Linkuri accesibilitate

Panglica Sfântului Gheorghe şi „Z” interzise în Moldova?   | NIT TV a pierdut procesul la CEDO


Membri ai forțelor pro-ruse fără însemne militare, într-un vehicul blindat cu simbolul „Z”în orașul Volnovaha, regiunea Donețk, Ucraina 11 martie 2022.
Membri ai forțelor pro-ruse fără însemne militare, într-un vehicul blindat cu simbolul „Z”în orașul Volnovaha, regiunea Donețk, Ucraina 11 martie 2022.

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
  • Republica Moldova este „cel mai vulnerabil” vecin al Ucrainei, primind cel mai mare număr de refugiaţi pe cap de locuitor, a declarat marţi ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, înaintea Conferinţei internaţionale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată la Berlin, citim în Newsmaker.md. Oficialul român a anunțat pregătirea, de către guvernul român, a unui ajutor financiar suplimentar de 10 milioane de euro pentru Chișinău. Potrivit lui Aurescu, platforma are ca scop „furnizarea şi stimularea de ajutor, asistenţă financiară, preluarea de refugiaţi şi căutarea de soluţii la vulnerabilităţi precum e securitatea energetică”.
  • NIT TV, fosta televiziune afiliată PCRM-ului condus de Vladimir Voronin, a pierdut, marți, procesul intentat la CEDO statului Republica Moldova pentru ridicarea în 2012 a licenței de emisie sub acuzația nerespectării premeditate și succesive a prevederilor Codului Audiovizualului din Republica Moldova, ne informează Anticoruptie.md. „Având în vedere faptul că instanțele naționale [din Republica Moldova] au examinat toate argumentele invocate de societatea reclamantă și le-au respins cu motive care nu erau arbitrare sau vădit nerezonabile, CEDO nu a constatat că presupusele neajunsuri au afectat corectitudinea procedurii în orice mod”, se arată într-un comunicat de marți al CEDO.
  • Preşedinta Maia Sandu a enumerat riscurile care îi ameninţă cu precădere pe locuitorii capitalei, dacă nu se efectuează de urgenţă modernizarea blocurilor 2 şi 3 ale SA Termoelectrica, citim în Mold-street-com. “Aceste blocuri de la Termoelectrica trebuie reparate deoarece ar putea să nu mai fie funcţionale în iarna care vine şi deci o parte din oraş ar putea să nu mai aibă căldură”, a spus Maia Sandu. Preşedinta a mai zis că Guvernul a discutat cu mai multe companii occidentale, dar nici una din acestea nu e în stare să efectueze toate lucrările necesare modernizării blocurilor. Şi doar concernul rus “Silovîie Maşinî”, producătorul turbinelor actuale, ar putea să ne ajute.
  • Ministerul Educației anunță că 1706 copii din familiile refugiate din Ucraina sunt încadrați în sistemul educațional din Republica Moldova, scrie Diez.md. Instruirea se face în limbile română și rusă. Astfel, din numărul total de elevi încadrați în instituțiile de învățământ general, 122 studiază în limba română și 1054 urmează lecțiile în limba rusă. 530 de copii frecventează grădinița, e vorba de 211 instituții de învățământ preșcolar.
  • Doi procurori şi un medic-şef în judecată. Unul a urcat beat la volan, iar ceilalţi au vrut să-l scoată basma curată, citim pe site-ul TV8.md. Procurorul din Drochia, Ghenadie Andronache, a fost implicat într-un accident rutier în raionul Nisporeni. Agenţii de patrulare i-au solicitat colectarea probelor biologice de sânge. Iar procurorul, pentru a scăpa de răspundere penală, l-a rugat pe un procuror din Nisporeni să-l convingă pe un medic să înlocuiască probele de sânge luate.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina, dar şi de repercusiunile războiului asupra Moldovei. Aflăm din cea mai vizualizată postare că Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că însemnele războiului „Z” şi „V”, dar și panglica Sfântul Gheorghe ar putea fi interzise în Republica Moldova.
  • E popular pe Facebook şi un reportaj video al jurnalistei Viorica Tătaru de la TV8 care relatează din oraşul ucrainean Nikolaev, după un bombardament rusesc. Jurnalista are impresia că acolo „se trage la întâmplare”.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, postarea cu cele mai multe vizualizări e despre un activist civic din Rusia care a protestat în Moscova, vrând să amintească de victimele de la Bucea. E vorba despre protestul „Bucea-Moscova”, în timpul căruia, activistul s-a întins pe pământ în diferite locuri din centrul Moscovei, cu mâinile legate la spate cu o panglică albă. Anume în această poziție, civilii uciși au fost găsiți în suburbiile Kievului. Protagonsitul protestului „Bucea-Moscova” e o persoană necunoscută.
  • Tot pe Instagram citim că „ororile războiului se fac tot mai resimțite”. Mai mulți părinți din Ucraina au ajuns să scrie pe corpurile copiilor numele micuților, data nașterii, grupa sanguină sau alte informaţii pentru ca, în cazul în care ei, părinții, sunt uciși sau când copiii se pierd, cei mici să poată fi găsiţi mai repede de rude.

XS
SM
MD
LG