Cel puțin 250 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres ar urma să deschidă România în 2025, conform oficialilor din Transporturi.
Este cifra avansată de ministrul reconfirmat în funcție odată cu instalarea noului Guvern, Sorin Grindeanu (PSD).
Reprezentanții Companiei Naționale de Infrastructură Rutieră (CNAIR) sunt mai optimiști: peste 250 de kilometri erau în plan pentru deschidere în 2025, iar lor li se vor adăuga două tronsoane aproape gata în 2024 și care vor fi finisate primăvara anului viitor.
Totalul kilometrilor noi de autostrăzi și drumuri expres ar urma să ajungă astfel, în 2025, la 280 de kilometri. Aproape cât a inaugurat România în 2023 și 2024.
Dacă planurile se vor materializa, întreg traseul Autostrăzii Moldovei (A7) între Ploiești și Pașcani, de circa 320 de kilometri, ar urma să devină circulabil.
Estimările optimiste pentru 2025 au în spate recordul absolut stabilit în 2024, când au fost inaugurați aproximativ 200 de kilometri de drumuri de mare viteză, dar și progresul lucrărilor realizate deja la unele dintre proiecte.
Rețeaua de drumuri rapide a României a ajuns în prezent la aproximativ 1.280 de kilometri, în condițiile în care borna de 1.000 km a fost depășită abia în septembrie 2023.
Un alt argument pentru așteptările optimiste privind 2025 se bazează pe ritmul susținut pe care l-a avut compania UMB, cu 100 de kilometri inaugurați în 2024.
De altfel, de la această companie sunt așteptați anul viitor cei mai mulți kilometri noi: aproximativ 180 de kilometri doar pe autostrada Moldovei A7, între Focșani și Pașcani.
Acestora ar trebui să li se adauge alți 20 de kilometri din autostrada de centură a Bucureștiului (A0), restul secțiunii inaugurate doar parțial în 2024 din autostrada Sibiu-Pitești, precum și drumuri expres sau porţiuni nefinisate încă lângă Piteşti, Galaţi sau Cluj-Napoca.
Estimările prudente
Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, organizație care monitorizează proiectele de autostrăzi din România, au în continuare estimări mai prudente, chiar dacă cele pentru 2024 le-au fost cu mult depășite.
Aproximativ 150 de kilometri noi pot fi considerați ca aproape siguri - din care circa 60 km între Focșani și Pașcani, pe A7, estimează președintele asociației, Ionuț Ciurea.
Dacă UMB va stabili noi recorduri pe Autostrada Moldovei, atunci numărul final poate crește într-adevăr spectaculos, admite el.
„Marele semn de întrebare este pe ce se vor concentra și cât vor reuși să termine”, adaugă Ciurea.
Va fi gata A7 între Ploiești și Pașcani?
După ce, în 2024, întrega distanță de aproximativ 80 de kilometri de lângă orașul Buzău (cu excepția podului peste râul Buzău) până la Focșani a devenit circulabilă la nivel de autostradă, pentru 2025, reprezentanții CNAIR au planuri și mai îndrăznețe.
Astfel, ar urma să se poată circula și de la Focșani la Bacău (96 km) și de la Bacău la Pașcani (77 km). Adunați: peste 170 de kilometri. Mai mult, ar urma să fie gata și lotul cu podul peste râul Buzău și cele două loturi lipsă dintre Ploiești și Buzău (loturile 2 și 3).
Astfel, ar urma să fie funcțională întreaga autostradă A7 între Ploiești și Pașcani (mai puțin nodul turbion complet de la Pașcani), care este finanțată prin fondul de împrumuturi din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În fapt, autostrada continuă de la Pașcani la Suceava și până la granița cu Siret (în total 117 km), aceste sectoare fiind însă într-o fază incipientă.
Autoritățile spun că UMB, care construiește toți cei peste 170 de kilometri între Focșani și Pașcani, își va mobiliza toate forțele și va reuși să finiseze practic dublu față de cât a reușit în 2024 între Buzău și Focșani.
Pe A7 vor mai fi finisați alți peste 40 de kilometri. Mai întâi, este vorba de podul peste râul Buzău (1,2 km) și restul lotului 1 de pe Buzău-Focșani, singurul nefinalizat de pe acest sector de autostradă.
UMB nu a reușit să îl termine anul trecut, dar este de așteptat că o va face în prima parte a lui 2025. De la pod, traseul A7 continuă, spre Ploiești, cu lotul 3 Buzău - Pietroasele (14 km), construit de compania Turcă Nurol și care ar urma să fie gata tot în 2025.
Lotul 2 Pietroasele - Mizil (28,3 km), construit de Coni și Trace, va fi inaugurat în primăvară, fiind programat inițial (conform contractului) pentru 2024, termen care nu a mai putut fi respectat.
Un semn de întrebare este data finisării podului peste râul Buzău - de către UMB, dar și modul și momentul punerii acestuia în valoare, spun reprezentanții CNAIR.
Prima variantă este ca podul să fie pus în circulație prin intermediul unei bretele rutiere aferente lotului Nurol, pe care compania turcă ar trebui să o finiseze cu prioritate și care va asigura lgătura cu DN 2B.
A doua este să se aștepte finisarea întregului lot Nurol, mai ales dacă lucrările vor avansa în ritm alert. În măsura în care și lotul 2 al Coni-Trace va fi gata, atunci de la podul peste Buzău, autostrada va continua neîntrerupt (63 km) până la Ploiești.
Încă aproape 30 de kilometri pe A0?
Pe autostrada de centură a Bucureștiului se circulă acum pe aproximativ 58 de kilometri, din cei peste 100 km ai întregului inel, după ce în 2024 au fost inaugurați încă 35 de kilometri.
În 2025, ar trebui finalizați încă 39 de kilometri. Este vorba în primul rând de singurul lot nefinalizat de pe sectorul Sud, între Bragadiru (DN 6) și Joița, asigurând legătura cu A1 București-Pitești.
Acest lot are 18 kilometri și este construit de compania greacă Aktor, cu termene depășite de mai multe ori și multiple penalități aplicate constructorului pentru slaba mobilizare, pentru depășirea de termene și pentru alte aspecte tehnice.
Prestația companiei grecești în România se numără printre marile dezamăgiri ale proiectelor de infrastructură mare, remarcă reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.
„Compania estimează că va termina în aprilie, dar după toată experiența cu ei, nu aș băga mâna în foc”, spune Ionuț Ciurea.
Chiar dacă termenul avansat nu va fi respectat întocmai, inaugurarea lotului tot va fi finalizată în 2025, estimează CNAIR.
Peste 40 de kilometri, pe A1 Sibiu-Pitești și pe drumuri expres
Anul 2025 ar urma să aducă finisarea și a celeilalte jumătăți din secțiunea 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești, între Curtea de Argeș și municipiul reședință de județ.
Peste 15 kilometri, între nodurile rutiere Bascov și Băciulești, au fost inaugurați de către constructor la final de 2024, cu opt luni înainte de termen, iar cealaltă porțiune, Băiculești-Curtea de Argeș, ar urma să fie inaugurată în cursul anului.
Este una din inaugurările sigure, spun atât CNAIR, cât și Pro Infrastructură. La fel de sigură se anunță și finisarea ultimei porțiuni din DEx Craiova - Pitești, cei 12 kilometri între Albota și conexiunea cu A1 București - Pitești.
Inaugurarea ar urma să fie printre primele din an, anunțată chiar pentru primăvară. Astfel, întreg drumul rapid va deveni funcțional, între Craiova și Pitești.
UMB mai are de terminat și DEx Galați-Brăila, de 11 kilometri, întârziat și pe fondul mobilizării constructorului pe A7, dar și al faptului că include un pod hobanat - structură mai complexă, asemănătoare cu cea de la pasajul Basarab din București.
„Până în mai-iunie ar trebui să fie gata”, spune Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
În prima parte a anului ar urma să fie finisat și drumul expres de lângă Cluj-Napoca, care leagă DN1 de Autostrada Transilvania, în dreptul localității clujene Tureni.
Are doar 5 kilometri și finisarea era prevăzută chiar la final de 2023. Unele probleme tehnice au făcut ca lucrările să se prelungească, iar estimarea actuală este prima jumătate a anului 2025.
Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te