Într-o campanie publicitară cu puțin timp înainte de alegeri, Visul Georgian a juxtapus imagini alb-negru din Ucraina cu imagini color, înfățișând o Georgie prosperă și pașnică.
Fotografia unei străzi ucrainene pline de dărâmături este pusă în contrast cu cea a bulevardului Chavchavadze din Tbilisi, care a fost renovat recent, iar imaginea unui stadion de fotbal bombardat din Ucraina apare alături de o arenă sportivă construită în Georgia sub puterea actuală. Sub fotografiile din Ucraina apare inscripția „Nu războiului”, iar sub cele din Georgia – „Alege pacea”.
„Nu am mai văzut vreodată așa ceva, un lucru atât de rușinos, atât de insultător pentru cultura, tradițiile, istoria și valorile noastre”, a comentat campania, pe Facebook, președinta georgiană Salome Zurabișvili, principala rivală a partidului de guvernământ.
Aflat la putere din 2012, Visul Georgian prezintă parlamentarele de toamna aceasta drept o alegere între război și pace. Își asumă, desigur, meritul de a fi păstrat până acum pacea în Georgia și promite să facă la fel de acum încolo. Opoziția și criticii spun însă că ceea ce puterea le promite georgienilor nu este pacea, ci o capitulare în fața inamicului lor, Rusia.
Războiul ruso-georgian de cinci zile
În 2008, trupele ruse au invadat Georgia într-un război de cinci zile, iar de atunci Moscova oferă sprijin militar și diplomatic autorităților separatiste din regiunile georgiene Abhazia și Osetia de Sud, georgienii considerând că este un act de ocupație a teritoriului lor.
Liderii partidului de guvernământ de la Tbilisi se feresc să vorbească explicit despre relația cu Rusia, dar, cerând alegătorilor un al patrulea mandat, le spun că sunt singurii capabili să gestioneze o relație dificilă cu vecinul din nord.
„Pe 26 octombrie vom decide între război și pace”, a declarat la un miting din 8 septembrie Bidzina Ivanișvili, fondatorul și liderul de facto al Visului Georgian.
Promisiunea păcii a fost tot timpul un mesaj central al lui Ivanișvili, care a venit la putere la patru ani de la înfrângerea dureroasă a Georgiei în războiul din 2008 cu Rusia, sub conducerea fostului președinte Mihail Saakașvili.
Abordare împăciuitoare a relației cu Rusia
Ivanișvili a câștigat alegerile din 2012 cu acuzația că Saakașvili a provocat invazia rusească. După preluarea puterii, Visul Georgian a adoptat o politică mai împăciuitoare față de Moscova, pe care mulți oponenți au numit-o de-a dreptul pro-rusă.
Visul Georgian a promovat și mai energic această narațiune a păcii după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. Liderii georgieni au devenit și mai precauți, nu au criticat invazia, recurgând deseori la o retorică anti-ucraineană.
Sugestii din Ucraina și alte părți că Georgia ar trebui să reia lupta și să deschidă un „al doilea front” împotriva forțelor ruse în Abhazia și Osetia de Sud au fost folosite de puterea de la Tbilisi pentru a acuza existența unei conspirații a „partidei mondiale a războiului” cu scopul de a târî Georgia în conflict.
Înainte de parlamentarele din 26 octombrie, restabilirea integrității teritoriale a Georgiei este o temă de campanie pentru Visul Georgian. Prezentând platforma electorală a partidului pe 8 octombrie, premierul Irakli Kobahidze a spus că „restaurarea integrității teritoriale și eliminarea sărăciei” sunt două „priorități naționale”.
Fără să dea detalii despre cum poate fi recuperat teritoriul georgian pierdut, Kobahidze a spus că acest lucru se va realiza „odată cu schimbarea situației politice regionale”. Declarația sa alimentează speranțe (pe care analiștii le cred nerealiste) că Rusia poate retrage sprijinul pentru regiunile georgiene separatiste, dacă guvernul de la Tbilisi renunță de tot la obiectivele de integrare în UE și NATO.
Chiar Ivanișvili a alimentat aceste zvonuri când a sugerat recent că georgienii ar trebui să-și ceară scuze în fața osetinilor pentru războiul din 2008 și a insinuat că Saakașvili a început atunci conflictul fiind împins de la spate de aliați occidentali.
Cum „întreține” Rusia Visul Georgian
Mișcarea Națională Unită a lui Saakașvili rămâne principalul partid de opoziție, care se bate cu Visul Georgian.
În timp ce Statele Unite și Uniunea Europeană au spus limpede că și-ar dori o înfrângere electorală a actualului partid de guvernământ de la Tbilisi, Rusia a spus că, dimpotrivă, îl sprijină.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a lăudat guvernul georgian pentru mutări care au iritat partenerii occidentali ai Georgiei, cum ar fi adoptarea unor legi asemănătoare cu legislația rusă despre „agenții străini” și combaterea „propagandei LGBT”.
În legătură cu Abhazia și Osetia de Sud, Lavrov a fost mai ambiguu. A lăudat oferta lui Ivanișvili de a cere scuze, dar i-a spus ulterior ministrului de externe de facto din Osetia de Sud că „deciziile din 2008 nu se vor schimba”, având în vedere recunoașterea oficială de către Moscova în acel an a independenței Osetiei de Sud și Abhaziei.
„Rușinos” și „dezgustător”
Când Visul Georgian a lansat campania fotografiilor despre război și pace, ministerul de Externe al Ucrainei a protestat, la fel ca și ambasadorul UE în Georgia, Pawel Herczynski, care a spus că aceste reclame sunt „scandaloase”, „rușinoase” și „dezgustătoare”.
Cu toate acestea, imaginile contrastate rămân omniprezente în Tbilisi: pe panouri publicitare, pe autobuze și în metrou.
Miza geopolitică mare a acestor alegeri georgiene a sporit temerile că Rusia ar putea interveni dacă rezultatul nu îi este pe plac, așa cum a făcut de mai multe ori în alte state post-sovietice.
În august, Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat o declarație în care avertiza că Statele Unite încearcă să provoace un scenariu de tip „maidan” în Georgia și să aducă opoziția la putere chiar dacă Visul Georgian câștigă alegerile.
Imediat după Maidanul din Ucraina, din 2013-2014, Rusia a anexat Crimeea și a sprijinit separatismul în estul Ucrainei.
SUA ar încerca să împiedice „forțele sănătoase, orientate național” să aibă putere în Georgia, a declarat șeful SVR, Serghei Narîșkin, pe 3 octombrie. Dar, a adăugat el, „sunt sigur că poporul georgian va face alegerea corectă”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te