Deși o poți anticipa și te poți pregăti de ea, o criză adevărată lovește totuși pe neașteptate: ce criză mai este și aceea dacă știi nu ziua, ci ora exactă la care va începe și ai la dispoziție atâta timp să te pregătești?
Dacă a existat vreo surpriză aici, atunci surpriza a fost că Ucraina a lăsat Rusia atâta amar de timp după invazia din februarie 2022 să-și exporte gazele prin teritoriul ucrainean și să-și finanțeze astfel agresiunea.
Cu toate acestea, criza a picat parcă tot din senin. Pe malul drept al Nistrului, guvernul cumpără curent electric de pe o zi pe alta și nu se știe niciodată sigur dacă va avea mâine de unde să ia, la ce preț și pe unde să-l aducă. În stânga Nistrului, oamenii nu au căldură și apă caldă, consumul de curent este raționalizat și poate doar aerul curat de la Râbnița - industria grea de acolo nu mai poluează pentru că s-a oprit – îi mai înveselește puțin.
Cine și cum s-a pregătit de această criză energetică, cine și cum este afectat, cine și ce socoteli politice își face și în ce măsură este criza de acum o ocazie pentru a rezolva problema transnistreană?
Discutăm așadar în acest episod din Reporterii cu Eugen Muravschi despre consecințe imediate ale crizei pentru ambele maluri ale Nistrului, mai ales în plan social și economic, dar și despre posibile consecințe politice și geopolitice pe termen mai lung.
Eugen este expert la comunitatea WatchDog, o organizație neguvernamentală de la Chișinău, iar expertiza sa este cu atât mai valoroasă cu cât vizează nu numai domeniul energetic, ci și cel al comunicării: și-a început cariera ca jurnalist, iar acest lucru ajută atunci când ai de explicat pe înțelesul tuturor subiecte complexe ca acesta. Audiție plăcută.
Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.