Linkuri accesibilitate

Centrala de la Cuciurgan nu va putea importa cărbuni după ce-și va arde stocurile


Stocurile de cărbune ale Centralei de la Cuciurgan (MGRES) se epuizează rapid. Zilnic, centrala arde o mie de tone de cărbune pentru a produce electricitate.
Stocurile de cărbune ale Centralei de la Cuciurgan (MGRES) se epuizează rapid. Zilnic, centrala arde o mie de tone de cărbune pentru a produce electricitate.

Rămasă fără gaze rusești la 1 ianuarie și trecută la producția de electricitate pe bază de cărbune, centrala de la Cuciurgan (MGRES) riscă să epuizeze rapid și acest combustibil. Tipul de cărbune cu care funcționează se găsește doar în Donbasul ocupat de Rusia, de unde nu poate fi adus.

Autoritățile de la Chișinău spun că rezervele de cărbune din regiunea transnistreană sunt suficiente pentru funcționarea centralei încă pentru circa 28 de zile, adică până la sfârșitul lunii ianuarie. Estimarea diferă de cea a administrației separatiste de la Tiraspol, care declarau că au stocuri pentru aproximativ 50 de zile, cam până la sfârșitul lunii februarie.

Directorul Institutului de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei, Mihai Tîrșu, vorbind la o dezbatere publică la agenția de presă IPN, pe 20 august 2024.
Directorul Institutului de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei, Mihai Tîrșu, vorbind la o dezbatere publică la agenția de presă IPN, pe 20 august 2024.

MGRES poate arde doar cărbunele extras din minele din Donbas, regiunea din estul Ucrainei, ocupată de Rusia încă din 2014. „Fiecare centrală se proiectează pentru un anumit tip de cărbune”, a explicat Europei Libere directorul Institutului de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei, Mihai Tîrșu.

Potrivit expertului, MGRES nu poate folosi alt tip de cărbune, care arde la o temperatură diferită, ducând la distrugerea utilajului.

Centrala de la Cuciurgan a fost proiectată în anul 1958, iar primul din cele 12 blocuri ale sale a fost dat în exploatare în 1964. A fost construită atunci să funcționeze cu cel mai accesibil cărbune din URSS, cel din Donbas, care nu se găsește în altă parte a Europei.

Ultimele rezerve s-au făcut până în 2014

Centrala a trecut de la producerea electricității pe bază de gaze naturale la cea prin arderea cărbunilor pe 1 ianuarie, când concernul rus Gazprom a oprit livrările către R. Moldova. Deconectați de la încălzirea centralizată și apă caldă, locuitorii regiunii transnistrene au început să folosească masiv reșouri și plite electrice, iar consumul de curent a crescut.

În prezent, MGRES arde zilnic o mie de tone de cărbuni, din care produce 140-150 MWh de energie electrică. O cantitate mult mai mică, în jur de 25 MWh, este asigurată de hidrocentrala de la Dubăsari. Însumate, cele două nu acoperă necesarul de curent al regiunii transnistrene, deficitul constituind 30% din necesarul de consum sau 65 MWh, estimează autoritățile de la Chișinău și experții.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, explicase anterior că stocurile de cărbuni s-au făcut până în anul 2014, adică până la izbucnirea războiului în estul Ucrainei, importul ulterior fiind imposibil.

„Tot cărbunele pe care îl avem, pentru două luni și jumătate, a fost importat până în anul 2014. Cred că nu e nevoie să explic de ce astăzi este imposibil de importat cărbuni din Donețk la MGRES”, a spus Krasnoselski, la o emisiune TV, în 2022.

Cărbunele adus la MGRES în 2014 a fost depozitat sub cerul liber, în apropiere de clădirea principală a centralei. Imaginile din satelit consultate de Europa Liberă sugerează că movila de cărbuni s-a modificat din 2014 până în noiembrie 2024, părând să se micșoreze nesemnificativ.

Imagini din satelit, înfățișând depozitul de cărbune de la MGRES în 2014 (stânga) și în noiembrie 2024.
Imagini din satelit, înfățișând depozitul de cărbune de la MGRES în 2014 (stânga) și în noiembrie 2024.

Imagini din satelit mai proaspete obținute de Europa Liberă, din 1 și 5 ianuarie 2025, nu sunt suficient de clare pentru a stabili mărimea grămezii de cărbuni, dar ele captează fumul gros scos de furnalul centralei electrice trecute la producția pe bază de cărbune.

Imagini din satelit înfățișând MGRES la 1 ianuarie (stânga) și 5 ianuarie 2025.
Imagini din satelit înfățișând MGRES la 1 ianuarie (stânga) și 5 ianuarie 2025.

Nici importul nu ar ajuta

În prezent, importul rămâne imposibil, a spus Europei Libere secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, pentru că „între regiunea transnistreană și teritoriile din Donbas ocupate de ruși se află restul Ucrainei, care luptă zilnic pentru libertate”.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la ședința guvernului din 18 decembrie 2024.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la ședința guvernului din 18 decembrie 2024.

Potrivit oficialului, chiar dacă importul ar fi fost posibil, funcționarea pe cărbune a unei asemenea centrale ca cea de la Cuciurgan, cu o suprafață cât 90 de terenuri de fotbal, presupune în sine eforturi colosale.

„Ca o astfel de instalație să funcționeze cu cărbune e nevoie de o logistică foarte-foarte complicată, care implică transportare pe calea ferată, încărcare, descărcare, depozitare, eventual porturi maritime sau fluviale. Cărbunele nu se transmite prin Wi-Fi”, a spus Borosan.

Ce se întâmplă acum în regiunea transnistreană

La șase zile de la oprirea livrărilor de gaze rusești, stânga Nistrului rămâne fără apă caldă și agent termic, iar din cauza deficitului de curent electric și a suprasolicitării sistemului, au loc deconectări în evantai, câte patru ore pe zi.

Majoritatea întreprinderilor mari din regiune și-au sistat activitatea, transportul public aproape că nu mai funcționează, iar școlile au prelungit vacanța de iarnă a elevilor.

Pe 2 ianuarie, Energocom și Moldovagaz le-au propus autorităților de la Tiraspol „asistență tehnică și comercială” la procurarea gazelor naturale de pe piața europeană.

Regiunea separatistă susținută de Rusia a refuzat oferta autorităților constituționale, pe motiv că achizițiile pe bursă se fac la prețuri „mari și instabile”, după ce mai mult de trei decenii a consumat gaz gratuit de la Gazprom.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Iurie Rotari

    Am început să lucrez în presă încă de pe băncile facultății, în 2016. Am absolvit școala de jurnalism la RISE Moldova și, în colaborare cu ei, eram reporter de investigații la ziarul SP din Bălți. Ulterior, am plecat pentru câțiva ani în România, unde am absolvit un masterat, am început un doctorat și am activat la un centru de cercetare de politică externă. Din mai 2024 sunt acasă, în calitate de reporter politic la Europa Liberă Moldova.

XS
SM
MD
LG