Linkuri accesibilitate

Secțiile de votare din R. Moldova s-au închis la ora 21:00.
Secțiile de votare din R. Moldova s-au închis la ora 21:00.

Votul s-a încheiat în R. Moldova, dar continuă în câteva secții de peste hotare

Secțiile de vot s-au deschis azi dimineață pentru alegerile prezidențiale și referendumul despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Urmăriți Europa Liberă Moldova pentru a vă informa despre mersul votării și afla rezultatele.

07:51

Cozi la secțiile de votare din Rusia

Zeci de cetățeni moldoveni stau la rând pentru a vota la cele două secții de votare deschise la Moscova, transmite agenția de presă rusă Tass.

Anul acesta, din cauza „riscurilor de securitate”, autoritățile de la Chișinău au deschis pentru moldovenii din Rusia doar două secții de votare, ambele în incinta Ambasadei R. Moldova la Moscova.

Decizia de a deschide doar două secții de votare a fost criticată de opoziția pro-rusă de la Chișinău. Datele CEC arată că peste 21 de mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat prealabil în acest an pentru a vota în afara R. Moldova la scrutinele din 20 octombrie, cei mai mulți în Rusia, Italia și Germania.

08:20

Prezența de peste 2% după prima oră de votare

Toate secțiile de votare din R. Moldova s-au deschis conform programului, iar votarea a început fără incidente, a informat Comisia Electorală Centrală (CEC).

La ora actuală, peste 50.000 (în jur de 2%) de moldoveni din țară s-au prezentat la vot, arată datele CEC care nu separă prezența la prezidențiale de cea de la referendum.

Cea mai activă categorie de alegători fiind cea cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani.

Peste 25.000 de funcționari electorali asigură desfășurarea scrutinelor din 20 octombrie.

08:30

Cum a decurs campania electorală - analiză

Alegătorii merg la vot duminică într-o atmosferă nervoasă, dar dată mai ales de miza geopolitică a votului și de zgomotul care vine de la Moscova, nu neapărat de faptul că electoratul moldovean ar avea vreo dilemă reală.

A fost o campanie dominată de președinta Sandu cu mesajul ei pro-european, dar marcată de amenințarea constantă a unui amestec rusesc, mai ales din partea și prin intermediul oligarhului fugar Ilan Șor, manifestat până acum, în principal, prin acțiuni de dezinformare și ceea ce autoritățile numesc tentative de mituire a alegătorilor. Este, în cuvintele unui alt analist, Laurențiu Pleșca de la German Marshall Fund, o „interferență de tip all in, fără niciun fel de linii roșii”. Citiți întreaga analiză AICI.

08:47

Vasile Tarlev a votat pentru „stabilitate și succes”

Ex-premierul Vasile Tarlev este primul dintre cei 11 candidați care și-au exercitat dreptul la vot.

Tarlev a votat atât la prezidențiale, cât și la referendum. La ieșirea din cabina de vot, el a declarat că a votat pentru „viitorul Moldovei, stabilitate și succes”.

El candidează din partea Partidului pentru Viitorul Moldovei, al cărui lider este. Ex-premier în timpul guvernării comuniștilor, Tarlev a promis că, dacă ajunge la șefia statului, va lansa un program de „industrializare, care va transforma Moldova într-o țară a inovației și a progresului economic”. El a mai spus că vrea să dezvolte relații atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Rusia și China.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG