Votul de joi aduce mai aproape momentul scoaterii în afara legii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), care până de curând a fost supusă canonic Patriarhiei Moscovei, deși acum insistă că nu are legături cu Rusia.
Serviciul ucrainean al Europei Libere a relatat că au existat mai multe versiuni ale proiectului, iar Rada a votat acum în favoarea unei variante „blânde”, care prevede o procedură complicată și îndelungată de interzicere a „comunităților religioase legate de Rusia”. Dar înainte de a doua lectură, documentul ar putea, teoretic, să fie modificat și înăsprit.
UOC a deplâns votul din Radă, spunând că ar fi împotriva convențiilor internaționale privind libertatea credinței.
Măsurile autorităților ucrainene împotriva UOC, considerată un agent de influență al Moscovei, au început la câteva luni după invadarea Ucrainei de către Rusia. În decembrie 2022, președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret care prevedea examinarea legăturilor UOC cu Moscova.
Oficialitățile ucrainene spun că UOC promovează puncte de vedere pro-ruse și că unii din preoții ei colaborează activ cu Moscova. Capul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, a justificat războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin contra Ucrainei ca fiind parte a unei „bătălii metafizice”, pentru a preveni o invazie ideologică liberală din partea Occidentului.
Moscova a criticat mereu măsurile luate de Kiev împotriva UOC, numindu-le „război religios”.