Linkuri accesibilitate

Dosarul Andrei Brăguţa şi învestirea noului ministru al apărării de la Chișinău


Arcul de Triumf de pe strada Ștefan cel Mare din Chișinău (Daniel Mihăilescu/AFP)
Arcul de Triumf de pe strada Ștefan cel Mare din Chișinău (Daniel Mihăilescu/AFP)

Retrospectiva săptămânii politice.

Noile detalii în cazul decesului din penitenciar a tânărului Andrei Brăguța și învestirea noului ministru al apărării, nu de șeful statului, dar de președintele Parlamentului, Andrian Candu, sunt temele retrospectivei săptămânii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct


Urmare a deciziei magistraților Curții Constituționale, noul ministrul al apărării, Eugen Sturza a fost învestit nu de șeful statului Igor Dodon, ci de spicherul legislativului, Andrian Candu, care a exercitat interimatul o perioadă foarte scurtă.

Eugen Sturza, primul popular-european din guvernul Filip și-a declarat ca prioritate restabilirea cooperării cu partenerii externi „afectată în trecut de blocajul de la ministerul apărării”. Igor Dodon a anunțat însă că nu va recunoaște legitimitatea acestuia.

Tudor Iașcenco, directorul săptămânalului „Cuvântul” de la Rezina, susține că în provincie, puțini sunt cei interesați de disputele dintre guvernare și președinție, întâi de toate pentru că le consideră „de ochii lumii”, departe de problemele reale ale acestei țări:

„Lumea probabil că și-a făcut niște închipuiri deja despre tot ce se întâmplă la Chișinău, la vârful guvernării, miște lucruri bizare, artificiale, în fond. Provincia trăiește cu alte interese, gânduri și cu alte probleme. Lumea este foarte preocupată de felul în care se cheltuie banii publici. Președintele spune că el este reprezentantul poporului, deși l-au votat doar o pătrime din oameni și se bate cu pumnul în piept că el reprezintă poporul, ceilalți - la fel. Câți miniștri s-au schimbat la Ministerul Apărării în ultimii ani, ce s-a schimbat în țară, în domeniul apărării?! Nu s-a schimbat nimic absolut, adică aici sunt niște interese de partid, de grup, personale, ei își fac acolo interesele și li-i paralel de ceea ce se întâmplă în țară și de problemele adevărate ale țării.”

Tot în această săptămână, Procuratura generală a anunțat că dosarul penal privind moartea lui Andrei Brăguţa a fost trimis în judecată. Instituția a difuzat și imagini video din care se vede cum alți deținuți îl bat pe tânăr, fără ca gardienii să intervină. Jurnalistul Simion Ciochină, corespondent Deutsche Welle consideră că acest dosar arată adevărata față a justiției moldovenești și lipsa reformelor din sistem:

„Ceea ce s-a întâmplat cu Brăguța a demonstrat că sistemul este putred începând de la nivelul de jos, deci începând de la cei care lucrează în penitenciare și terminând cu cei care iau decizii: procurorii, judecătorii care dau sentințe de arestare. Și atunci noi când autoritățile noastre vorbesc despre reforme, noi vedem că ele nu se întâmplă în viața de zi cu zi a cetățenilor. Primul element cel mai negativ este nerespectarea drepturilor elementare ale omului, a condițiilor de detenție. Și asta tot are repercusiune în tot sistemul. Deci dacă un om simplu se duce să-și rezolve o problemă în judecată, el mai mult ca sigur este convins că n-o să aibă câștig de cauză, deci oamenii nu se adresează la judecată, fiindcă se știe că sistemul e corupt.”

Despre imaginile difuzate de procuratură, avocații care reprezintă familia victimei au spus că este doar un episod din tortura şi tratamentul inuman la care a fost supus tânărul decedat în custodia statului. Tot ei, s-au întrebat de ce procurorii au publicat imaginile cu bătaia din celulă, din moment ce apărarea avea aceste probe.

Chiar și așa, procurorii susțin în continuare că Andrei Brăguța a murit din cauza pneumoniei. Jurnalistul Siminon Ciochină crede că asta este poate cea mai revoltătoare parte a acestui dosar:

„Ei trebuiau să dea unele explicații. Le-au dat, respectiv trebuia să fie găsit cineva vinovat și pe cine au găsit, vinovați sunt trei polițiști și patru deținuți. Vor fi oare condamnări în rândul judecătorilor, eu nu cred. Își va da demisia cineva din Ministerul Afacerilor Interne sau din Ministerul Justiției, eu tot nu cred. Eu presupun că se pasează responsabilitatea în interior, între procuratură, între MAI, între Ministerul justiției, fiindcă nimeni nu vrea să fie vinovat pentru că omul a decedat. De aceea procuratura insistă, ceea ce mi se pare iarăși revoltător, fiindcă se arată în video cum el este bătut foarte dur, și pe de altă parte procuratura insistă că omul a murit de pneumonie, ceea ce mi se pare revoltător și strigător la cer.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG