Linkuri accesibilitate

Bătălia pentru Pokrovsk: Încotro se îndreaptă războiul?


Soldați ucraineni din unitatea de apărare aeriană a Brigăzii 24 Mecanizate desfășoară exerciții în regiunea Donețk, pe 14 decembrie.
Soldați ucraineni din unitatea de apărare aeriană a Brigăzii 24 Mecanizate desfășoară exerciții în regiunea Donețk, pe 14 decembrie.

Pokrovsk, un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei, este pe punctul de a trece sub controlul forțelor ruse - un moment de mare tensiune care ar putea deveni crucial în războiul din Donbas. După contraofensiva ucraineană din 2023, trupele ruse au avansat treptat, capturând orașe importante și extinzându-și controlul asupra regiunii Donețk. Pierderea Pokrovskului, un nod logistic vital situat nu departe de linia frontului, ar afecta serios apărarea Ucrainei, în ciuda epuizării și pierderilor semnificative suferite de Rusia în această campanie. Cu toate acestea, există în continuare posibilitatea unei contraofensive ucrainene, deși țara se confruntă cu provocări majore legate de recrutare, echipare și apărare.

POKROVSK, Ucraina -- Pokrovsk, odinioară un oraș plin de viață, pare acum un oraș-fantomă în mijlocul unui decembrie friguros și înzăpezit.

Străzile acestei localități, care număra circa 60.000 de locuitori până nu demult, sunt astăzi practic goale. Singurele sunete care se aud sunt tirurile de armă și bubuiturile tunurilor din depărtare.

Fost centru industrial prosper din estul Ucrainei, unde străzile pulsau de viață și energie, Pokrovsk este ultimul oraș din regiunea Donețk ajuns în strânsoarea trupelor rusești.

Așa cum încercarea Ucrainei de a respinge invadatorii ruși s-a încheiat fără prea mult succes în iunie 2023, trupele ruse au înaintat încet spre vest, capturând orașul Avdiivka și apoi orașul Vuldehar din Donețk. Rusia controlează în prezent aproximativ 60% din regiune.

Ajunse azi la doar câțiva kilometri de marginea Pokrovskului, trupele invadatorilor sunt la numai un pas de a cuceri acest nod logistic cheie din apropierea liniei actuale a frontului.

„Ar fi o lovitură gravă pentru ucraineni și nu sunt sigur că o pot opri”, a declarat pentru RFE/RL David Silbey, profesor de istorie militară la Universitatea Cornell din Statele Unite.

„Dacă vor pierde acest oraș, vor pierde de facto accesul direct la liniile lor defensive, ceea ce face mult mai dificilă consolidarea forțelor și continuarea luptei”, a adăugat el.

Orașul Pokrovsk are o importanță strategică, fiind un nod de transport major, aproape de liniile frontului, și un centru de aprovizionare pentru operațiunile militare din Donbas.

În pofida sprijinului militar semnificativ primit de Ucraina din Occident, ritmul cu care Rusia a invadat teritoriile ucrainene din Donețk a crescut constant începând cu luna august, stârnind temeri cu privire la o posibilă ofensivă decisivă din partea Rusiei.

Căderea Pokrovskului ar facilita atingerea unuia dintre obiectivele principale ale Rusiei: capturarea întregii regiuni Donețk, una dintre cele patru pe care Moscova pretinde că le-a anexat în noiembrie 2022, în urma unui referendum falsificat.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că este dispus să accepte un armistițiu și negocieri de pace doar dacă Ucraina renunță la cele patru regiuni – Donețk, Luhansk, Zaporijie și Herson – și abandonează planurile de aderare la NATO.

O ofensivă maraton

Potrivit lui George Barros, analist militar la Institutul pentru Studierea Războiului din Statele Unite, Rusia ar putea să nu dețină resursele suficiente pentru a transforma această posibilă victorie tactică la Pokrovsk într-un avans operațional mai adânc în Ucraina.

Rusia a pierdut peste 500 de tancuri și 1.000 de vehicule de luptă – suficiente pentru echiparea a cinci divizii mecanizate – precum și zeci de mii de soldați în timpul marșului de un an, de 45 de kilometri, spre marginea Pokrovskului.

„Ceea ce vedem aici este sfârșitul unui maraton rusesc foarte lung, în care rușii au cheltuit resurse incredibile pentru a avansa pe un teritoriu obiectiv foarte mic”, a spus Barros.

Dacă rușii capturează Pokrovsk, campania actuală se va încheia probabil din cauza lipsei de forțe și de fonduri, a declarat Barros.

El adaugă că după victoria de la Bahmut (una dintre cele mai sângeroase bătălii din acest război), trupele ruse nu au reușit să cucerească și orașul strategic Ceasiv Iar, în parte din cauza epuizării.

Pierderile enorme suferite de Rusia în luptele pentru Pokrovsk ar putea deschide noi oportunități pentru Ucraina, adaugă Barros.

„Dacă ucrainenii sunt bine echipați și pot aduce mai mulți oameni pe front, acesta ar fi un moment ideal pentru a contraataca un adversar obosit și epuizat și a produce pierderi în rândul rușilor”, a spus el.

Problemele Ucrainei

Cu toate acestea, problemele Kievului legate de recrutare și instruirea trupelor sale sunt, probabil, printre principalele motive pentru care forțele ruse au avansat în estul Ucrainei în acest an, cred experții militari.

Guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a amânat luni de zile adoptarea unei legi privind creșterea numărului de recruți, temându-se de reacția cetățenilor, în timp ce trupele de pe linia frontului sufereau de o lipsă de efectiv.

Noile legi adoptate în aprilie au redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani. Tergiversarea modificărilor legislative a coincis cu o pauză de șase luni în acordarea ajutorului militar din partea SUA, fapt care a slăbit și mai mult forțele ucrainene de pe linia frontului.

Acum, Rusia nu mai dispune de un avantaj semnificativ în ceea ce privește puterea de foc și drone, deoarece Statele Unite grăbesc livrarea de muniție armatei ucrainene, iar Kievul își intensifică producția de drone.

În unele suburbii mai sunt gaz și electricitate, dar la Pokrovsk nu mai e deloc încălzire centralizată. Oamenii se încălzesc cu calorifere electrice sau sobe cu gaz.
În unele suburbii mai sunt gaz și electricitate, dar la Pokrovsk nu mai e deloc încălzire centralizată. Oamenii se încălzesc cu calorifere electrice sau sobe cu gaz.

Cu toate acestea, de-a lungul frontului, se resimte încă un deficit de forță de muncă, deoarece, din cauza ratei ridicate a mortalității, recruții tind să evite infanteria.

Pentru a proteja Pokrovskul, Ucraina concentrează cât mai multe trupe în regiune, dar acest lucru se face în detrimentul altor linii de apărare, spune profesorul Silby.

„Ucraina nu are posibilitatea de a-și reface forțele, deoarece este supusă unor atacuri continue”, a adăugat el.

Între timp, Ucraina este încet împinsă înapoi din regiunea Kursk a Rusiei, cu ajutorul trupelor nord-coreene.

Ucraina a cucerit o parte din regiunea Kursk într-o incursiune surpriză desfășurată în august, dar a renunțat la aproximativ jumătate din câștigurile sale teritoriale.

Scopul declarat al Kievului în Kursk a fost acela de a îndepărta trupele ruse de Ucraina și de a schimba teritoriul rusesc cu al său, atunci când se va încheia un viitor acord de pace.

În contextul deficitului de trupe din estul țării, operațiunea de la Kursk a fost una controversată, unii experți afirmând că operațiunea nu a reușit să îndepărteze multe trupe ruse de liniile frontului din Donețk.

În cazul în care forțele ruse vor cuceri Pokrovsk, spune Silbey, acestea vor face probabil o pauză pentru a-și consolida poziția înainte de a înainta spre nord, spre orașul Kramatorsk, pentru a cuceri următoarea rețea majoră de drumuri din Donețk.

Silbey afirmă că Putin ar putea conduce forțele ruse până la granițele Luhanskului și Donețkului - care formează regiunea Donbas - înainte de a căuta o înțelegere cu Ucraina.

Rusia nu poate susține o ofensivă mai adâncă în Ucraina, spune el, subliniind că Moscova scoate din depozite tancuri sovietice - unele fabricate încă din anii 1950 - deoarece nu își poate înlocui pierderile.

Rusia „câștigă, dar acest lucru o distruge ca putere militară. Acesta este ultimul război de superputere pe care îl va purta vreodată, pentru că își consumă toate rezervele pe care le mai aveau de pe vremea când era Uniunea Sovietică”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG