Linkuri accesibilitate

Un candidat apolitic al blocului ACUM i-ar garanta victoria lui Igor Dodon (V.Kulminski/ IPN)


Revista presei matinale de la Chișinău.

Editorialistul Nicolae Negru comentează la Radio Chişinău apelul lansat de Partidul Platforma DA către alte formaţiuni, cel de a identifica un candidat comun, dar apolitic la alegerile prezidențiale din acest an. Ideea este bună, dar greu de realizat, având în vedere că partidele și liderii acestora au deseori interese diferite, notează Negru. După părerea sa cea mai bună soluție ar fi ca partidele să-și unească forțele în turul doi de scrutin. „Ar fi logic ca în primul tur să meargă toți candidații care doresc, alegătorul să decidă, iar în turul doi, toate partidele de dreapta să sprijine acel candidat desemnat de electorat. Este important însă să elaboreze un pact de neagresiune… Să nu ardă toate punțile”, conchide Nicolae Negru.


Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, consideră că Andrei Năstase încearcă să-și salveze cariera politică, propunând altor formaţiuni să identifice un candidat neafiliat politic pentru prezidențiale. „Această propunere nu înseamnă că domnul Năstase va fi candidatul comun, ci important este ca Maia Sandu să nu fie”, a menționat Kulminscki citat de agenţia de presă IPN. După părerea sa, un candidat apolitic din partea blocului ACUM i-ar garanta fără dubii victoria lui Igor Dodon. Comentatorul politic Corneliu Ciurea este de părere că Andrei Năstase, prin condiționările pe care le înaintează, nu neapărat vrea să-i blocheze Maiei Sandu participarea în aceste alegeri. „Ceea ce face domnul Năstase cu mult timp înainte de alegeri este să vină cu o serie de condiții pentru a porni un set de negocieri care vor avea o continuitate”, crede Corneliu Ciurea.

Deschide.md publică mai multe comentarii despre sancţiunile aplicate de Departamentul de Stat american fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Analistul politic Anatol Ţăranu e de părerea că a fost o decizie așteptată, iar meritul nu este al politicienilor moldoveni. Factorul internațional este cel care i-a determinat soarta. „Plahotniuc practic este absolvit de acea acoperire pe care o avea, una aparentă, din partea SUA și acum el devine extrem de vulnerabil în fața justiției și pe linia Interpolului. Acum pot începe niște acțiuni de căutare a lui Plahotniuc și această decizie vor pune în funcțiune mecanismele Interpolului”, spune Anatol Țăranu.


„Plahotniuc este declarat indezirabil de către Departamentul de Stat american pentru că sistemul autoritarist pe care l-a impus la Chișinău a atrofiat capacitatea de rezistență a R. Moldova în fața expansiunii ruse”, notează editorialistul portalului deschide.md Petru Bogatu. „Pe de altă parte, pedepsindu-l pe fostul om forte al R. Moldova, SUA îl avertizează pe Igor Dodon care caută să-i ia locul, perpetuând un sistem corupt și mafiot. Tocmai de aceea președintele republicii începe să se agite. Regimul său devine un paria în centrul Europei”, mai scrie Petru Bogatu.

Să fii declarat indezirabil de Statele Unite pentru crimele împotriva statului de drept și a democrației din țara ta este una dintre cele mai dure sancțiuni pe care ți le poate impune SUA, comentează jurnalistul Alexandru Cozer pe cotidianul.md. „Plahotniuc e un caz extrem de rar, devenind indezirabil și pentru Washington și pentru Moscova, unde are deschise mai multe dosare. Regula era, în special atunci când venea vorba de corupție, că listele americanilor și rușilor nu coincideau aproape niciodată… Plahotniuc a realizat o „performanță” greu de egalat”, notează jurnalistul. El consideră că decizia SUA e un semnal transmis către politic, dar e important și în contextul reglărilor de conturi din Procuratură și sistemul judecătoresc, care capătă proporții tot mai mari în ultima perioadă.


Oligarhul Vladimir Plahotniuc și-a planificat fuga din R. Moldova imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, arată o investigaţie publicată pe anticoruptie.md. Un document obţinut de autorii articolului sugerează că pregătirile pentru plecarea din Moldova au început în martie 2019, cu trei luni înainte să cadă guvernul democraților, când actele de obținere a vizei pentru America au fost trimise la biroul unei companii de consultanță. Conform documentului, Plahotniuc își anunța intrarea în SUA, împreună cu soția și cei doi fii ai săi, la 15 mai 2019. Aceeași sursă arată că fostul președinte al PDM avea intenția să locuiască pe teritoriul SUA cinci ani de zile, se mai arată în articol. Destinația aleasă de familia Plahotniuc a fost orașul Miami, statul Florida. Reședința din SUA menționată de oligarh în cererea de viză reprezintă un apartament dintr-un imobil de lux, se mai spune în investigaţie.

Unimedia.info publica opinia fostei ministre a justiţiei Olesea Stamate despre dosarul ex-procurorului anticorupţie Viorel Morari suspectat de abuz de serviciu și fals în acte publice. Stamate se întreabă dacă nu ar fi Morari un țap ispășitor, în timp ce alții, cu „probleme” poate mai mari sunt bine-mersi. „Se creează impresia că guvernarea încearcă să răspundă dorinței „de sânge” a cetățenilor. Dar oare așa justiție vrem noi? Selectivă, reglări de conturi?”, se mai întreabă fosta ministră a justiţiei.

„Semnalul arestării lui Morari nu are nici urmă de credibilitate, de legitimitate, de seriozitate a unui act juridic corect”, notează analistul politic român Iulian Chifu în editorialul său de pe deschide.md. „În orice democrație serioasă, pentru ca Procurorul general să-l aresteze pe șeful anticorupției pe motive de corupție, ar trebui să aibă probe atât de solide încât să nu transmită cumva, la nici un nivel, ideea că ar fi la mijloc fie o reglare de conturi între procurori, fie o execuție cu iz politic, cum a acuzat Viorel Morari. Când acțiunea se petrece în R. Moldova, un stat fragil și călărit autoritar… cu o justiție politizată și nereformată… acest gest naște mari suspiciuni și semne de întrebare”, crede iulian Chifu.

XS
SM
MD
LG