Linkuri accesibilitate

Președintele Andrzej Duda, în vizită la Chișinău. Ce mesaj are Polonia pentru Republica Moldova?


Președinții Maia Sandu și Andrzej Duda, la Chișinău, 26 august 2021
Președinții Maia Sandu și Andrzej Duda, la Chișinău, 26 august 2021

La Chișinău, a sosit astăzi președintele de dreapta al Poloniei, Andrzej Duda. Va participa, la 27 august, la festivitățile de Ziua independenței R. Moldova la care, după cum s-a anunțat în ultimul moment, vor mai fi de față, printre musafiri, președinții României și Ucrainei. Dar astăzi vizita lui Duda include un program oficial, de lucru, inclusiv plantarea unui arbore la Grădina Botanică împreună cu președinta moldoveană Maia Sandu. Ce mesaj aduce președintele polonez la Chișinău în condițiile în care Polonia, membră a Uniunii Europene, este criticată de multă vreme de colegele ei și de Comisia Europeană pentru presiuni asupra justiției, a presei, încălcarea valorilor europene în cazul comunității LGBT+?

Președintele Andrzej Duda, în vizită la Chișinău. Ce mesaj are Polonia pentru Republica Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct

Liderul de la Varșovia a transmis un puternic mesaj de susținere noilor autorități moldovene, personal președintei Maia Sandu, concentrându-se mai ales pe două idei: Polonia își dorește ca R. Moldova să devină, împreună cu întreaga regiune, o zonă de siguranță, pentru aceasta un pas ar putea fi cel ca Chișinăul să devină parte a unei proaspete inițiative regionale incluzând Polonia și numită „Inițiativa celor trei mări” și, la fel, Varșovia este gată să-i ofere Chișinăului tot sprijinul necesar pentru reconstrucția instituțiilor sale, inclusiv judiciare, și pentru repornirea economiei:

„Am oferit astăzi, așa cum am promis și mai înainte, în discuțiile pe care le-am avut la Varșovia, toată deschiderea noastră pentru doamna președintă, pentru guvernul care a fost învestit, în ceea ce privește asistența poloneză. Vom încerca să oferim acest sprijin oriunde dna președintă și guvernul vor considera că e necesar”, a spus Andrzej Duda.

Andrzej Duda
Andrzej Duda

„Schimbările sunt indispensabile pentru ca R. Moldova să devină un stat mai democratic, și mai democratic, iar viața, și cea economică, și cea politică, trebuie să fie în R. Moldova cinstită - este condiția de bază ca statul să devină puternic”, a mai spus liderul de la Varșovia.

R. Moldova și „Inițiativa celor trei mări”

Vorbind alături de președintele polonez după o rundă de discuții la Președinție, Maia Sandu a lăudat experiența de dezvoltare a Poloniei, numind-o “valoroasă”, și a afirmat că-și dorește o mai mare apropiere, și cu Varșovia, și cu UE în general:

„R. Moldova își dorește să participe și la alte în inițiative regionale importate ce pot consolida securitatea și stabilitatea în regiunea noastră, la frontierele UE. Una din acestea este „Inițiativa celor trei mări”, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic a țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Sunt sigură că având un guvern stabil, care se bucură de sprijinul cetățenilor, vom putea valorifica pe deplin aceste oportunități. Contăm de asemenea pe sprijinul Varșoviei pentru a avansa cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic în contextul Agendei post 2020.”

Vizita președintelui polonez la Chișinău, are loc, însă, într-un moment în care noile autorități moldovene se pregătesc să pună în aplicare o serie de reforme foarte dificile în justiție, începând cu substituția procurorului general și încheind cu evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Varșovia, pe de altă parte, este ținta unor aspre critici europene pentru reforma sa judiciară, văzută în general de Bruxelles mai degrabă drept o epurare a sistemului său de drept. Răspunzând unei întrebări a Europei libere la această temă, Andrzej Duda a spus că membrelor vestice ale UE le vine mai greu să înțeleagă cu ce se confruntă țara sa, aderată mai târziu la UE, atunci când își dorește eliminarea din sistemul său de justiție „a oamenilor care au emis, în timpul regimului comunist, sentințe împotriva celor ce luptau cu acel regim”.

„Am încercat să le explicăm, dar instituțiile europene nu ne înțeleg. Nu avem nici un dubiu că astfel de oameni nu trebuie să fie în sistemul nostru de justiție”, a spus el.

Reforma justiției, un lucru intern al fiecărei țări...
Andrzej Duda

„Reforma justiției e, până la urmă, un lucru intern al fiecărei țări. Noi nu încălcăm tratatele pe care le-am semnat”, a mai spus liderul de la Varșovia.

„Cred că R. Moldova trebuie să desfășoare cât mai curând reforma justiției, astfel încât să elimine din sistemul său judecătorii și procurorii cu trecut compromis”, a mai subliniat șeful statului polonez.

Călătoria de două zile a liderului polonez la Chișinău, inclusiv pentru participarea la festivitățile dedicate celor trei decenii de independență, a fost precedată de o călătorie zilele trecute la Kiev, unde a participat, alături de Maia Sandu, la lansarea noii inițiative regionale dedicată reintegrării Crimeii în Ucraina. Mâine, celor doi șefi de stat li se vor alătura și președinții ucrainean și român, care însă se vor reține la Chișinău doar pentru câteva ore, timp în care vor avea și un briefing comun de presă.

XS
SM
MD
LG