Într-un interviu exclusiv oferit, prin intermediul avocatului său, portalului tribuna.md, Plahotniuc anunță că revine în politica moldovenească, deocamdată de la distanță, invocând dosarele penale în care este cercetat de justiția din Moldova.
„Am să încep să comunic la telefon, dar și prin platformele de comunicare online cu oamenii din teritoriu, cu foștii colegi, cu politicienii actuali și foști din opoziție”, a precizat Plahotniuc.
Comentând recenta decizie a Ministerului de Finanțe al SUA (Departamentul Trezoreriei) de a-l sancționa pentru „acte de corupție sistemică”, oligarhul a spus că „acesta era un efect de așteptat după bocetele, isteriile și insistențele Maiei Sandu pe lângă cancelariile străine”. El nu exclude că ar putea contesta, prin avocații săi, sancțiunile americane.
Anunțat în căutare internațională și cercetat pentru diferite crime de autoritățile moldovene, Plahotniuc susține că dosarele penale în care este vizat, inclusiv în „furtul miliardului”, sunt deschise de actuala guvernare și se declară nevinovat.
„După 3 ani de căutări, dosarele inițiate de procurori nici în judecată nu au ajuns, grație lipsei de probe. Învinuirile celor din PAS în adresa mea s-au dovedit a fi un balon umplut cu aer galben”, a spus fostul fruntaș democrat.
Trezoreria americană a anunțat, pe 26 octombrie, că a impus sancțiuni împotriva lui Plahotniuc incluzându-l pe lista Magnitsky. Autoritățile de la Washington susțin, între altele, că oligarhul a controlat aparatul judiciar și asupra sistemului de forță din R. Moldova, pentru a-și submina rivalii politici și de afaceri.
În total, au fost supuse sancțiunilor 9 persoane și 12 entități, inclusiv Partidul Șor și liderul acestuia, Ilan Șor, care a fugit din R. Moldova în 2019, la fel ca Plahotniuc.