Linkuri accesibilitate

„Pe mine mă miră foarte mult siguranța cu care se vorbește că totul ar fi sub control” (dr.Mihaela Jardan/ZdG)


Europa Liberă, revista presei matinale, luni 23 martie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct



În cotidianul.md, Alex Cozer îşi însoţeşte o pledoarie în favoarea rămânerii acasă la care cheamă autorităţile cu o listă convingătoare de greşeli pe care le-ar fi făcut statele puternic afectate de pandemie, în primul rând Italia. Ignoranța e principalul aliat al COVID-19, declară el. Apoi urmează fabula - meciul de fotbal de Liga Campionilor din 19 februarie din Milano - atunci în Italia se înregistrau abia trei cazuri. La 21 februarie - deja 21. Peste o săptămâna - mai bine de o mie. Dar fotbal cu spectatori în tribune încă se juca. Peste exact 31 de zile de la acesl meci, Italia numără deja 53 de mii de cazuri și 4825 de morți. Italienii și spaniolii au întârziat cu 2 săptămâni la aplicarea măsurilor drastice, continua autorul. Turcii au trăit în ignoranță chiar mai mult. Astăzi țările lor sunt paralizate. Economia este pe butuci. În Moldova, schimbă el fila, sâmbătă parcurile şi pădurile din jurul Chișinăului erau pline fum și grătare încinse. Asta desi, cu nici o sută de cazuri, ea deja are probleme cu spațiul în spitale, numărul de teste pentru coronavirus este extrem de mic, sistemul medical este probabil cel mai slab din întreaga Europă şi o escaladare a situației ar însemna un dezastru social și economic. “Cu cât mai puțin vom ieși din case, cu atât mai rapid se va finaliza această situație. E un lucru pe care cei responsabili și conștienți sunt obligați să-l transmită ignoranților”, încheie autorul.

Ziarul de Garda citează o moldoveancă, medic în Germania. Mihaela Jardan (de la spitalul Medizinisches Versorgungszentrum) care povesteşte că Germania este o țară care a investit foarte mult în sistemul de sănătate, e țara cu cele mai multe paturi pe cap de locuitori și cu 28.000 de paturi de terapie intensivă, că nemții sunt bine organizați și atenți la detalii şi că medicii formați în Germania nu prea sunt copleșiți de emoții și acționează rapid, iar resursele financiare sunt enorme. „Un alt factor care ar putea explica rata mică a deceselor e faptul că în Germania se testează masiv populația, circa 160000 de teste pe săptămână”, opinează ea. Sunt integrate toate cazurile, majoritatea fiind pacienți sub 60 de ani cu risc mic de deces. „Eu nu vreau să dau nicio notă, pentru că nu cunosc în detaliu situația de acasă. Pe mine mă miră foarte mult siguranța cu care se vorbește că totul ar fi sub control”, mai spune Mihaela în interviul cu Ziarul de gardă.

Ipn.md dă clarificări pe marginea faptului că Republica Moldova a activat, din 17 martie, articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea Convenției în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului de tip nou. Avocatul Victor Munteanu citat de agenţie menționează că această informaţie a trecut neobservată în spațiul public. Potrivit lui Munteanu, însă, aceasta înseamnă derogarea de la aplicarea Articolului 11 – dreptul la libera întrunire și asociere, Articolului 2 Protocol nr. 1 – dreptul la educație, și Articolul 2 Protocol nr. 4 – dreptul la libera circulație. Din ştirea ipn aflăm că şi alte trei state membre ale Consiliului Europei – România, Letonia şi Armenia – au activat articolul 15. Şi că Franţa încă nu a notificat această derogare către secretariatul general al Consiliului Europei, organizaţie ce numără 47 de state membre.

Starea de urgență în Republica Moldova trebuia decretată înaintea alegerilor parlamentare din circumscripția din Hâncești care au avut loc la data de 15 martie curent. În stat, doar două persoane au împuternicirea de a cere Parlamentului votarea introducerii stării de urgență, aceștia sunt președintele Igor Dodon și prim-ministrul Ion Chicu. Astfel, în cazul în care numărul persoanelor din Hâncești infectate cu coronavirus va creste în următoarele zile, Ion Chicu și Igor Dodon poartă toată responsabilitatea. Această opinie, exprimată de avocatul Ștefan Gligor, este la fel reţinută şi publicată de ipn.md.

Protv Chişinău îşi informează cititorii site-ului că îndemnul stai acasa nu functioneaza in multe localitati din tara atunci cand vine vorba de liturghii. Duminică, informează postul TV, unele biserici erau pline, iar oamenii s-au impartasit ca de obicei si au sarutat cruci si icoane. Una din bisericile vizitate de reporterii telelviziunii e din Glodeni, care era aproape plina de oameni. „Daca ieri era soare si era bine de slujit afara, astazi vedeti ca ploua si este frig, asa ca le-am permis sa intre in biserica ca este mai cald, sa nu raceasca,” a explicat slujitorul bisericesc în reportaj.

Iar Tv8 publică un reportaj despre satul Varnița, intrat în „semi-carantină”. Miliția transnistreană a blocat accesul către un cartier din localitate, se arată în ştire. Filtrul a fost instituit, potrivit milițienilor, în contextul stării de urgență legată de coronavirus, declarată inclusiv de autoritățile de la Tiraspol. Totul se întâmplă după ce trei persoane din acea localitate au fost testate pozitiv la COVID-19.

Ziarulnational.md publică o ştire despre faptul că şeful Delegației UE a fost nevoit să dezmintă un fals lansat de consilierul lui Igor Dodon: „Este o afirmație dezgustătoare, iar autorii acesteia și cei care o răspândesc încearcă să discrediteze UE, a spus ambasadorul Peter Michalko, după ce unul dintre consilierii președintelui Igor Dodon, Ernest Vardanean, ar fi afirmat că ex-premierul Maia Sandu ar fi solicitat UE să instituie „un embargo motivat politic” la exportul produselor agricole moldovenești. Ambasadorul Michalko s-a văzut nevoit să intervină, scrie publicaţia, și să dezmintă falsul promovat de omul lui Dodon. „Am văzut cu dezamăgire cum, chiar și în aceste vremuri dificile, dezinformarea continuă să fie inventată și răspândită. Este cazul știrilor false despre presupusa scrisoare a fostului premier Maia Sandu către un membru al Comisiei Europene, care ar pune Uniunea Europeană într-o lumină negativă în ochii poporului R. Moldova. Aceasta este o afirmație complet născocită, nefondată și dezgustătoare, iar autorii acesteia și cei care o răspândesc încearcă să discrediteze UE și să genereze și mai multă incertitudine în societate”, a menționat șeful Delegației UE la Chișinău, prin intermediul unui mesaj pe Facebook.

Nicolae Negru, în editorialul său din aceeaşi publicaţie, scrie că coronavirusul era cât pe ce să pericliteze alegerile parlamentare din circumscripția Hâncești și târgul politic al lui Dodon cu deputații PD, dacă guvernarea nu ar fi apăsat cu piciorul pe frâna procesului de instituire a stării de urgență. „Rămâne să vedem consecințele acestei nesimțiri, pe care le vor suporta cetățenii, firește”, scrie Negru. Impresia acestuia e că atmosfera pandemiei „îi priește lui Dodon, îi oferă nenumărate prilejuri de a se afișa și a se expune în fața alegătorilor, de a se umfla în pene, de a se strofoli și a-și da importanță. De aceea, probabil, și-a tras o perioadă de stare de urgență cât mai mare!” S-a stropșit la adresa oamenilor de afaceri și a jurnaliștilor. „Nu era mai bine să se aplice legea, fără exhibiționism și trăncăneală?”, se întreabă autorul, îndemnând la sobrietate.

XS
SM
MD
LG