Linkuri accesibilitate

Parlamentul a adoptat un nou Cod electoral | Mai multe prevederi, criticate de opoziție și Comisia de la Veneția


Secția pentru alegătorii din stânga Nistrului deschisă la liceul Gheorghe Asachi din Chișinău, alegeri parlamentare anticipate 2021.
Secția pentru alegătorii din stânga Nistrului deschisă la liceul Gheorghe Asachi din Chișinău, alegeri parlamentare anticipate 2021.

Majoritatea parlamentară PAS a adoptat noul Cod electoral, după ce documentul a fost în dezbatere publică timp de aproape șase luni. Unele amendamente la Codul Electoral au fost adoptate în ciuda criticilor din partea Comisiei de la Veneția și a opoziției parlamentare.

Vicepreședintele parlamentului, Vlad Batrîncea, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului, însă deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat împotriva acestei inițiative. Opoziția, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au propus peste 20 de amendamente la proiect, dar modificările au fost respinse cu voturile majorității deputaților partidului de guvernământ.

Cele mai criticate prevederi țin de posibilitatea organizării alegerilor în unele circumscripții electorale sau secții de votare în termen de două zile, de secțiile de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană, inclusiv de limba în care se tipăresc buletine de vot, și de imposibilitatea opoziției de a fi reprezentată în Comisia Electorală Centrală.

Aceste prevederi au fost menționate și de reprezentanții Comisiei de la Veneția, care au prezenta o opinie pe marginea acestui proiect.

Limba în care se tipăresc buletinele de vot

Noul Cod Electoral prevede că buletinele de vot vor fi tipărite în limba română. Până acum, alegătorii puteau alege în ce limbă, română sau rusă, să fie buletinul de vot. Deputații socialiști și comuniști au cerut modificări pentru ca cetățenii să poată opta în continuare pentru buletine tipărite în limba rusă.

Olesea Stamate, șeful comisiei juridice a parlamentului, a spus că alegătorii vor putea primi buletinele de vot în limba rusă, făcând o solicitare la CEC. „Acest [nou amendament] practic nu va schimba nimic”, a spus Stamate.

Regiunea transnistreană

Noul Cod Electoral prevede că CEC nu „organizează secții de votare pentru locuitorii din malul stâng”, ci „le poate organiza”. Deputatul BCS Adrian Lebedinski a cerut schimbarea formulării din „poate organiza” în „organizează”. Comisia de la Veneția a considerat, de asemenea, că noul text ar putea fi interpretat ca și cum CEC nu ar avea obligația de a deschide secții de votare pentru rezidenții de malului stâng.

Vicepreședintele CEC Pavel Postică le-a explicat deputaților că această redactare a fost întocmită astfel încât CEC să aibă posibilitatea de a nu deschide secții de votare în cazuri excepționale. „Să nu credeți că în Transnistria nu vor fi deloc secții de votare. Această regulă este pentru situațiile excepționale, când administrația locală nu permite deschiderea unei secții de votare. Am avut un caz când într-o localitate de pe malul stâng nu aveam voie să deschidem o secție”, a explicat Postica.

Alegeri timp de două zile

Deși alegerile, indiferent de tipul lor, au loc într-o singură zi, de regulă duminica, noul Cod Electoral prevede posibilitatea de a desfășura, în unele circumscripții electorale, alegeri timp de două zile acolo unde „din motive obiective” cetățenii nu au reușit să voteze într-o singură zi. Astfel, alegerile se vor putea desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.

Deputații din opoziție au cerut fie reguli clare pentru organizarea alegerilor pe parcursul a două zile, fie ca acestea să fie aprobate pentru toți alegătorii.

Găgăuzia, fără amendamente

Deputații majorității parlamentare au respins toate amendamentele propuse de deputatul BCS Alexandr Suhodolski care privesc autonomia găgăuză. Vicepreșdintele CEC, Pavel Postică, a remarcat că alegătorilor și biroului electoral din autonomia Găgăuză nu li se poate acorda mai multe drepturi, întrucât „se bucură deja de aceleași drepturi electorale ca toți cetățenii republicii”.

Presa

Documentul mai stabilește principii clare privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă. Instituțiile mass-media vor avea obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în contextul mediatizării campaniilor electorale. În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate gradual de către Consiliul Audiovizualului.

XS
SM
MD
LG