Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu schițează mai multe teme de preocupare generală privind Republica Moldova. Prima despre care vorbește autorul este preocuparea pentru existența sa ca stat, probleme privind ingerințele și influențele majore ale fostei metropole, Rusia. El include aici și divizarea societății pe baza diferitelor curente de abordare a realității, impuse de discursul politic, lupta identității naționale românești cu cea sovietică, a existenței moldovenismului inventat în laboratoarele Kremlinului, notează Iulian Chifu. O altă preocupare la care se referă acesta ține de independența reală a Republicii Moldova, respectiv de reflectarea voinței explicite a majorității democratice a populației în actul de politică internă și externă, în alegerile sale. În continuare, editorialistul scrie despre orientarea strategică a Republicii Moldova – Est versus Vest și vorbește despre angajamentele instituțiilor constituționale ale Republicii Moldova care marchează clar orientarea pro-europeană. În opinia lui Chifu, acest lucru presupune o democrație electorală, libertatea exprimării și a mass mediei, respectarea angajamentului vizând statul de drept și combaterea corupției, prinderea vinovaților de furt, cu atât mai mult cel bancar și de proporții din bugetul statului, inclusiv sancționarea îmbogățirii ilegitime sau a dirijării politice a oportunităților și șanselor, este de părere editorialistul.
Ziarul Național publică un interviu cu directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu. El susține că poporul și guvernarea trăiesc în lumi paralele în R. Moldova și se întreabă retoric: „Cât de ipocrit trebuie să fii ca să aștepți banii și asistența UE, dar să acuzi instituțiile sale de „intervenție în afacerile interne” după modelul de tristă faimă al „democrației suverane rusești”? Întrebat cum ar cataloga relațiile de astăzi ale R. Moldova cu UE, SUA și alți parteneri de dezvoltare, Igor Munteanu a spus că R. Moldova parcă ar avea un dialog strategic cu SUA, care însă nu avansează deloc și ale cărui mecanisme se învârt în gol. Actualul Guvern continuă să se decredibilizeze prin acțiuni negândite și declarații antidemocratice, prin vizite politice lipsite de agendă și inițiative legislative contestate, notează fostul ambasador al Moldovei în Statele Unite.
Referindu-se la relațiile R. Moldova cu UE, Igor Munteanu a vorbit despre o situație și mai caraghioasă. În opinia lui, niște politicieni rezonabili nu ar fi lăsat ca Moldova să degradeze în acest hal, încât să ajungă un exemplu de inerție și promisiuni neîndeplinite la nivelul Parteneriatului Estic. Totodată, notează el, există daune uriașe aduse reputației externe, exact într-un moment în care trebuie să lupți ca să menții atenția marilor cancelarii occidentale, constată Igor Munteanu.
Portalul Tribuna.md îl citează pe analistul politic Ion Tăbârță, care este de părere că protestele masive anunțate de opoziție pentru finalul lui august vor avea un rol important, chiar dacă guvernarea încearcă să le neglijeze și să le diminueze. Analistul este de părere că opoziția, prin anumite proteste mici, încearcă să reacționeze imediat și exact la anumite nereguli, cum le consideră ea, ale instituțiilor statului sau la devieri de la normele democratice. Ion Tăbârță susține că dacă zisele celule de rezistență din teritoriu vor reuși să fie unele viabile, atunci desigur că opoziția își va spori șansele sale în perspectiva alegerilor parlamentare.
La același subiect, jurnal.md îl citează pe comentatorul politic Victor Ciobanu, care constată că impactul protestelor va depinde de amploarea acestora. În opinia lui, cel mai important este ca opoziția să nu fie reactivă și implicit să joace după regulile impuse de guvernare. „Trebuie să preia inițiativa, să impună propria agendă – și guvernării, și întregii țări. Doar atunci lucrurile se pot schimba”, susține comentatorul.
Cotidianul.md publică un editorial semnat de analistul politic Oazu Nantoi. El constată că Republica Moldova nu a avut parte de nici o guvernare care ar fi fost conștientă de necesitatea și importanța construirii unui stat de drept funcțional. Autorul scrie în continuare că acest stat nu există nici în mentalitatea colectivă a celor care merg/sunt mânați la alegeri. „Acest stat, care trebuie să înceapă cu justiția (!), este inacceptabil pentru mafia politică actuală din RM.” Pe când „cetățeanul de rând” nici nu e în stare să înțeleagă ce se întâmplă în țara, și ce se ascunde după declarațiile fariseice ale politicienilor, atrage atenția analistul. În opinia lui, azi, guvernarea statului captiv duce evidența strictă a cetățenilor RM reveniți în vacanță din țările democratice și va face totul ca ei să nu ajungă, la 26 august, în PMAN, deoarece această categorie de cetățeni ai RM, care și-a păstrat relația sentimentală cu baștina, a văzut alte realități, alte justiții, alte relații între cetățeni și aleșii lor. Pe ei nu-i prostești nici cu „30 de mii de sirieni” și nici cu „tancurile lui Putin”, susține Oazu Nantoi.