Potrivit unui sondaj efectuat la nivel european de Eurostat, țările cu cea mai mare satisfacție a vieții, pe o scară de la 0 la 10, sunt Finlanda și Elveția (7,8), urmate de România, Austria, Belgia și Slovenia (7,7).
Românii sunt și printre cei mai satisfăcuți cu timpul lor liber.
La coadă, adică cei mai triști, sunt turcii (5,6) și bulgarii (5,9), urmați de greci și letoni (6,9).
Statistica este bazată pe evaluările personale, evident subiective, ale oamenilor din țările europene.
Cei mai fericiți sunt tinerii: în medie, cei cu vârste între 16 și 29 de ani și-au estimat cea mai mare satisfacție peste tot în Europa, mai puțin în țările cele mai bogate, unde cei mai fericiți sunt seniorii.
La nivel european, cei de la țară și cei de la oraș par să fie la fel de fericiți.
Mai fericiți decât restul sunt și cei cu veniturile cele mai mari și cu nivelul mai înalt de educație, precum și cei care trăiesc în gospodării cu copii. La celălalt capăt al spectrului, persoanele care locuiesc singure par să fie cele mai puțin fericite - o statistică îngrijorătoare, ținând cont că numărul de persoane care trăiesc singure este în creștere.
Fericirea este legată, însă, și de gradul de singurătate pe care-l resimt mulți - inclusiv cei care nu locuiesc singuri.
Unul din opt europeni spune că se simte singur majoritatea timpului, astfel că țările în care oamenii se văd mai des și se înțeleg bine cu apropiații lor au rate mai scăzute de singurătate. Oamenii mai educați și mai bogați spun că se simt singuri mai rar ca alții, astfel că est- și sud-europenii raportează o singurătate mai apăsătoare decât vest- și nord-europenii.
Contrastul cel mai drastic din datele prezentate de Eurostat ține de România, fiindcă datele despre fericire sunt colectate împreună cu cele despre venituri și condițiile de viață.
Or, în acele clasamente, România este la celălalt capăt, împreună cu multe dintre țările unde oamenii raportează lipsă de satisfacție cu viața lor.
România este țara UE cu cel mai mare grad de risc de sărăcie și excluziune socială (32%, față de media UE de 21,4%). Ea are și un grad de inegalitate economică peste media UE.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te