Rezultatele unui nou sondaj de opinie prezentate astăzi la Chișinău sugerează că procentul alegătorilor care ar sprijini aderarea la Uniunea Europeană a crescut semnificativ și este din nou mai mare decât al susținătorilor aderării la Uniunea Eurasiatică. În sondajul finanțat de o agenție a guvernului american, mai este măsurată popularitatea partidelor moldovene și atitudinea alegătorilor față de subiecte fierbinți ca schimbarea sistemului de vot.
Trei ar fi partidele câștigătoare ale unei eventuale curse parlamentare care ar fi să aibă loc în proxima duminică. 30% din respondenți ar vota cu Partidul Socialiștilor, 21% - cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, opt la sută cu - Partidul Democrat, restul formațiunilor ar acumula scoruri sub pragul electoral de 6%.
Cercetarea Institutul Internațional Republican (IRI) atestă o ușoară creștere la capitolul încredere, până la maxim 6%, pentru democrați în ansamblu, premierul Pavel Filip şi liderul partidului Vlad Plahotniuc, în timp ce președintele Igor Dodon şi liderii opoziției extraparlamentare Maia Sandu şi Andrei Năstase înregistrează scăderi. Liderul acestui top rămâne totuşi Igor Dodon, fiind preferat de fiecare al patrulea respondent, urmat la aproape zece puncte procentuale de Maia Sandu.
Scorul în creştere al democraților este pus la îndoială sau pe seama marjei de eroare de unii comentatori politici, ținând cont de faptul că datele aceleași cercetări arată că circa trei sferturi din persoanele intervievate dezaprobă alianța de guvernare formată de PD şi cam tot pe atâtea se tem să-şi facă publice viziunile politice.
Potrivit studiului, 51% susţin sistemul electoral mixt, în creștere cu opt puncte procentuale faţă de martie, scor care este tratat cu rezervă de vicepreședintele Institutului de Cercetări Juridice şi Politicie al Academiei de Ştiinţe, Victor Juc.
Chiar şi azi am fost întrebat de colegi de la Academie: cum noi totuşi vom vota?
„Lumea nici acum nu cunoaşte, cu sistemul acesta mixt, care va fi situaţia. Chiar şi azi am fost întrebat de colegi de la Academie: cum noi totuşi vom vota? Pur şi simplu, începutul campaniei pe care a promovat-o Partidul Democrat cu sistemul majoritar uninominal «Votul tău, deputatul tău» totuşi i-a mişcat pe mulţi oameni. Ei chiar au crezut că deputații le vor rezolva şi asta este o iluzie optică”.
Cea mai discutată cifră din sondajul IRI este opțiunea geopolitică. Fiind întrebaţi dacă Republica Moldova ar trebui să adere la Uniunea Europeană sau Uniunea Eurasiatică, 49% au optat pentru opţiunea Vest şi 38% pentru cea estică.
Victor Juc este de părere că dacă acest trend se adeverește, el ar putea avea o foarte probabilă explicație - creșterea nemulțumirilor faţă de fostul lider al socialiștilor, devenit președinte:
„Eu cred că nu s-a schimbat absolut nimic, pur şi simplu depinde de arealul de respondenţi care sunt chestionaţi. Un caz obiectiv ar fi că probabil că unii din respondenți s-au dezamăgit că preşedintele Igor Dodon a promis mai mult, dar mai puţin a realizat”.
Probabil că unii din respondenți s-au dezamăgit că preşedintele Igor Dodon a promis mai mult, dar mai puţin a realizat
Comentatorul politic Victor Ciobanu tratează cu circumspecție acest rezultat:
„Este o tendință deja stabilită de mai mult timp în care practic avem dihotomia asta jumătate la jumătate, plus-minus 5%, dar în ultimul an şi chiar mai mult se atestă o uşoară predominare a vectorului estic asupra acelui european. Nu am observat miracole economice la actuala guvernare, îmbunătățirea nivelului de viaţă, ca, eventual, corelată cu retorica pro-europeană a actualei guvernări aceasta să conducă la creşterea simpatizanților vectorului pro-european. Aici îmi pare chiar este un chix”.
Studiul mai constată că marea majoritate a respondenților consideră corupția printre problemele cele mai importante. Aşa cum au indicat cei intervievați, corupția este prezentă mai ales în parlament, în sectorul public (doctori, profesori, polițiști), în guvern, afaceri şi justiţie, fiind cauzată de lipsa controlului şi a supravegherii de către instituțiile publice, sărăcie şi acțiunile liderilor din business şi a oligarhilor. Lupta cu flagelul corupţiei figurează printre problemele cele mai importante pe care ar trebui să le soluționeze Guvernul Filip, de rând cu majorarea pensiilor şi crearea locuri de muncă, mai arată sondajul IRI. Doar 2% din respondenți își vor cu tot dinadinsul ca executivul condus de Pavel Filip să recupereze „miliardul dispărut” din sistemul bancar.