Casa Albă a publicat propunerea detaliată prin care vrea să sprijine Ucraina și Israelul, aflate fiecare în mijlocul unui război, împotriva Rusiei, respectiv Hamas.
Planul prevede și investiții suplimentare în producția internă de apărare, în asistența umanitară și în gestionarea afluxului de migranți la granița dintre SUA și Mexic.
Cererea de finanțare adresată vineri Congresului SUA este de 106 miliarde de dolari.
Cea mai mare parte, de 61,4 miliarde de dolari, este dedicată pentru sprijinirea Ucrainei, care luptă împotriva Rusiei pentru a-și elibera teritoriile. O parte din acești bani vor merge la refacerea stocurilor de arme ale Pentagonului.
Conform propunerii, Israelul ar urma să primească asistență în valoare de 14,3 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a acestor bani ar ajuta la sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă.
- Te-ar putea interesa și: Biden: Explozia de la spitalul din Gaza „pare produsă de cealaltă echipă”, și nu de Israel
Casa Albă dorește ca aproximativ 14 miliarde de dolari să meargă, printre altele, la creșterea numărului de agenți de frontieră la granița cu Mexic, instalarea de noi mașini de inspecție pentru detectarea fentanilului și creșterea personalului pentru procesarea cazurilor de azil.
De asemenea, 10 miliarde de dolari ar fi destinați unui fond destinat ajutoarelor umanitare destinat mai multor țări, inclusiv Ucrainei. Alte 7 miliarde de dolari sunt destinate zonei Indo-Pacific și Taiwan.
Într-un discurs din Biroul Oval, președintele Joe Biden și-a exprimat speranța că Congresul va acționa urgent în privința legislației.
Consilierul pentru securitate națională al președintelui democrat, Jake Sullivan, a declarat vineri că invazia în curs a Rusiei în Ucraina și atacul Hamas asupra Israelului reprezintă „un punct de inflexiune global”.
„Această cerere de buget este esențială pentru a avansa securitatea națională a Americii și pentru a asigura siguranța poporului american”, a declarat Sullivan, conform Associated Press.
Cu toate acestea, următorii pași sunt sub semnul întrebării, în timp ce Camera Reprezentanților rămâne în haos, majoritatea republicană neputând alege un nou președinte.
Reprezentantul Jim Jordan din Ohio, un aliat apropiat al fostului președinte Donald Trump, face în continuare presiuni pentru a conduce camera, un efort care a tensionat atmosfera în Cameră.
Articol preluat de pe Europa Liberă România