În programa de la profilul general vor fi incluse: limba și literatura română, limba străină, matematica, fizica, chimia, biologia, informatica, istoria, geografia, educația pentru societate și educația fizică. Literatura universală a fost exclusă.
Totodată, elevii vor putea să aleagă până la patru discipline opționale, pentru fiecare profil – real și umanist, și nu doar una, cum e acum, ca să se poată pregăti mai bine pentru examenele de Bacalaureat. În plus, Ministerul Educației vrea să le ofere, astfel, mai multe oportunități de orientare profesională, inclusiv spre domenii tehnice, cum ar fi IT sau Ingineria.
Potrivit autorităților, aproximativ o treime dintre liceele din R. Moldova au acum o singură clasă de liceu, de regulă, la profilul umanist. Acest lucru îi limitează pe elevii care vor să studieze mai multă matematică, fizică, chimie sau biologie și să se urmeze, ulterior, facultăți cu profil tehnic.
Secretara de stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru, a declarat Europei Libere că modificările au fost făcute la solicitarea rectorilor universităților. Aceștia au atras atenția asupra faptului că unii tineri care au învățat la profilul umanist la liceu optează pentru specialități tehnice și ajung pe băncile universităților total nepregătiți.
O altă noutate este că, în instituțiile care au mai mulți bani în buget, elevii de la profilul umanist vor putea să își aleagă a doua limbă străină.
Liceul teoretic „Mălăiești” din satul Mălăieștii Noi, raionul Criuleni, este printre cele care-și doresc să treacă la profilul general din toamnă. Anul acesta, școala a avut două clase de a XII-a, ambele la profilul umanist, iar în anul viitor de studii, va avea o singură clasă de a X-a, cu circa 20 de elevi.
„Avem copii cu mențiuni la olimpiadă la matematică. De obicei, sunt trei-patru copii care optează pentru profilul real, dar pentru a forma o clasă, trebuie să fie măcar 15-18”, a explicat Europei Libere directoarea liceului din Mălăieștii Noi, Mariana Cotoman.
Ea spune că directorii liceelor au avut mai multe ședințe cu reprezentanții Ministerului Educației, dar ultimul cuvânt îl vor avea elevii și părinții lor.
„E mai greu când e un proiect nou, pentru că mulți se tem, deși ar vrea să încerce profilul acesta general. Le-am spus celor de la minister că am vrea să optăm pentru el. Noi am discutat și cu profesorii, și cu părinții și elevii, vedem”, a adăugat directoarea.
Fără examene interne de admitere la liceu
Admiterea în licee va începe pe 14 iulie și se va desfășura în două etape, până pe 13 august. În Chișinău, elevii vor putea depune actele pentru înscriere pe platforma escoala.chisinau.md, având posibilitatea de a alege între patru profiluri: umanist, real, sportiv și artistic. Vor fi selectați după media de la examene și cea a notelor din clasa a IX-a.
Probe suplimentare, de aptitudini, sunt prevăzute doar pentru liceele cu profil sportiv și artistic. Anul acesta, niciun liceu nu va organiza examene de admitere la liceu, nici măcar cele prestigioase, care obișnuiau să le facă în trecut.
„Cererile de organizare a examenelor interne urmau să fie depuse în luna aprilie. Directorii ne-au spus că, întrucât examenele de gimnaziu au fost mai riguroase în acest an, vor folosi rezultatele obținute de elevi ca principal criteriu de admitere”, a precizat secretara de stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru.
Peste 32.000 de elevi au susținut, în iunie, examene de absolvire a gimnaziului. În premieră, examenele au fost monitorizate de o mie de observatori, care s-au deplasat în toate școlile din țară, iar testele au fost verificate centralizat, în cinci comisii republicane de evaluare, de la Chișinău.
Potrivit șefei Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, cele mai bune rezultate s-au atestat în școlile din municipiile Chișinău și Bălți, unde rata de promovare a depășit 90%, iar media generală a fost de 7,15 și, respectiv, 6,42. La polul opus se află raioanele Glodeni, Basarabeasca și Dondușeni, cu medii între 4,95 și 5,18.
Circa 13% dintre elevii de clasa a IX-a nu au promovat examenele de absolvire a gimnaziului și urmează să le dea repetat. Ei vor avea la dispoziție încă două încercări. Prima sesiune suplimentară va avea loc între 8 și 11 iulie, iar cea de-a doua va fi în august.
Cei care nu vor reuși să promoveze examenele își pot continua studiile în școlile profesionale.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te