Dosarul de corupere politică, în care cinci deputați au fost reținuți, are rădăcini mult mai adânci, consideră analistul Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău, care amintește că au existat transfugi și de la Partidul Liberal Democrat. A mai fost un dosar în care s-a vorbit despre anumite sume, așa încât procuratura ar trebui să facă investigații mai largi, și să nu se rezume doar la acest caz de corupere, altminteri vor apărea acuzații de răzbunare politică, afirmă analistul. Tăbârță spune că pentru a avea continuitate procesul în privința deputaților corupți, organele de anchetă urmează acum să găsească probe pentru a demonstra ilegalitatea faptelor, acest lucru se poate face prin demonstrarea îmbogățirii ilicite.
Într-un editorial pentru Ziarul de Gardă, Petru Grozavu scrie că prețurile au explodat, că viața s-a scumpit, că lumea e în derută, că guvernul a scăpat de sub orice control frâul prețurilor și că toate aceste lucruri motivează la proteste și guvernului trebuie să i se spună în față acest lucru. „Dar problema nu e asta”, continuă el. „Problema e cu cine și alături de cine mergi la protest? Și pentru cine sau pentru ce?”, scrie autorul. El subliniază că oamenii au avut niște așteptări, iar dacă se întreabă, ar trebui să li se ofere și niște răspunsuri adecvate, adevărate și din primă sursă, nu de la tot felul de golănime politică. „Dacă situația în Ucraina nu se va agrava, din martie lucrurile se vor calma și am putea scăpa de proteste. În caz că Rusia va ataca Ucraina, lucrurile s-ar putea complica”, conchide Grozavu.
Succesori de drept ai unei porțiuni de URSS, continuăm tradițiile pe toate dimensiunile existenței noastre, scrie Mircea V. Ciobanu într-un editorial pentru Gazeta de Chișinău. Unii dintre noi, chiar și angajați plenar în proiecte „capitaliste”, tot nostalgici rămân și orice ademenire a trecutului ne tulbură, chiar dacă demult nu se mai vorbește despre trecut în termenii unei realități trăite, ci se comentează niște mituri, care și pe vremea sovieticilor erau povești, subliniază autorul. Ciobanu conchide că în ultimă instanță, îi succedem pe înaintașii noștri, oricine ar fi fost ei, nu renunțăm la toată istoria noastră din motivul că ea nu a fost atât de glorioasă precum am fi vrut, doar că această succesiune de fapte și epoci trebuie să ne învețe ceva.
Despre oximoronul războiului de pe Nistru: propagandă versus realitate...
Despre oximoronul războiului de pe Nistru: propagandă versus realitate scrie într-un editorial pentru IPN istoricul Anatol Țăranu. În opinia sa, Republica Moldova nu doar a pierdut războiul militar pentru afirmarea sa ca un stat teritorial integru, dar prin omiterea ostentativă a adevărului despre realitățile implicării armatei ruse în războiul de pe Nistru din 1992, pierde și războiul propagandistic pentru restabilirea integrității sale teritoriale. Spre comparație, în Georgia, unde la fel există regiuni separatiste protejate de Moscova, poziția oficialităților este tranșantă: la Tbilisi se vorbește deschis despre faptul că teritoriile necontrolate de guvern sunt teritorii ocupate de Federația Rusă, subliniază autorul. „Nivelul coeziunii naționale georgiene în raport cu problema conflictelor separatiste este incomparabil mai înaltă, decât cea similară din societatea moldovenească”, conchide Țăranu.