Linkuri accesibilitate

„Criza coronavirusului și clătinarea guvernărilor” (I.Chifu/ Deschide.md)


Revista presei matinale de la Chișinău.

„Criza coronavirusului dă în clocot și zdruncină guverne, administrații, partide și lideri”, iar R. Moldova nu este o excepţie, notează analistul politic Iulian Chifu pe deschide.md. „Efectul secundar al Regimului Dodon, a concentrării puterii și atribuțiilor sale în mod neconstituțional, este transformarea actualului președinte și lider informal al socialiștilor proruși în unic responsabil de orice se petrece în R. Moldova, inclusiv de criză majoră de coronavirus”. Chifu observă că în R. Moldova sistem medical e precar, nivelul de cultură sanitară e jos şi lipsesc numeroase din serviciile necesare pentru a gestiona criza de coronavirus. „Regimul Dodon se pregătește de cea mai grea confruntare a sa. Nu una politică, nu una electorală, ci una cu realitatea, cu criza, cu virusul, cu propriile limite și cu propria capacitate de a înțelege, de a convinge și de a primi sprijinul publicului”, concluzionează Iulian Chifu.

Mai multe mass-media relatează că din panica legată de răspândirea cazurilor de coronavirus locuitorii Chişinăului au format cozi lungi la magazine și au golit rafturile de produse. Pe rețelele de socializare au fost postate mai multe imagini cu rafturi goale și aglomerație în magazine. „În Italia a fost același proces de isterie, când toți au dat buzna în supermarketuri. Procesul infectării doar a crescut în urma concentrării excesive a populației în magazine. După asta situația doar s-a înrăutățit, produsele de rafturi au dispărut, iar coronavirusul – nu”, atenţionează vicepreşedintele parlamentului Alexandru Slusari, citat de jurnal.md.

Şi fosta ministră a sănătăţii Ala Nemerenco îi îndeamnă pe moldoveni să nu se înghesuie prin magazine pentru a-şi face provizii. „Acesta e mediul perfect de a agăța ușor și rapid coronavirusul în așa aglomerație. Foamea face și bine organismului, pe când patul de reanimare – nu”, precizează Nemerenco citată de ziarulnaţional.md.

Acelaşi portal înserează într-un articol separat alte câteva recomandări formulate de fosta ministră a sănătăţii şi adresate, de această dată autorităţilor. Ala Nemerenco propune între altele ca să fie asiguraţi cu echipamente medicale de protecţie nu doar medicii din reanimare, ci și cei de familie, precum și personalul de pe ambulanțe. O altă recomandare e pregătirea urgentă pentru utilizare a spitalului nou TBC din Vorniceni cu 240 de paturi, care dispune de paturi de reanimare, sistem de ventilare specială pentru infecții, condiții bune, saloane separate. Fosta ministră precizează că acest spital nu este dat în exploatare, dar „se poate de emis o decizie de Guvern care ar face excepție. E necesar doar în mod urgent de schimbat conducta de apă care vine spre clădire întrucât are un debit foarte mic”. Nemerenco crede că ar trebui procurate mai multe teste de laborator şi lărgită aria persoanelor testate.

Radio Chişinău o citează pe avocata poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care salută decizia de a suspenda activitatea şcolilor şi grădinițelor pentru a reduce răspândirea coronavirusului. „În instituțiile de învățământ în procesul de instruire sunt antrenați sute de copii și zeci de profesori, iar evitarea contactelor este dificilă sau aproape imposibilă. Deplasarea copiilor la școală și spre casă în transportul public de asemenea implică riscuri de contaminare”, explică Bănărescu. Avocata poporului mai atrage atenția că nu în toate școlile sunt asigurate condițiile adecvate pentru igienă, motiv din care copiii sunt supuși unor riscuri reale de contaminare.

Despre noul coronavirus ajuns şi în Moldova scrie şi editorialistul portalului NordNews.md, Anatol Moraru. „Igor Dodon, care acum întruchipează sfânta treime politico-executivă din R. Moldova: e, concomitent, președinte, prim-ministru și președinte de parlament, a declarat că, dacă virusul va lua amploare, atunci guvernarea va recurge la măsuri hotărâte. Stranie logică, adică să așteptam apatici până am putea ajunge o mică Chină bântuită de virus sau o mică Italie sugrumată de molimă și abia apoi să ne avântăm în lupta pentru salvarea națiunii”, notează editorialistul. După părerea sa, tărăgănarea implicării hotărâte poate duce la consecințe dezastruoase ţinând cont de calitatea medicinii, banii alocaţi şi capacitatea de organizare și de acțiune pe care o are R. Moldova.

Editorialistul portalului deschide.md Petru Bogatu explică de ce fostul lider PD Vlad Plahotniuc nu va fi extrădat, invocând atât aspecte formale, juridice, cât şi cele politice. Dincolo de faptul că procedura de extrădare dintr-un stat în altul este destul de anevoioasă… mai există și câteva inconveniente de ordin personal și politic care cântăresc greu împotriva extrădării lui Plahotniuc, notează Bogatu. „Fostul lider PDM a fost puternic sprijinit politic de Washington de-a lungul anilor… Plahotniuc și-a făcut-o cu mâna lui. A trecut niște linii roșii și astfel și-a atrofiat propria utilitate pentru SUA. Totuși… americanii nu dau cu piciorul în aliații lor externi, oricine și oriunde ar fi ei”, crede editorialistul. Atâta timp cât R. Moldova nu are justiție independentă, iar regimul politic este subordonat Rusiei, Plahotniuc poate să stea liniștit. Predarea acestuia din SUA la Chișinău este o utopie curată, conchide Petru Bogatu.

XS
SM
MD
LG