Jurnaliști de la portalul deschide.md citează concluziile raportului anual al Asociației Promo-LEX privind respectarea drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Astfel, pe parcursul anului 2021, experții au identificat mai multe probleme, cum ar fi impunitatea totală, instalarea unor noi posturi de control, interdicții de acces în regiune, lipsa accesului la deținuți, decese în condiții dubioase inclusiv limitarea libertăților fundamentale, cum este libera exprimare sau asociere. Autorii raportului menționează că platforma civică din orașul Tiraspol- Clubului 19, unde locuitorii regiunii aveau posibilitatea să abordeze teme actuale, inclusiv politice și-a sistat activitatea. Decizia este explicată de organizatori pe de-o parte prin lipsa de personal, iar pe de altă parte prin climatul general de persecutare a activiștilor civici, a jurnaliștilor, a activiștilor politici, dar și a ONG-urilor locale.
Despre planurile energetice ale Ucrainei pe fluviul Nistru și impactul negativ al acestora scrie Mădălin Necșuțu, într-un articol publicat pe anticorupție.md. Autorul citează concluziile unui studiu comandat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova. Potrivit acestora, din cauza activităților energetice desfășurate pe partea ucraineană a Nistrului s-au redus numărul de specii și s-au format condiții pentru apariția unor desișuri extinse și insule de mâl. Experții avertizează că înnămolirea râului îi reduce semnificativ capacitatea de autoepurare, ceea ce aduce după sine reducerea potențialului Nistrului ca mediu recreativ pentru odihnă și pentru dezvoltarea turismului.
Situația energetică regională este în continuare incertă, fapt ce afectează și Republica Moldova, titrează Radio Chișinău. Experții citați de jurnaliști observă că între vizita efectuată de delegația grupului rusesc, proprietarul de facto al Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan și întreruperea furnizării energiei de către aceasta către al treilea furnizor ca mărime din Republica Moldova, există o legătură. Jurnalistul de investigație, Ion Preașcă vorbește despre o situație de criză energetică în Ucraina, sistemul energetic ucrainean are acum deficit de capacități și, prin urmare sunt riscuri foarte mari și pentru Republica Moldova iar singura companie care poate stabiliza această situație este centrala de la Cuciurgan, crede jurnalistul. Potrivit lui, mai sunt și alte aspecte care își spun cuvântul, și anume criza gazelor, și perspectiva interconectării Republicii Moldova cu sistemul energetic european.
De ce locuințele din Chișinău s-au scumpit brusc? Ce va fi mai departe? Sunt întebări la care au căutat răspuns jurnaliștii portalului newsmaker.md. Autorii notează că prețurile la locuințele din Chișinău au explodat anul acesta cu 20-30%. S-au scumpit și apartamentele din blocurile noi, și cele de pe piața secundară. Experții contactați de NewsMaker vorbesc despre câteva cauze principale ale scumpirii imobilelor. Prima este inflația, cea dea doua fiind faptul că primăria capitalei a început să elibereze mult mai puține autorizații de construcție a blocurilor locative, ceea ce a redus oferta de pe piață. La fel, menționează specialiștii, o altă cauză a creșterii prețurilor o constituie scumpirea considerabilă a materialelor de construcție (metale, lemn), precum și a lucrărilor și terenurilor. Jurnaliștii mai scriu că jucătorii de pe piață au opinii contradictorii despre evoluția prețurilor de mai departe. Nicolai Rusnac, specialist la Bursa imobiliară „Lara”, consideră, de exemplu, că acum, prețurile au atins apogeul și e prea puțin probabil că vor mai crește.