Deputata partidului „Acțiune și Solidaritate”, Veronica Roșca, va prezenta, joi, modificările la Codul Electoral în plen, la ultima ședință a Parlamentului din acest an. Roșca, împreună cu alți 15 deputați PAS a înregistrat pe 14 decembrie un proiect cu o serie de modificări la legislația electorală. La ședința plenară din 15 decembrie, proiectul a fost aprobat în prima lectură.
Pe 26 decembrie, la două zile după ce Maia Sandu a cerut ca referendumul privind aderarea la UE să fie organizat toamna viitoare, iar Comisia Electorală Centrală a explicat că referendumul nu poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, Roșca a înregistrat un amendament la proiectul care urmează să fie examinat în lectură finală pe 28 decembrie:
„Se propune modificarea normei articolului 184 din Codul Electoral, astfel încât să fie posibilă organizarea concomitentă a alegerilor parlamentare, prezidențiale sau locale generale și a referendumului republican”.
În favoarea propunerii sale, Roșca aduce ca exemplu referendumul din 2019, care a avut loc concomitent cu un scrutin național și rezultatele căruia au fost confirmate de Curtea Constituțională.
Noul Cod Electoral, pe care majoritatea PAS l-a aprobat în decembrie 2022, invers, a interzis organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale generale.
- Te-ar putea interesa și: Explainer | Când ar putea avea loc referendumul privind aderarea la UE și ce ar avea de câștigat Maia Sandu
Fostul ambasador al R. Moldova la ONU și profesor la Universitatea din New York, Vlad Lupan, spune că guvernarea PAS va trebui să modifice în grabă Codul Electoral pentru a evita criticile Comisiei de la Veneția care a recomandat autorităților să se evite schimbări cu 12 luni înainte de alegeri.
„Președinta Sandu va capitaliza și va lega popularitatea sa personală de popularitatea UE în rândul alegătorilor din Moldova, asigurându-se că referendumul va fi bine”, scrie Lupan pe rețeaua X (fost Twitter).
În ajunul Crăciunului, la 3 ani de mandat, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să organizeze un referendum despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Referendumul ar trebui organizat toamna viitoare, când Sandu vrea să candideze la prezidențiale pentru un nou mandat la Președinție.