Linkuri accesibilitate

România reduce personalul ambasadei rusești, Moscova vorbește de „atac ostil”


Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova

Ministerul de Externe al F. Ruse a avertizat că va răspunde deciziei „ostile” a României de a reduce prezența diplomatică rusă în țară, așa cum au făcut în ultimele luni și alte state din Uniunea Europeană și NATO.

Joi, 8 iunie, Ministerul român de Externe l-a informat pe ambasadorul rus că reprezentanța pe care o conduce va trebui să se restrângă cu 51 de poziții „diplomatice și tehnice”, ca să ajungă la paritate cu personalul ambasadei României de la Moscova.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

În replică, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a calificat gestul României ca „încă un atac ostil” care va duce la „degradarea” și mai mare a relațiilor bilaterale, aflate deja într-o stare „deplorabilă”, din vina Bucureștiului.

MAE din România a spus că decizia reducerii personalului diplomatic rusesc „reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”.

Rușii au la dispoziție 30 de zile pentru a se conforma.

Paritate de personal, proprietăți „diplomatice” verificate

Anunțul Bucureștiului vine după ce mai multe țări din UE și NATO au cerut rușilor să-și reducă numărul de diplomați.

În ianuarie, Estonia a cerut Rusiei să-și reducă personalul de la ambasadă cu jumătate, la fel ca celelalte țări baltice. Schimburile de replici pe această temă între baltici și Rusia au fost dure, ajungând la expulzări de ambasadori.

În februarie, înaintea primei aniversări a invadării Ucrainei de către ruși, Olanda a ordonat la rândul ei Rusiei să ajungă la paritate cu ea în ce privește reprezentarea diplomatică. Ministerul olandez de Externe spunea atunci că „Rusia încearcă fără contenire să plaseze agenți de informații ca diplomați în Olanda”.

Asemenea decizii au luat numeroase alte țări din UE și NATO

În Cehia, ordinul de reducere a personalului ambasadei ruse a fost însoțit de un demers al autorităților cehe de a face lumină în privința proprietăților „diplomatice” rusești de la Praga și din alte orașe.

În mai, au fost anulate o serie de acte din vremea Cehoslovaciei socialiste care permiteau diplomației ruse să ocupe gratuit terenuri în Cehia.

„Rusia nu mai folosește aceste terenuri în scopuri diplomatice de multă vreme, încălcând o condiție stabilită de la bun început”, a amintit ministrul de externe ceh, Jan Lipavský, adăugând că acea permisiune a fost data într-o vreme când țara era ocupată de trupe sovietice, în urma invaziei din 1968.

Lipavský a spus că există bănuiala că rușii folosesc terenurile de fapt în scopuri comerciale, fără să plătească impozite pe asemenea activități.

XS
SM
MD
LG