Linkuri accesibilitate

Socialiștii, criticați de oficiali europeni pentru graba cu care vor să modifice Codul Electoral (Ziarulnational.md)


Ziarulnational.md anunță că oficialii europeni au criticat graba cu care PSRM vrea să modifice codul electoral. Este vorba despre trei eurodeputați: președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova, Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, și vicepreședintele Euronest, Andrzej Halicki. „Proiectul de lege nu conține nicio prevedere care să sancționeze cumpărarea de voturi sau transportul organizat al alegătorilor care ar favoriza un anumit candidat”, este una dintre criticile mai importante. Eurodeputații mai cred că amendamentele limitează drepturile de vot ale cetățenilor atunci când permit autorităților electorale să excludă candidați din cursa electorală. Elementele de context pe care le dă ziarulnational.md sunt că proiectul de lege promovat de PSRM urma să fie deja votat în lectură finală, dar în ultimul moment a fost amânat cu o săptămână și că opoziția și societatea civilă îl critică și îl suspectează pe Igor Dodon că vrea să-și creeze condiții pentru a câștiga cel de-al doilea mandat de președinte, în detrimentul regulilor democratice.

Zdg.md anunța săptămâna trecută, urmare a un ei investigații, că fruntașul socialist Corneliu Furculiță și-ar construi o casă la Durlești, pe care încă nu a declarant-o oficial. ProTV Chișinău continuă știrea, anunțând că, deşi Furculiță s-a justificat că imobilul nu e finisat deocamdată, că vine des la el pentru a supraveghea construcția și că și-o poate permite după mulți ani lucrați în domeniul privat, vecinii lui de la Durlești afirmă că e un an de când socialistul locuiește în noua casă, nereflectată totuși în declarația de avere a deputatului. În declarație apar venituri doar din salariile celor doi soți Furculiță, se mai arată în știre. Despre Furculiță, publicația amintește că e fondatorul imperiului mediatic al socialiștilor, că anume numele lui, potrivit multora, ar apare în înregistrarea cu sacoșa de bani și că soția sa, cea a primarului Ion Ceban și a președintelui Igor Dodon sunt colege de muncă toate în aceeași companie media.

Într-o sinteză politică de pe newsmaker.md, jurnalistul Evghenii Șolari explică cum Maia Sandu și partidul ei au semnat, sub presiunea Platformei DA, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu, de ce e o chestiune care ar putea să lovească în Sandu pe viitor și, în fine, cum demiterea guvernului a devenit, vorba autorului, un instrument împotriva lui Sandu.

Știrea despre decizia unanimă de sâmbătă a Consiliului Politic Național al PAS de a o înainta pe Maia Sandu drept candidata formațiunii la prezidențiale apare pe mai multe media, inclusiv realitatea.md, care reamintește în context că, până în prezent, și-au anunțat intenția de a avea candidați proprii la scrutinul prezidențial Mișcarea Politică Unirea – Dorin Chirtoacă, Partidul Unității Naționale – Octavian Țîcu, Platforma DA – Andrei Năstase.

Adevărul.md reține atenţia cititorilor săi asupra faptului că Vladimir Putin a ordonat manevre militare de amploare şi inspecții implicând 150.000 de militari, scopul fiind evaluarea capacității de a opera pe flancul de sud-vest al Rusiei. Într-un amplu articol dedicate temei se precizează că se vor ține 56 de exerciții tactice la 35 de baze terestre şi 17 navale, mai ales în zonele Mării Caspice şi Mării Negre - în total, inspecțiile surpriză vor viza 149.755 de militari, 26.820 de piese de armament şi echipamente militare, 414 bastimente şi nave auxiliare. Aflat de mai bine de 20 de ani la putere, continua publicația, fie ca premier, fie ca preşedinte, Vladimir Putin se laudă că a reușit să redea puterea militară a țării sale, răpusă după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, iar exercițiul Caucaz-2020 este prevăzut într-un context tensionat atât la Marea Neagră, cât şi între două țări din această regiune sensibilă. De la Washington, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a făcut apel la consolidarea NATO în faţa Rusiei. Din cauza anexării Crimeei şi implicării în Siria şi Libia, Rusia reprezintă „o problemă globală”, afirmă el. „Trebuie să contenim Rusia. Trebuie să consolidăm NATO şi să ne consolidăm partenerii”, a subliniat Esper, făcând apel la creşterea bugetelor militare la 2% din PIB.

XS
SM
MD
LG