarea unor ascensoare în Parlamentul R. Moldova;
- Folosirea în primării a luminii naturale și limitarea utilizării becurilor, în conformitate cu normele de muncă;
- Înlocuirea becurilor cu cele LED;
- Scoaterea din priză a dispozitivelor încărcate complet sau electronicelor care nu sunt folosite;
- Instalarea senzorilor de mișcare pentru iluminat în zonele intens circulate;
- Administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare, inclusiv din subordinea autorităților publice, trebuie să regleze regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare.
Citește și: Cum planifică autoritățile să țină lumina aprinsă în această iarnă
Și Ministerul Educației și Cercetării a îndemnat instituțiile de învățământ să aplice măsuri pentru raționalizarea consumului de curent. Printre acestea se numără deconectarea sistemelor de iluminare a fațadelor clădirilor și a instalațiilor decorative de sărbători; reducerea temperaturii în școli cu 1-2 grade Celsius, menținând confortul necesar în sălile de clasă.
Chiar și cu aceste modalități de economisire, autoritățile moldovene nu exclud ca, din ianuarie a.c., să pună în aplicare un grafic de deconectări de la rețeaua electrică, în special din cauza consumului ridicat în orele de vârf, care poate „pune sub presiune” capacitatea de producție și distribuție a energiei electrice în întreaga țară.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te