Linkuri accesibilitate

Protest împotriva subfinanțării școlilor și culturii la Orhei


Dinu Turcanu, preșledintele raionului Orhei, vorbind la conferința de presă organizată în fața guvernului de la Chișinău, 28 martie 2022.
Dinu Turcanu, preșledintele raionului Orhei, vorbind la conferința de presă organizată în fața guvernului de la Chișinău, 28 martie 2022.

Administrația raionului Orhei, primari și manageri ai instituțiilor de învățământ au anunțat luni, 28 martie, că intră în grevă japoneză, purtând o panglică albă, simbolică, pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației financiare precare în care ar fi ajuns sectorul educației.

Autoritățile din Orhei cer guvernării să suplinească sumele restante la facturile pe care le vor primi școlile, grădinițele, casele de cultură și bibliotecile până la sfârșitul acestui an, a anunțat Dinu Țurcanu, președintele raionului, din Partidul Șor, la o conferință de presă în fața guvernului, la care au participat și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din Orhei.

Contactată de Europa Liberă, Federația Sindicală a Educației și Științei a spus că protestul este o inițiativă locală, dar a admis că semnalele de alarmă sunt cel puțin parțial îndreptățite. Liderul sindical Ghenadie Donos susține că facturile majorate pentru încălzire au pus în dificultate administrațiile școlare, deși deocamdată nu s-a ajuns la incapacitate de plată.

„În perspectivă, aceste probleme ar putea să apară când se duc oamenii în concediu, iunie-iulie, inclusiv din cauza crizelor care s-au abătut în ultima vreme. Nu se poate neglija acest factor”, a mai adăugat Ghenadie Donos.

Președintele de raion, Dinu Țurcanu, a mai spus că sunt necesare rectificări bugetare, în urma cărora administrațiile instituțiilor de învățământ să primească banii care au fost redirecționați de la alte capitole de cheltuieli pentru plata facturilor majorate în acest sezon.

Sindicatele din educație spun și ele că speră ca rectificarea bugetară pe care o plănuiește guvernul în săptămânile următoare să vizeze și învățământul.

„Managerii instituțiilor de învățământ s-au mobilizat exemplar ca să găsească soluții pentru a asigura plata la facturi. Au luat bani de la dezvoltarea școlilor, bani care erau puși la capitole de investiții, procurări, elementarul necesar pentru buna funcționare a școlilor, au umblat la banii de acolo și au pus la facturi”, a explicat președintele raionului Orhei.

Potrivit lui Dinu Țurcanu, sunt afectate 90 la sută din instituțiile de învățământ din raion, majoritatea școli mici, care au bugete mai scăzute în comparație cu cele în care învață un număr mare de elevi.

Participanții la conferința de presă din fața guvernului au vorbit despre imposibilitatea de a-și achita facturile, precizând în același timp că au găsit soluții improvizate.

„Astăzi noi suntem puși în situația când nu mai putem să activăm. Da, finalizăm anul de învățământ cu ceea ce este, dar luând bani din alte articole ca să achităm facturile actuale”, a declarat Eugenia Băleanu, directoarea gimnaziului din Brăviceni.

„Nu sunt aceleași prețuri, nici la agenții termici, nici la produsele alimentare și întreținerea unui copil în grădiniță. Situația e foarte complicată. Noi deja avem epuizat stocul la agentul termic pentru luna martie, ce facem mai departe?”, a mai spus și Ana Iacob, directoarea grădiniței „Andrieș” din satul Pohorniceni.

Ministerul Educației a spus Europei Libere că va face comentarii pe tema protestului astăzi.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG