Linkuri accesibilitate

Reacția Maiei Sandu la inițiativa PAS ce vizează blocul doi al Bibliotecii Naționale | Focar de pestă porcină la Mașcăuți, Criuleni


Blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova găzduiește colecțiile speciale, inclusiv de cărți vechi și rare, care au nevoie de condiții speciale de păstrare.
Blocul doi al Bibliotecii Naționale a R. Moldova găzduiește colecțiile speciale, inclusiv de cărți vechi și rare, care au nevoie de condiții speciale de păstrare.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Portalul nordnews.md publică o reacție a președintei Maia Sandu cu referire la proiectul de lege înregistrat de un grup de deputați PAS, prin care clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află o aripă a Bibliotecii Naționale a R. Moldova, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit Mitropoliei Basarabiei. „În primul rând, relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens. Un alt lucru important pe care trebuie să-l spunem este că puținele clădiri istorice din Chișinău care au fost reabilitate – au fost restaurate cu sprijinul statului român. Asta nu înseamnă că noi nu vrem să reabilităm aceste clădiri istorice, dar suntem într-o realitate economică de care nu putem face abstracție”, a precizat Maia Sandu, adăugând că „autorii acestui proiect de lege vor organiza consultări publice și vor da mai multe detalii. Vom vedea care sunt soluțiile pentru îngrijorările care au fost formulate.”
  • Ziarul de Gradă scrie că până la sfârșitul lunii aprilie, Fondul Monetar Internațional (FMI) ar urma să decidă asupra alocării sumei de 94 de milioane de dolari, din cadrul programului curent cu R. Moldova, în sumă totală de 369 de milioane de dolari. „Guvernul va trebui să mobilizeze resursele pe intern, să eficientizăm cheltuielile, să avem o guvernare disciplinată și, foarte important, să avem o disciplină bugetară foarte bună”, a precizat premierul Dorin Recean. Șeful misiunii FMI pentru R. Moldova, Ruben Atoyan, a declarat la rândul său „că reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența în domeniul prevenirii și combaterii corupției.”
  • Cele șapte persoane, reținute pe 11 martie pentru pregătirea dezordinilor în masă, au primit 30 de zile în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13, informează jurnaliștii de la portalul newsmaker.md. Reporterii mai scriu că cei vizați de oamenii legii sunt originari din Republica Moldova, au vârsta cuprinsă între 21 și 39 de ani și sunt învinuiți de afilierea la un un grup criminal organizat. Aceștia au domiciliul în nordul Moldovei, inclusiv în Bălți, iar trei din ei au mai avut abateri de la lege și au fost investigați pentru furt și jaf, se mai precizează în material.
  • Portalul tv8.md scrie că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) condamnă vehement acuzațiile lansate marți, 14 martie, de către reprezentanta oficială a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a spus că „autoritățile moldovenești și-ar distruge țara de dragul celor care le plătesc bani”. MAEIE a calificat declarațiile ca fiind neadevărate şi fără temei. „Lucrăm în interesul cetățenilor noștri şi avem un angajament ireversibil de a construi o Moldovă europeană, puternică şi prosperă, în beneficiul tuturor locuitorilor noștri. Din prima zi a războiului am condamnat agresiunea Rusiei în Ucraina, conflict care cauzează distrugeri şi suferință în ţara vecină, în regiune şi pe întreg continentul european”, se menționează într-un comunicat al MAEIE citat de tv8.md.
  • Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Ion Tăbârță, care spune că misiunea civilă de consiliere a Uniunii Europene care va veni la Chișinău, va avea drept scop întărirea instituțiilor statului astfel încât să poată reacționa în cazul unor pericole și amenințări din exterior, dar și din interiorul R. Moldova. „Noi am avut anumite instituții ale statului, cu un anumit personal, cu toate lacunele lor, dar care au fost însă decimate pe timpul regimului oligarhic al lui Plahotniuc. De aceea ca să inițiezi, să întărești capacitatea acestor instituții este nevoie și de personal. De aceea cred că un aspect foarte important este modul de selectare și pregătire a cadrelor”, a mai atras atenția analistul.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Postarea jurnaliștilor de la ProTV Chișinău despre Satul Mașcăuți din Criuleni care a fost plasat în carantină, după identificarea un focar de pestă porcină la o fermă, a fost una dintre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean. Jurnaliștii mai notează în material că responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor au îndemnat oamenii să nu consume carne de porc și să anunțe imediat despre apariția unor noi focare.
  • Pe Instagram, a trezit interes postarea jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă despre Constantin Olteanu, bărbatul care declară că a ieșit din iarnă cu 100 de lei și că nu are gaz, pentru că nu vrea să-l sponsorizeze pe Putin. „Eu n-am nevoie de compensații de la stat, nu cer de la nimeni nimic. Tot timpul m-am rugat un lucru – să nu mă încurce, să-mi dea voie să trăiesc normal, căci eu mă descurc în toate”, mai zice Constantin Olteanu.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG