Potrivit comunicatului emis de companie, decizia a fost luată cu scopul de a reduce proporția televiziunilor străine în grila de programe. Ea afectează retransmisia unor canale precum PKVS Kazahstan, Pervîi Kanal CSI, Vremea, O! sau Pobeda. Aceste posturi vor fi înlocuite cu canale de divertisment, film și TV, cum ar fi Discovery, Animal Planet și Eurosport, scrie Radio Azattyq, serviciul kazah al Europei Libere.
TVCOM, furnizor de televiziune și radio, este parte a companiei publice Kaztelradio.
Anunțul nu reprezintă o premieră absolută pentru țara din Asia Centrală, care în noiembrie anul trecut a blocat portalul online Sputnik24, ce permitea de asemenea, retransmiterea mai multor canale rusești de televiziune. Mai mult, în august 2023, autoritățile kazahe au blocat site-ul „Țarigrad”, motivând decizia prin prezența unor „semne de extremism”.
Un sondaj realizat de Demoscope la finele lui 2022, arăta pe de altă parte că cel puțin 1/5 din populația Kazahstanului urmărea posturile de televiziune rusești.
Fosta republică sovietică din Asia Centrală rămâne în mod formal un aliat al Moscovei, fiind membră a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia. Cu toate acestea, Kazahstanul a evitat să sprijine total acțiunile Moscovei, refuzând să recunoască independența republicilor separatiste din estul Ucrainei în februarie 2022.
Totodată, președintele kazah Qasym-Jomart Tokaev a declarat, în septembrie 2023, în cadrul unei conferințe de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz, că țara sa nu va permite eludarea sancțiunilor internaționale instituite împotriva Rusiei, afirmând că guvernul de la Astana le respectă.
Televiziunile rusești, tot mai interzise
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, televiziunile rusești au început a fi interzise în tot mai multe țări. La doar câteva zile de la declanșarea agresiunii militare, Uniunea Europeană a dispus interzicerea posturilor de televiziune Russia Today și Sputnik. Interdicții individuale au anunțat mai multe state membre din UE, mai ales dintre fostele țări comuniste.
În R. Moldova, legislația din domeniul audiovizual interzice retransmiterea emisiunilor cu caracter informativ, militar sau analitic din Rusia, urmare a modificărilor operate de Parlament în iunie 2022.
La 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus suspendarea licențelor de emisie pentru șase posturi TV din R. Moldova „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare”. O decizie similară a fost luată la 30 octombrie 2023, când la recomandarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au fost blocate alte șase posturi de televiziune, din rațiuni asemănătoare.