Sullivan este arhitectul unei politici externe pentru clasa de mijloc, care structurează interesele americane în străinătate, în vederea revitalizării Statelor Unite, în interior.
Legile cu privire la reducerea inflației sau producerea de semiconductoare, în America sunt ilustrări ale acestei politici.
Criticii privesc politica industrială a administrației ca pe o revenire la o perioadă de protecționism, cu consecințe grave pentru economia globală și viitorul comerțului internațional. În acest sens, un articol din Financial Times arată că Washingtonul pare să-și fi pierdut încrederea în multilateralismul economic. „Vechiul consens era că dacă o țară se îmbogățește și altele o fac. Noul consens este că creșterea unei țări se face pe seama altora” – a scris ziaristul David Lynch.
Sullivan pare însă să respingă această ipoteză, că opțiunea strategică ar fi „America singură”. El a argumentat că, în ciuda disensiunilor politice, legăturile comerciale cu China se mențin puternice.
El a îmbrățișat o idee sprijinită și în Europa, cea a reducerii riscurilor la care sunt supuse sursele de aprovizionare ale Americii, dar neoptându-se pentru „decuplare”. Consilierul prezidențial a mai arătat că controlul introdus la unele exporturi care ajută la dezvoltarea unor industrii de înaltă tehnicitate în China reprezintă o excepție, având la origine criterii de securitate.
Sullivan crede însă că a venit vremea să renunțe la mitul că liberalizarea comerțului este un scop în sine. „Integrarea economică nu a oprit China să-și extindă ambițiile militare în regiune și nici Rusia să invadeze democrații cu care se învecinează” – a spus Sullivan. Alte oficialități din administrația Biden argumentează că decenii de fundamentalism al comerțului liber ar fi vulnerabilizat economia americană și slăbit securitatea. Jennifer Harris, fostă expertă la Consiliul pentru Securitate Națională, susține că este în interesul Americii ca și alte țări să adopte și ele o politică industrială în chestiuni cum ar fi de exemplu subvenționarea tehnologiilor ecologice.