Linkuri accesibilitate

R. Moldova cere Ucrainei să-și deschidă piața pentru cimentul moldovenesc, inclusiv din regiunea transnistreană


Vedere asupra orașului Râbnița de pe malul drept al Nistrului, din Rezina.
Vedere asupra orașului Râbnița de pe malul drept al Nistrului, din Rezina.

R. Moldova insistă ca Ucraina să-și deschidă piața cimentului până la sfârșitul anului 2023, eliminând taxele antidumping pe care Kievul le-a impus Chișinăului, Moscovei și Minskului în 2019 până în 2024. Ucraina nu se grăbește să ia o decizie, studiind toate consecințele posibile.

La sfârșitul lunii septembrie, în timpul unei reuniuni la Odesa a Comisiei interguvernamentale de comerț Ucraina-Moldova, secretarul de stat al Ministerului Economiei, Vadim Gumene, „a reiterat solicitarea fermă să fie eliminată, în termeni proximi, taxa anti-dumping pentru cimentul de origine moldovenească, pentru a evita declanșarea unor procese de apărare comercială de către R. Moldova în sectoarele prejudiciate de importurile masive din Ucraina”.

Gumene a declarat că, în timpul discuțiilor cu omologii săi ucraineni, Kievul și-a exprimat disponibilitatea de a elimina taxele antidumping la importurile de ciment din R. Moldova până la sfârșitul anului 2023.

...o decizie privind eliminarea acestor taxe încă nu a fost luată

Două săptămâni mai târziu, într-un comentariu pentru revista Forbes Ukraine, vice-ministrul ucrainean al Economiei, Taras Kacika, a spus că o decizie privind eliminarea acestor taxe încă nu a fost luată. Forbes scrie că „este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în acest an”.

„Ucraina intenționează să studieze cu atenție toate consecințele posibile ale unei astfel de decizii, înainte de a lua măsuri finale”, a declarat oficialul ucrainean, adăugând că taxele ar putea fi într-adevăr eliminate.

Kacika nu a precizat când ar putea veni decizia, spunând doar că pentru guvernul moldovean „aceasta este mai mult o chestiune politică”.

„Într-o discuție cu reprezentanții Ministerului Economiei, partea ucraineană a promis să ia în considerare posibilitatea de a elimina taxele până la sfârșitul acestui an”, a spus Europei Libere Ministerul Economiei de la Chișinău.

De ce a impus Ucraina taxe antidumping?

Ucraina a decis să își protejeze piața de „concurenții neloiali” în mai 2019. Atunci, Comisia interdepartamentală pentru comerț internațional a impus taxe antidumping (taxe suplimentare pentru produsele importate la prețuri mai mici decât cele de pe piața internă) pentru importurile de ciment din R. Moldova (taxă de 95%), Belarus (57%) și Rusia (115%), până la mijlocul anului 2024.

R. Moldova a fost inclusă în această listă deoarece cei doi mari producători de ciment din țară: uzina Lafarge nu a reușit să furnizeze autorităților ucrainene „documente întocmite corespunzător”, iar Uzina de ciment din Râbnița este situată pe teritoriul Transnistriei nerecunoscute și a făcut dumping, folosind în producție gaz rusesc gratuit, primit „în condiții speciale”.

Pentru cine cere Chișinăul?

Dacă Ucraina va anula taxele antidumping, acestea vor fi eliminate și pentru fabrica din Transnistria. Uzina din Râbința, ca și întreaga regiune, continuă să primească gaz gratuit din Federația Rusă (cu tranzit prin Ucraina spre R. Moldova), așa cum se întâmpla și până în 2019, când autoritățile ucrainene au decis să își protejeze piața de concurenți neloiali.

Chestiunile privind uzina din Râbnița și gazul gratuit nu au fost discutate de partea moldovenească cu cea ucraineană, spun reprezentanții Ministerului Economiei de la Chișinău.

„Nu au fost specificate fabricile [care vor putea exporta din nou în Ucraina fără taxe antidumping]. S-a vorbit doar despre cimentul moldovenesc, produs în fabricile de pe malul stâng și de pe malul drept [al Nistrului]”, a comentat Europei Libere Ministerul moldovean al Economiei.

Ce s-a întâmplat cu exporturile?

Înainte de introducerea taxelor, în anul 2018, cimentul din R. Moldova reprezenta aproape 40% din importurile Ucrainei ale acestui produs. Fabricile de ciment moldovenești au exportat în țara vecină ciment portland în valoare de aproape 8 milioane de dolari din totalul de 20 de milioane de dolari, import total de ciment al Ucrainei.

La rândul lor, producătorii ucraineni au exportat în R. Moldova ciment în valoare de 2,17 milioane de dolari în 2018.

Taxele antidumping au schimbat, însă, situația în mod dramatic. Exporturile R. Moldova de ciment în Ucraina au scăzut de la 7,9 milioane de dolari, în 2018, până la zero, în 2023.

În același timp, exporturile de ciment ucrainean către R. Moldova au crescut de la 2,17 milioane de dolari, în 2018, până la 6,6 milioane de dolari, în 2023, arată datele Serviciului Vamal al Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG