Proiectul de ratificare al acordului de facilitare a sprijinului acordat de UE în cadrul mecanismului de reformă și creștere pentru Moldova a fost prezentat în Parlament de premierul Dorin Recean.
Cu acești bani, prim-ministrul a spus că autoritățile planifică, pe de o parte, să facă zeci de reforme în diferite domenii, ca mediul de afaceri, agricultură, digitalizare, educație, eficiență energetică sau combaterea corupției, iar, pe de alta, să modernizeze infrastructura și să dezvolte întreprinderile.
Reformele vor fi coordonate un consiliu condus de ministrul Economiei, din care vor face parte alți câțiva miniștri și secretarul general al Guvernului. Agenda de reforme a Planului de Creștere, aprobată recent de Guvern, cuprinde 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la finele anului 2027.
Cu această „injecție” financiară, Guvernul speră să crească economia Republicii Moldova cu minimum 5% anual și să pregătească instituțiile să asimileze fonduri de preaderare din următorul buget al Uniunii Europene, pentru anii 2028-2034.
Pachetul oferit de UE prevede un grant de 400 milioane de euro, adică ajutor nerambursabil, și un împrumut de 1,5 miliarde de euro.
În Parlament, premierul Recean a ținut să precizeze că perioada în care urmează să fie întoarsă datoria „este foarte mare”, de 40 de ani, iar primii 10 vor constitui o perioadă de grație.
Deputații din opoziția comunistă și socialistă au spus însă că se îndoiesc de capacitatea guvernului de a gestiona transparent sumele prevăzute în pachetul financiar al UE. Parlamentarii au afirmat că deși guvernarea a atras și în ultimii ani mai multe împrumuturi și granturi, viața cetățenilor și economia stagnează.
Acordul de facilitate dintre R. Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat pe 9 mai la Chișinău de premierul Dorin Recean și comisara europeană pentru extindere Martka Kos.
În ultimii ani, R. Moldova a înregistrat o dinamică negativă în economie, despre care autoritățile spun că este cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, reușind să înregistreze o creștere de 0,1% în 2024.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te