Starea de urgență este necesară pentru a oferi guvernului posibilitatea să intervină prompt în criza gazelor, afirmă expertul economic, IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, citat de RFI. „În regim de urgență sunt reale două instrumente ale guvernului. Plata în avans de către guvern a subvențiilor oferite populației și oferirea unei amânări fiscale la plata TVA pentru Moldova-Gaz”, afirmă el. „Ambele instrumente sunt o formă de creditare a Moldova-Gaz de către guvern. În condițiile când nicio bancă nu dorește să crediteze compania, acest credit oferit de către guvern fără dobândă, este unica soluție reală pentru Moldova-Gaz”, susține Ioniță.
Juristul Nicolae Eșanu consideră că instituirea repetată a stării de urgență creează „un precedent extrem de periculos, care, foarte probabil, va fi folosit în viitor, pentru a încălca drepturi și libertăți fundamentale”, transmite portalul Unimedia.info. „Instituirea stării de urgență pentru a schimba procedura de adoptarea a unor decizii este o dovadă clară că nu se înțelege ce înseamnă stare de urgență”, a declarat Eșanu.
Rusia nu poate câştiga războiul din Ucraina, susţine profesorul român Valentin Naumescu, citat de Cotidianul. Expertul afirmă că eventualele costuri ale invaziei vor grăbi sfârşitul regimului Putin și afirmă că, în mod normal, rezultatele atacului asupra ţării vecine s-ar vedea în 8-10 ani, aşa cum a fost şi cu războiul dus de URSS în Afganistan.
Ziarul de Gardă oferă detalii din dosarele despre îmbogățirea ilicită a mai multor angajați din domeniul justiției și cum până în prezent au fost pronunțate doar două sentințe de condamnare, din 50 de cauze penale inițiate în total de către Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție. În anchetă se scrie că doar o sentință este cu executare, iar altă – cu amendă.
Ziarul Național îl citează pe fostul premier Ion Sturza care a comentat numirea lui Oleg Serebrian în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. „Nu pot să-mi ascund scepticismul”, spune Sturza. „Numirea domnului Serebrian la reintegrare înseamnă să dai un singur mesaj – „Lăsăm așa cum este”. În opinia lui Sturza, problema regiunii transnistrene nu mai ține exclusiv de politica externă a statului, iar soluția nu trebuie să fie căutată doar la Moscova.
TVR Moldova citează mai mulți experți care califică avertizarea Gazpromului către Chişinău drept „ameninţări şi şantaj în plină criză mondială”. Aceștia se arată îngrijoraţi de lipsa banilor disponibili în visteria statului, nu doar pentru această lună, dar şi pentru perioada următoare. „Este clar că aceasta datorie de 25 de milioane [de dolari SUA - n.r.] sau o anumită derogare, întârziere a datoriei la gazele naturale nu contează din punct de vedere a balanţei economice substanţial sau chiar nu contează pentru concernul Gazprom. Este clar că este vorba despre nişte presiuni politice, putem spune chiar şantaj. Se încearcă de a destabiliza situaţia în R. Moldova”, consideră analistul politic Ion Tăbârță.
Experţi în energetică salută decizia guvernului de a cere parlamentului instituirea stării de urgenţă, mai subliniază TVR Moldova. În opinia lor, se vor găsi bani pentru plata către Gazprom, dar problema este identificarea sumelor necesare pentru celelalte luni ale sezonului rece.