Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | La ce politică externă ne putem aștepta de la viitorul președinte al Statelor Unite?


În noul episod din Reporterii, discutăm despre pozițiile celor doi candidați, democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, în câteva chestiuni internaționale majore, dar și despre stilul lor foarte diferit.

La ce politică externă ne putem aștepta de la viitorul președinte al Statelor Unite?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:45:46 0:00

Ce știm, de exemplu, despre poziția Kamalei Harris în legătură cu războiul din Ucraina și relația cu Rusia?

Vicepreședintă a Statelor Unite în ultimii aproape patru ani, ea este surpriza campaniei prezidențiale americane – a devenit candidată din partea Partidului Democrat după retragerea din cursă a președintelui Joe Biden, în luna iulie, revigorând electoratul democrat.

În materie de politică externă, este considerată o ucenică a președintelui Biden, dar are priorități proprii? În ce măsură îi influențează stilul și metodele faptul că este de formație juristă și fostă procuroare? În ce consilieri își va pune încrederea?

Despre Donald Trump cunoaștem, teoretic, mai multe, fie măcar și pentru faptul că a mai fost președinte. Dar ceea ce știm cel mai bine este că are un stil imprevizibil. Acum, el spune, de exemplu, că poate pune capăt războiului din Ucraina într-o săptămână. Dar chiar așa este, ce fel de pace ar fi aceasta și cui i-ar surâde?

Discutăm despre toate acestea cu Valeriu Sela, corespondentul Europei Libere la Washington, un expert în politica externă americană și autorul unor analize săptămânale despre campania pentru alegerile din 5 noiembrie.

Discutăm acum despre politica externă americană, dar nu uităm că alegerile prezidențiale în Statele Unite sunt câștigate sau pierdute, de regulă, nu din cauza politicii externe, ci a economiei și gradului de satisfacție a americanilor în legătură cu viața lor de zi cu zi.

Iar despre aceasta, o să mai vorbim... Audiție plăcută.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG