Linkuri accesibilitate

OMS atenţionează: mituri, falsuri şi interpretări eronate despre Coronavirus


Vameși și grăniceri la punctul de frontieră Leușeni, 14 martie 2020
Vameși și grăniceri la punctul de frontieră Leușeni, 14 martie 2020

Virusul COVID-19 se răspândeşte în zone cu climă caldă și umedă

Datele disponibile în prezent că virusul COVID-19 se poate transmite în TOATE ZONELE, inclusiv în cele calde și umede. Indiferent de condiţiile climaterice, luaţi măsuri de protecție dacă locuiți sau călătoriți într-o zonă afectată de COVID-19. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este să vă spălaţi frecvent pe mâini. Și nu vă atingeţi ochii, gura și nasul înainte de a fi spălat pe mâini: 20 de secunde sau „Mulți ani trăiască”x2.

Covid-19: profilaxie și informații utile/verificate

Vremea rece și zăpada NU POT ucide noul coronavirus

Temperatura normală a corpului uman este, în medie, de 36,5-37 grade Celsius, indiferent de temperatura sau timpul de afară. Nu există niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sau alte boli. Cel mai eficient mod de a vă proteja împotriva noului coronavirus este dezinfectarea frecventă şi temeinică a mâinilor cu soluţii speciale pe bază de alcool sau spălarea cu apă și săpun.


O baie fierbinte nu ajută împotriva coronavirusului

O baie sau un duş cu apă fierbinte nu vă apără de virusul COVID-19. Temperatura normală a corpului dumneavoastră rămâne în jur de 36,5-37 grade Celsius, indiferent de temperatura apei. Dimpotrivă, o baie cu apă extrem de fierbinte vă poate face rău şi vă puteţi alege cu arsuri. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este spălatul des pe mâini. Făcând acest lucru, eliminați virușii care ar putea fi pe mâinile dumneavoastră și evitați infectarea, care se produce prin atingerea ochilor, gurii și nasului.

Noul coronavirus NU se transmite prin mușcături de țânțar

În prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. COVID-19 este un virus respirator, care se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, prin salivă sau secreții nazale. Pentru a vă proteja, curățați-vă cât mai des mâinile cu gel dezinfectant sau spălați-le cu apă și săpun. De asemenea, evitați să vă aflaţi în apropierea persoanelor care tuşesc sau strănută.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății


Este adevărat că uscătoarele de mâini pot ucide noul coronavirus?

Nu. Uscătoarele de mâini nu pot distruge virusul COVID-19. Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă dezinfectaţi cât mai des mâinile sau să le spălați cu apă și săpun. După ce vă spălaţi pe mâini, uscaţi-le bine folosind prosoape de hârtie sau un uscător cu aer cald.

Este adevărat că lampa ultravioletă (UV) de dezinfecţie ucide coronavirusul de tip nou?

Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru dezinfectarea şi sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale corpului, deoarece radiațiile ultraviolete pot provoca iritații ale pielii.

Cât de eficiente sunt scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?

Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (adică au o temperatură corporală mai mare decât cea normală) din cauza unei infecții, posibil provocată și de noul coronavirus.

Scanerele termice nu pot detecta persoanele infectate, care încă nu au febră. Şi asta pentru că durează între două şi zece zile până când persoanele infectate se îmbolnăvesc și fac febră.

Este adevărat că tratarea întregii suprafețe a corpului cu etanol sau soluţie pe bază de clor poate distruge noul coronavirus?

Nu. Tratarea cu alcool sau clor a întregului corp nu va ucide virușii care au pătruns deja în corpul dumneavoastră. Pulverizarea unor astfel de substanțe poate Afi dăunătoare pentru haine sau mucoase (adică ochi, gură). tât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate doar conform recomandărilor şi instrucţiunilor.


Vaccinurile existente împotriva pneumoniei ne protejează de noul coronavirus?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus influenzae de tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus.

Virusul este atât de nou și de diferit încât are nevoie de propriul vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva 2019-nCoV, iar OMS susţine aceste eforturi.

Este adevărat că poţi preveni infecţia cu COVID-19 dacă îţi cureţi regulat nasul cu soluție salină?

Nu. Nu există dovezi că spălarea regulată a cavităţii nazale cu soluție salină ar proteja oamenii de infecția cu noul coronavirus.

Există dovezi limitate că spălarea regulată a nasului cu soluție salină poate ajuta la recuperarea mai rapidă în cazul unor răceli obișnuite.

Te poţi proteja de coronavirusul de tip nou dacă mănânci usturoi?

Usturoiul este un aliment bun pentru sănătate. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că usturoiul ar putea proteja oamenii de noul coronavirus.

Noul coronavirus afectează doar persoanele în vârstă sau se pot îmbolnăvi și tinerii?

Oamenii de toate vârstele se pot infecta de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă etc.) sunt însă mai vulnerabile şi pot dezvolta forme mai severe.

OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, de exemplu, respectând o igienă bună a mâinilor și o igienă respiratorie bună.

Sunt eficiente antibioticele în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci numai contra bacteriilor.

COVID-19 este un virus, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Deocamdată, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea coronavirusului de tip nou.

Cu toate acestea, cei infectați ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice.

OMS, împreună cu mai mulți parteneri, depun eforturi pentru a accelera dezvoltarea unor medicamente noi.

XS
SM
MD
LG