Linkuri accesibilitate

Rusia: proteste împotriva reformei pensiilor


Duminică, a demonstrația de protest de la Omsk
Duminică, a demonstrația de protest de la Omsk

Proiectul legii contestate prevede mărirea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și la 63 pentru femei.

Mii de oameni au demonstrat în Rusia împotriva intenției guvernului de a mări vârsta legală de pensionare. Unii protestatari au scandat lozinci împotriva președintelui Vladimir Putin, cerând demisia lui și a guvernului. O relatare a serviciului rusesc al Europei Libere, sintetizată de redactorul nostru.

Demonstrațiile au fost organizate de sindicate, partide politice și de activistul anti-corupție Alexei Navalnîi.

Proiectul legii contestate de demonstranți prevede mărirea vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani la bărbați, treptat, până în anul 2028, iar la femei, de la 55 la 63 de ani până în anul 2034.

Navalnîi a publicat pe site-ul său fotografii de la unele din proteste, arătând oameni cu pancarte ca: „Măriți pensiile, nu vârsta de pensionare!”, sau „Jos mâinile de pe pensii!”.

În orașul Saratov, din sud-vestul Rusiei, s-au adunat câteva sute de protestatari, care au scandat: „Putin e hoț!”, „Putin, demisia!” și „Arestați-l pe Putin!”.

Poliția a arestat câțiva demonstranți, le-a verificat documentele, dar le-a dat drumul celor mai mulți dintre ei imediat.

Alte proteste s-au ținut în câteva orașe din orientul îndepărtat al Rusiei, ca Vladivostok, Habarovsk, Komsomolsk-pe-Amur, ca și în orașul Omsk din Siberia și la Orenburg, în regiunea Uralilor, dar și la Celiabinsk:

Peste 500 de oameni s-au adunat la protestul de la Birobidjan, capitala Regiunii Autonome Evreiești, purtând pancarte pe care se putea citi: „Pensionarul înfometat e rușinea statului”, „Muriți înainte de pensionare” și „Nu reformei canibale a pensiilor!”.

La Omsk au luat parte la adunarea de protest de la complexul sportiv Blinov cam 4.500 de oameni, dintre care unii au cerut demisia premierului Dmitri Medvedev și a guvernului său.

Potrivit legislației înaintate de guvernul rus la 16 iunie, mărirea vârstei pensionării se va face treptat, începând din 2019. Ar fi primele asemenea măriri din epoca post-sovietică și vin într-o țară cu speranța de viață mult mai scăzută decât în statele prospere care au trecut deja prin asemenea reforme.

Până la 2 iulie, aproape 2,6 milioane de ruși semnaseră o petiție online împotriva reformei, pe platforma change.org.

Mitingurile de protest au „ocolit” de data aceasta orașele cele mai importante ale Rusiei, inclusiv pentru că ele găzduiesc meciuri ale Cupei Mondiale la fotbal, iar în asemenea localități demonstrațiile sunt interzise pe toată durata turneului.

Navalnîi a spus că anume nu a convocat proteste în orașele Cupei Mondiale, întrucât problema pensiilor este „internă”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG