Linkuri accesibilitate

Rezultatele parțiale sugerează un vot negativ la referendum și o victorie în primul tur al Maiei Sandu

La scurt timp după închiderea secțiilor de votare în R. Moldova în urma votului din 20 octombrie, CEC a început a publica pe site-ul său rezultatele parțiale, sugerând un posibuil vot negativ la referendum, dar o victorie a Maiei Sandu în primul tur de scrutin al prezidențialelor.

09:20

Alexandr Stoianoglo vrea să dezvolte relații atât cu UE, cât și cu Rusia

Candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a votat pentru „O Moldovă pașnică, modernă și prosperă”. La ieșirea de la secția de vot, Stoianoglo a declarat presei că R. Moldova are nevoie de o altă guvernare și a promis că va promova o politică externă echilibrată, dezvoltând relații atât cu UE, cât și cu Rusia.

Stoianoglo a votat doar la prezidențiale, nu și la referendumul despre aderarea la UE, care este boicotat de socialiști. El a spus că nu se opune integrării europene a Moldovei, dar nu a votat la referendum în semn de protest față de „poziția guvernării actuale”.

Subiectul principal al campaniei lui Stoianoglo este justiția. El promite că, dacă va ajunge președinte, va asigura „triumful legii asupra dezmățului”.

Ex-procurorul general Stoianoglo candidează în locul liderului socialist Igor Dodon, care a decis să nu candideze pentru a coagula opoziția anti-Sandu în jurul unui „candidat comun” apolitic. Socialiștii l-au propus pe Stoianoglo, dar n-au reușit să convingă niciun alt partid să-l susțină.

09:25

Aproape 100.000 de moldoveni deja au votat

Până la ora 9:00, peste 98.000 (mai puțin de 4%) de moldoveni din țară s-au prezentat la vot, arată datele CEC care nu separă prezența la prezidențiale de cea de la referendum.

Cea mai activă categorie de alegători fiind cea cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani.

Alegătorii sunt așteptați la 2 219 secții de votare, dintre care 1 988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Și 231 de secții de vot deschise în afara țării, în 37 de țări pentru alegătorii din diasporă, 3 dintre acestea fiind dedicate votului prin corespondență.

În Listele electorale de bază sunt incluși 2 714 239 de alegători.

09:37

Prezența la vot comparativ cu primul tur al prezidențialelor din 2020

Prezența la vot la ora 09:30 este de circa 5,3%, cu doar 0,2% mai puțin decât în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020.

09:39

Fără incidente la secțiile din zona de securitate

Interiorul unei secții de votare din Varnița.
Interiorul unei secții de votare din Varnița.

Fără incidente la secțiile de votare din zona de securitate, inclusiv la cele dedicate moldovenilor cu domiciliul în regiunea transnistrean.

Până la ora 09:00, la cele trei trei secții de votare din Varnița au votat 511 oameni la prezidențiale și 506 – la referendum.

În satul vecin, Gura Bîcului a votat un singur om pentru alegeri si pentru referendum.
La Rezina au votat 151 de oameni atât pentru referendum, cât și pentru prezidențiale.

Cetățenii moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană trebui să voteze pe malul drept al Nistrului. Pentru ei, au fost constituite 30 secții de votare în 21 de localități.

Varnița.
Varnița.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG