Linkuri accesibilitate

Rusia vizează rezervele cheie de litiu ale Ucrainei


După lansarea invaziei pe scară largă în Ucraina, în 2022, Rusia a capturat două dintre cele patru zăcăminte de litiu ale Ucrainei, putând astfel priva Kievul de o resursă economică cheie.

Pe 11 ianuarie, Rusia a susținut că a preluat controlul asupra Șevcenko, o așezare rurală din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Așezarea se află deasupra unuia dintre cele mai mari depozite de litiu din Ucraina.

Experții spun că această confiscare de către Rusia a depozitelor de litiu din Ucraina ar putea avea un impact asupra restului Europei și asupra eforturilor continentului de a trece la energia verde.

Descris drept „aur alb”, litiul este un material esențial pentru bateriile utilizate în diverse dispozitive – de la smartphone-uri și laptopuri la vehicule electrice.

Conform studiilor geologice, Ucraina are aproximativ 500.000 de tone de litiu neexploatat, una dintre cele mai mari rezerve din Europa.

Rod Schoonover, expert în securitate națională și fondator al Ecological Futures Group, cu sediul în SUA, spune că este puțin probabil ca preluarea depozitelor de litiu ale Ucrainei să fie un obiectiv de război major pentru Moscova. Rusia însăși are rezerve semnificative.

Totuși, bogăția minerală a Ucrainei este unul dintre motivele pentru care țara este importantă pentru Rusia, spun experții.

Scutul ucrainean, o placă stâncoasă veche și masivă, care acoperă o mare parte din centrul și sudul Ucrainei, conține minerale valoroase precum fier și litiu și metale rare.

Importanța doar va crește

Uniunea Europeană a încercat să asigure aprovizionarea locală cu materii prime esențiale precum litiul și să-și reducă dependența de furnizorii străini, inclusiv China.

Litiul este esențial pentru eforturile Europei de a-și reduce dependența de combustibilii fosili și de a trece la energia verde.

Având în vedere rezervele sale substanțiale și proximitatea, Ucraina se prezintă ca un partener promițător, crede Schoonover.

„Invazia rusă a perturbat orice progres în ceea ce privește valorificarea rezervelor Ucrainei, dar dacă se reface stabilitatea, aceste resurse ar putea deveni, în timp, o piatră de temelie a autonomiei strategice a Europei în ceea ce privește mineralele esențiale”, a spus el.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG