Un sondaj proaspăt sugerează că majoritatea covârșitoare a electoratului dorește alegerea directă a șefului statului, iar președintele Nicolae Timofti este pe locul trei după procentul cetățenilor care au despre el o părere proastă. Îl întrec numai Vlad Plahotniuc și Vlad Filat. Sondajul efectuat la solicitarea organizației americane International Republican Institute mai arată că procentul celor îngrijorați de corupție atinge un nivel record, că alegerile anticipate sunt așteptate de foarte mulți, că partidele puterii din în ultimii șase ani ar întâmpina dificultăți la depășirea pragului electoral și că alegerile, dacă s-ar organiza acum, ar fi câștigate de partidele pro-ruse. Relatează Diana Răileanu:
Sondajul realizat la comanda Institutului Republican Internaţional, institut american, prezidat de senatorul John McCain, oglindește, între altele, imaginea pe care o are clasa politică de la Chişinău în ochii oamenilor.
Astfel, potrivit cercetării sociologice, opt din zece cetăţeni cred că ţara merge pe o cale greșită. Întrebaţi dacă fenomenul corupţiei este o mare problemă pentru Republica Moldova, 95 la sută dintre respondenţi au răspuns afirmativ. O asemenea stare de nemulţumire nu a mai fost înregistrată în ultimii zece ani, la fel ca şi cea care vizează activitatea guvernanţilor – 85 la sută dintre cetăţeni cred că aceştia nu-şi fac onest munca.
În ce priveşte politicienii care se bucură de simpatia oamenilor, în fruntea topului se regăsesc liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu, liderul socialiştilor Igor Dodon şi fostul premier Iurie Leancă.
Lista este încheiată de preşedintele Nicolae Timofti, liberal-democratul Vlad Filat şi liderul informal din partea democraţilor, Vlad Plahotniuc, cu toţii creditaţi cu cea mai mică încredere, între şase şi trei la sută.
Sondajul comandat de Institutului Republican Internaţional s-a realizat între 29 septembrie şi 21 octombrie – perioadă în care a fost lipsit de imunitate şi arestat liderul liberal democraţilor Vlad Filat, urmare a unui autodenunţ al omului de afaceri devenit primar la Orhei, Ilan Shor. Ţinând cont de faptul cum au evoluat lucrurile pe arena politică după, editorialistul „Ziarului Naţional” Nicolae Negru nu exclude că astăzi partidele numite pro-europene stau mai prost în sondaje:
„Sondajul sugerează că aceşti lideri care s-au discreditat, această clasă politică încă se face vinovată de faptul că nu au lăsat loc pentru apariţia altor politicieni, care să se bucure de încredere alegătorilor. Fără apariţia unor lideri noi, nu este de conceput dezvoltarea sau cursul de mai departe spre direcţia pro-europeană a Republicii Moldova”.
Potrivit legislaţiei electorale, pentru a trece în Parlament, partidele politice trebuie să obţină cel puţin şase la sută din voturi în cadrul scrutinului parlamentar. Astfel, dacă în această duminică s-ar organiza alegeri, în Legislativ ar ajunge cinci formaţiuni – Partidul Nostru, Partidul Socialiştilor, PPEM. formaţiunea condusă de Iurie Leancă, Platforma civică Demnitate şi Adevăr şi Partidul Comuniştilor.
Sondajul făcut public astăzi a căutat să afle şi percepţia oamenilor privind situaţia economică din ţară. De exemplu, aproape jumătate din respondenţi cred că veniturile mici le influenţează bunăstarea, urmată de lipsa locurilor de muncă şi preţuri mari. La sate, oamenii sunt nemulţumiţi de starea drumurilor, şomaj, calitatea mediului şi aprovizionarea cu apă.