„Maia Sandu la București: susținere, condiționări, realizări și neîmpliniri în reforme și în relația bilaterală”, este titlul unui editorial semnat de Iulian Chifu pentru deschide.md. În ceea ce privește, cooperarea bilaterală concretă a României cu Republica Moldova, ea cuprinde în prezent inițiative, parteneriate și proiecte cu un grad înalt de complexitate și profunzime, în toate domeniile de activitate, susține autorul, amintind că fiecare proiect este condiționat de realizarea unor reforme convenite și asumate de către Chișinău în drumul către aderarea la Uniunea Europeană. În opinia lui Iulian Chifu, Republica Moldova face eforturi susținute să realizeze reforme, să absoarbă fonduri și să relanseze economia, în paralel cu gestionarea crizelor multiple, suprapuse și interdependente care s-au acumulat în această perioadă, nu puține generate direct de către Rusia, crede editorialistul.
Agenția de presă „IPN” publică un articol de opinie semnat de Victor Pelin, în care acesta scrie despre alegerile locale recente, felul în care au votat bălțenii și rezultatele obținute de forțele politice care au înaintat candidați. Autorul notează că aceste alegeri au scos în evidență faptul că opoziția e slabă și ineficientă din cauza liderilor compromiși ai acesteia. El atestă o situație în care răul impertinent, învinge răul sfios, așa cum s-a întâmplat la Bălți și scrie în continuare că rămâne să vedem cât de repede va fi înregistrară Fundația pentru Bălți pentru a repeta performanțele Fundației pentru Orhei. Victor Pelin susține că este foarte rău când un partid de opoziție, care se declară revoluționar și pregătit de luptă își realege în calitate de lider fondatorul octogenar, care nu mai face diferență între curentele politice și care pe când era în plină forță a cedat puterea pe care o deținea fără niciun fel de luptă, conchide autorul.
Ziarul Național îl citează pe comentatorul de la București, Dan Nicu cu o opinie despre lecția pe care ar trebui să o învețe Partidul Acțiune și Solidaritate, după ce Gazprom-ul a avertizat Chișinăul despre sistarea livrărilor de gaze, dacă nu va fi achitată o datorie de 1,2 miliarde lei. El este de părere că autoritățile moldovene greșesc dacă cred că o poziție mai hotărâtă față de Federația Rusă le va îndepărta din electorat. „Cu cât mai prietenoși veți fi cu Rusia, cu atât mai mult își va bate joc de voi”, subliniază Dan Nicu. În opinia lui, avertismentul apărut pe primele pagini ale mass-mediei rusești seamănă a război informațional și șantaj.
Constatările Raportului de Stare a Țării 2021, realizat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” sunt sintetizate într-un material publicat pe jurnal.md. Una din concluziile citate de reporteri este că pe parcursul celor 30 de ani de independență, Republica Moldova nu a reușit să facă un salt cu adevărat calitativ în evoluția sa, iar problemele fundamentale ce țin de dezvoltarea țării, fiind vorba de instituții slabe, guvernanță defectuoasă, economie vulnerabilă, dependență energetică completă, mediu înconjurător poluat și protecție socială ineficientă, s-au perpetuat. Experții atrag atenția că nu pot fi ignorate anumite progrese obiective produse în această perioadă, ce țin de diminuarea sărăciei, stabilizarea situației macroeconomice, reformele instituționale sau punerea în aplicare a unor instrumente adiționale de protecție socială, doar că aceste reușite cu greu pot fi catalogate drept salturi calitative în direcția unui model durabil de creștere economică, se menționează în articol. Totodată, arată raportul de țară, Republica Moldova trebuie să abordeze mult mai hotărât câteva provocări monumentale, și anume: modernizarea sistemului educațional, recuperarea decalajului tehnologic, creșterea accelerată a productivității muncii, adaptarea la schimbările climaterice și consolidarea securității energetice.
Reporterii portalului media-azi.md scriu că la 12 ani de când Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru cenzură la compania publică Teleradio-Moldova, autoritățile de la Chișinău au prezentat Consiliului Europei mai multe măsuri pe care statul le-a întreprins în ultimii ani și pe care le consideră suficiente să prevină încălcări similare pe viitor. Totodată, Executivul cere Comitetului de Miniștri al CoE să înceteze supravegherea executării acestei hotărâri. În articol se mai spune că potrivit unor juriști și experți media, solicitarea este prematură. „Pe de o parte, statul nu a reușit să remedieze problemele semnalate de reclamanți în cauza cu pricina, odată ce TRM a avut tendința, în diferite perioade, să favorizeze guvernarea. Pe de altă parte, Legislativul a promovat recent două inițiative legislative care readuc furnizorul public de servicii media sub control parlamentar și intervin peste mecanismele ce garantau independența Consiliului Audiovizualului și a Teleradio-Moldova”, notează autorii.