Ucraina a marcat șase luni de când a lansat o incursiune în regiunea rusă Kursk, despre care președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că „a adus războiul acasă pentru ruși” și ar putea servi drept monedă de schimb în orice viitoare negocieri de pace.
„Astăzi se împlinesc șase luni de la operațiunea Kursk. Prin operațiunile noastre active pe teritoriul Rusiei, am adus războiul acasă în Rusia", a declarat Zelenski în discursul său video nocturn din 6 februarie.
Forțele ucrainene au lansat incursiunea la 6 august, capturând porțiuni de teritoriu în regiunea Kursk, inclusiv orașul Sudja.
Între timp, Institutul pentru studiul războiului, cu sediul la Washington, a declarat la 7 februarie că forțele ucrainene au avansat până la 5 kilometri în regiunea Kursk, cucerind cel puțin o așezare la sud-est de Sudja. Raportul, bazat pe imagini geolocalizate, confirmă că trupele ucrainene au preluat controlul asupra micului cătun Kolmakov, avansând, de asemenea, în apropierea așezărilor Cerkasskaia Konopelka și Fanaseevka.
Bloggerii militari pro-ruși au confirmat câștigurile tactice ucrainene, afirmând că forțele Kievului au penetrat liniile defensive rusești cu până la 5 kilometri.
Canalul Telegram „Dva Maiora” a scris că trupele ucrainene au fost reperate în Fanaseevka și Cerkasskaia Konopelka, deși a susținut că Ucraina nu a reușit să își atingă obiectivul principal de a ajunge în satul mai mare Ulanok.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că toate atacurile ucrainene în direcția Cerkasskaia Konopelka - Ulanok au fost respinse. Moscova nu a recunoscut oficial amploarea ultimei incursiuni ucrainene.
Moscova a afirmat că forțele Kievului au suferit pierderi grele, inclusiv peste 200 de soldați și zeci de vehicule. Informațiile de pe câmpul de luptă nu au putut fi verificate.
Statul Major al armatei ucrainene a făcut o scurtă referire la activitatea militară în regiunea Kursk într-o evaluare a luptelor din 6 februarie, spunând doar că au avut loc cinci ciocniri de la începutul zilei.
Ucraina consideră că terenul capturat în regiunea Kursk ar putea fi o monedă de schimb utilă în eventualele negocieri de pace cu Rusia.
„La un moment dat, când războiul se va îndrepta spre o rezolvare diplomatică, veți vedea cât de importantă a fost această operațiune”, a spus Zelenski, pe rețeaua X, la 5 februarie.
Biroul lui Zelenski a declarat o zi mai târziu că Ucraina este pregătită să deschidă un coridor umanitar pentru a permite sutelor de civili ruși care trăiesc în zonele de frontieră cucerite de Ucraina să se întoarcă pe teritoriul controlat de Rusia.
Mai mult de 1.500 de civili trăiesc încă în zone din regiunea Kursk. Unii dintre aceștia au fost furioși pe autoritățile ruse deoarece au pierdut contactul cu rudele lor despre care se crede că sunt fără comunicații de cealaltă parte a liniei frontului.
„Suntem pregătiți să deschidem un coridor umanitar din regiunea Kursk către adâncul Rusiei, ca răspuns la o cerere oficială din partea Federației Ruse”, a anunțat biroul lui Zelenski.
„Aparent, rușii nu doresc un astfel de coridor umanitar, deoarece nu am primit o cerere corespunzătoare din partea lor”, se arată în declarația citată, care acuză Moscova de „indiferență” față de soarta propriilor cetățeni.
Intensificarea atacurilor ruse asupra civililor în Ucraina
De la declanșarea ofensivei ucrainene în regiunile de frontieră ale Rusiei, aproximativ 130.000 de persoane au părăsit zona. Analistul politic rus autoexilat Dmitri Oreșkin a declarat pentru Current Time că, pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, Rusia a pierdut controlul asupra teritoriului său recunoscut la nivel internațional în favoarea unei forțe militare străine. Totodată, el a remarcat ironia retoricii președintelui Vladimir Putin despre „apărarea pământurilor rusești”.
Rușii strămutați și-au exprimat frustrarea crescândă față de modul în care guvernul gestionează situația, organizând proteste și cerând locuințe, ajutor financiar și măsuri de securitate mai eficiente.
Kievul afirmă că peste 16.000 de soldați ruși au fost uciși în luptele din regiunea Kursk în ultimele șase luni, iar 909 soldați ruși au fost capturați.
Ministerul rus al Apărării afirmă că Ucraina a suferit 57.000 de pierderi (morți și răniți) în același interval de timp. Ambele părți au refuzat să își dezvăluie propriile bilanțuri.
În timp ce Ucraina avansează în regiunea Kursk, forțele ruse și-au intensificat atacurile asupra zonelor civile, în special în regiunea Sumî din Ucraina. Un atac cu rachete rusești asupra comunității Miropil a distrus în cursul nopții o clădire rezidențială, omorând cel puțin două persoane, iar alte victime s-ar putea să fie prinse sub dărâmături, au declarat autoritățile locale pe 7 februarie.
În total, potrivit autorităților ucrainene, Rusia a lansat 112 drone din mai multe locații, inclusiv Kursk, Oriol, Millerovo, Briansk și Șatalovo. Forțele aeriene ucrainene au declarat că 81 de drone au fost doborâte cu succes deasupra regiunilor Harkov, Poltava, Sumî, Kiev, Cerkasî, Cernihiv, Kirovohrad, Jitomir, Hmelnițki, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Nikolaev și Odesa.
Deși majoritatea dronelor au fost interceptate, regiunile Kiev, Sumî și Hmelnițki au suferit daune. Un incendiu a izbucnit în raionul Brovarî din regiunea Kiev din cauza unui atac cu dronă asupra unui garaj, dar nu au fost raportate victime.
În ciuda numărului tot mai mare de victime civile, Rusia continuă să nege că vizează infrastructura civilă, susținând că loviturile sale se concentrează asupra obiectivelor militare. Cu toate acestea, oficialii ucraineni și organizațiile internaționale de supraveghere califică aceste atacuri drept crime de război, menționând că au fost vizate în mod deliberat spitale, școli, instalații energetice și clădiri rezidențiale.
De asemenea, la 7 februarie, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andri Ermak, a declarat că Kievul are mari așteptări de la viitoarea vizită a lui Keith Kellogg, reprezentantul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, care urmează să aibă loc după 11 februarie.
El a spus că Ucraina își propune să ofere administrației americane o evaluare cuprinzătoare a situației de pe câmpul de luptă, a eforturilor de mobilizare și a nevoilor de aprovizionare militară. Ermak a subliniat importanța comunicării directe dintre SUA și Ucraina, afirmând că „niciun plan de pace nu poate fi realizat fără implicarea Ucrainei”.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te