Conform unui comunicat de presă al PÎCCJ, cercetările vizează infracțiuni de coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic și infracțiunea privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.
„Perchezițiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanțarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Președinția României, prin utilizarea unor sume de bani cu privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârșirea unor infracțiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, se arată comunicatul PÎCCJ.
Conform documentelor prezentate de SRI în ședința CSAT din 28 neoiembrie, documente desecretizate pe 4 decembrie, Bogdan Peșchir (cu contul de TikTok bogpr) a plătit 381.000 de dolari în perioada 24.10 – 24.11 către utilizatori ai unor conturi TikTok implicați în promovarea candidatului Călin Georgescu inclusiv după încheierea campaniei electorale.
Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că perchezițiile îl vizează pe Bogdan Peşchir, unul dintre finanțatorii importanți ai campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok.
Europa Liberă a cerut un punct de vedere din partea lui Călin Georgescu referitor la descinderile forțelor de ordine. Până la această oră nu a primit vreun răspuns.
Alegeri prezidențiale anulate
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a decis anularea și reluarea alegerilor prezidențiale de la zero.
„Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în totalitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare”, a transmis Compartimentul Relații Externe, Relații cu Presa și Protocol al Curții Constituționale.
După declasificarea, de către CSAT, a documentelor MAI, SRI, SIE și STS, Curtea Constituțională (CCR) a constatat că procesul electoral privind alegere a Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui.
- Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis explică ce se întâmplă în România după anularea alegerilor prezidențiale
De asemenea, au fost înregistrate multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale, spune CCR.
Acestea au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia.
Decizia vine după ce, pe 28 noiembrie, Consiliul Superior de Apărare a Țării lua act de faptul că alegerile au fost influențate ilegal atât intern, cât și extern.
„Membrii Consiliului (Consiliului Suprem de Apărare a Țării - CSAT - n.r.) au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”, transmite Administrația Prezidențială în comunicatul emis după ședința CSAT.
De asemenea, a fost confirmat faptul că „în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”.
Articol preluat de la Europa Liberă România!
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te