Linkuri accesibilitate

Pe urmele moldovenilor instruiți de ruși în Balcani – Statele Unite cred că tabăra se află în Republica Srpska


Imagini publicate de poliție în care apar tineri care ar fi instruiți pentru destabilizări, dar și o presupusă tabără pentru antrenamente.
Imagini publicate de poliție în care apar tineri care ar fi instruiți pentru destabilizări, dar și o presupusă tabără pentru antrenamente.

Ambasada SUA în Bosnia-Herțegovina spune că autoritățile bosniace trebuie să „investigheze minuțios” existența unei tabere semnalate de autoritățile de la Chișinău, unde grupări militare private rusești ar fi antrenat moldoveni pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Într-o declarație făcută Europei Libere, ambasada americană de la Sarajevo a sugerat că tabăra se află în Republika Srpska, entitatea sârbă a Bosniei-Herțegovina, și a descris drept „profund îngrijorătoare” relatările că instructori ruși pregătesc acolo oameni pentru a periclita procesele democratice în altă țară candidată la aderarea la UE.

Pe 17 octombrie, Inspectoratul General al Poliției (IGP) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău au anunțat că au reținut patru tineri care ar fi fost antrenați în Bosnia-Herțegovina de grupările militare rusești Wagner și Ferma pentru a destabiliza R. Moldova după alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Cei patru ar fi făcut parte dintr-un grup de peste 100 de tineri care ar fi fost antrenați anterior în Rusia de organizații ale oligarhului fugar Ilan Șor.

Poliția moldoveană a dat publicității și clipuri video de la presupusele antrenamente, inclusiv într-o tabără din Bosnia-Herțegovina, înfățișând tineri care învață să confecționeze explozibil și să folosească drone. De asemenea, SIS a dat publicității o listă cu 11 nume ale instructorilor și gestionarilor taberei.

„Existența acelei tabere trebuie investigată minuțios, iar persoanele responsabile de facilitatea unor asemenea activități trebuie trase la răspundere”, se spune în declarația ambasadei americane la Sarajevo făcută Europei Libere.

Moldova, obiectul unor relatări contradictorii ale agențiilor de securitate bosniace

Republika Srpska este entitatea etnicilor sârbi a Bosniei-Herțegovina, o țară aflată încă parțial sub administrație internațională în urma războiului bosniac da la începutul anilor 90. Condusă de un guvern pro-rus în frunte cu președintele Milorad Dodik, Republika Srpska împarte puterea la nivel central cu Federația Croaților și Musulmanilor, cealaltă entitate a Bosniei-Herțegovina.

Într-o declarație făcută Europei Libere ceva mai devreme, ministerul Securității al Bosniei-Herțegovina, care este condus de un aliat al lui Dodik, anume Nenad Nešić, a spus că respinge afirmațiile moldovene și că nu a primit nicio dovadă a existenței taberei și nicio solicitare oficială de a investiga din partea autorităților moldovene. „Menționarea Bosniei și Herzegovina în acest context este în mod clar o încercare de manipulare în toiul unei campanii politice fierbinți în Moldova”, a spus ministrul pro-rus al securității din Bosnia.

Ulterior însă, Agenția de Informații și Securitate a Bosniei-Herțegovina, care are responsabilități asemănătoare cu ale Ministerului Securității, dar care se află sub control parlamentar, nu guvernamental, a spus pe 21 octombrie că deține informații despre un grup de moldoveni care „s-au aflat în Bosnia-Herțegovina în ultimele 90 de zile” și despre care poliția moldoveană spune că au legătură cu antrenamentele în tactici de destabilizare.

Membri ai comisiei parlamentare bosniace de control asupra Agenției de Informații și Securitate au spus Europei Libere că taberele de antrenament despre care vorbesc autoritățile moldovene se află pe teritoriul Republicii Srpska, fapt confirmat Europei Libere și de ambasada Statelor Unite.

În comentariul său, ambasada a mai spus că aceste relatări pun la îndoială angajamentele Republicii Srpska de a implementa reformele necesare pentru apropierea Bosniei-Herțegovina de UE. Țara balcanică a primit statutul de candidată pe 15 decembrie 2022, la câteva luni după Republica Moldova (A.E.).

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG