Linkuri accesibilitate

Ofertă de muncă în Turcia: Cum a ajuns o mamă din Kârgâzstan victimă a traficanților de sex


Diana K., o casnică kârgâză în vârstă de 26 de ani, spune că a căzut victimă traficanților de sex.
Diana K., o casnică kârgâză în vârstă de 26 de ani, spune că a căzut victimă traficanților de sex.

O femeie casnică de 26 de ani din sudul Kârgâzstanului spune că a ajuns victima traficanților de sex care au ademenit-o în Turcia cu promisiunea unui loc de muncă. Ea a reușit să scape de sclavia sexuală, dar dorește ca cei pe care îi acuză că au înșelat-o să fie deferiți justiției.

OSH, Kârgâzstan - Ceea ce Diana K. a crezut că este o ofertă bună de muncă în Turcia s-a dovedit a fi o capcană aurită. Femeia, în vârstă de 26 de ani, a fost prinsă astfel într-o rețea de trafic de persoane și sclavie sexuală.

Diana, care nu a dorit să își dezvăluie numele de familie, acuză trei femei din Kârgâzstan că au vizat-o pentru a face trafic de persoane, o afirmație pe care a încercat să o dovedească poliției.

Diana, care este casnică și are doi copii, spune că a fost abordată prima dată de o cunoștință, Shahzada, care a convins-o să meargă la muncă în străinătate pentru a scăpa de sărăcie.

„M-a întrebat: De ce stai acasă fără să ai un loc de muncă? Hai să mergem în străinătate, unde poți face bani pentru a-ți cumpăra o casă", a declarat Diana pentru Current Time, rețeaua de limbă rusă administrată de RFE/RL în colaborare cu VOA. „Apoi mi-a dat numărul de telefon al prietenului ei, Mavluda, care ulterior m-a contactat și mi-a spus să vin la Istanbul, promițându-mi un loc de muncă bine plătit.”

Diana, care locuiește în orașul Oș, spune că a terminat școala secundară, dar nu a avut „un loc de muncă adecvat”. Familia depindea de venitul soțului ei, un lucrător migrant din Moscova. Ea a decis să accepte oferta lui Mavluda de a lucra ca îngrijitoare pentru o femeie în vârstă din Turcia pentru aproximativ 300 de dolari pe lună.

Multe femei migrante kârgâze din Turcia lucrează ca îngrijitoare de persoane în vârstă. (fotografie de arhivă)
Multe femei migrante kârgâze din Turcia lucrează ca îngrijitoare de persoane în vârstă. (fotografie de arhivă)

Oferta nu i s-a părut suspectă. Turcia este o destinație populară pentru femeile migrante din Kârgâzstan, dintre care majoritatea sunt angajate ca îngrijitoare, babysitter și menajere pentru familiile turcești.

Diana spune că abia după ce a ajuns în Istanbul, în februarie, și-a dat seama că a căzut victimă a traficanților de sex. La aeroportul din Istanbul, a fost întâmpinată de o a treia femeie, Umida, care a dus-o pe Diana la o casă din cartierul Kumkapi din oraș.

„Când m-am trezit dimineața, am văzut că îmi lipsea pașaportul din geantă”, a spus ea. „Umida a spus că ea îmi luase documentele. Ea a adăugat că m-a cumpărat de la Mavluda pentru bani mulți și că trebuie să plătesc acea sumă..... Apoi, doi tineri au intrat în cameră și au început să mă stranguleze. M-au amenințat că mă vor ucide dacă nu muncesc pentru a plăti banii. Au spus că nimeni nu-mi va găsi vreodată cadavrul.”

Diana a spus că a fost șocată și speriată. Nu avea documente și nu cunoștea pe nimeni în Turcia.

O săptămână mai târziu, ea a reușit să scape de traficanții ei cu „ajutorul unui străin” și a contactat poliția. Ea nu vrea să dea prea multe detalii despre evadarea sa, spunând doar că consulatul kârgâz din Istanbul a ajutat-o să se întoarcă în Kârgâzstan.

Diana s-a întors acum în orașul său natal Oș, dar spune că nu-și poate recăpăta vechea viață.

Soțul ei a cerut divorțul și nu îi răspunde la apelurile telefonice. De asemenea, el solicită custodia exclusivă a copiilor lor. Diana locuiește acum cu părinții ei. Sora ei, Alina, spune că experiența șocantă „a schimbat-o și a distrus-o complet” pe sora ei mai mică. „Nu am văzut-o niciodată într-o asemenea stare”, ne-a spus Alina.

Dovezi insuficiente

În încercarea de a-i aduce pe traficanți în fața justiției, Diana a depus o plângere la poliția din Oș. Însă, după o primă investigație, Departamentul de poliție provincial Oș a decis să nu ia nicio măsură din cauza lipsei de probe.

„Reclamanta a zburat de pe aeroportul din Oș către Turcia pentru a munci la 20 februarie. Apoi a fost deportată în Kârgâzstan”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Nurperi Abdullaeva. „Ea pretinde că cetățeana kârgâză M. a vândut-o ca sclavă sexuală. În timpul unei anchete preliminare, nu s-a găsit nicio dovadă care să indice că vreunul dintre presupusele acte ilegale ar fi fost comise în numele acestei cetățene."

Purtătoarea de cuvânt a poliției din Oș, Nurperi Abdullaeva: „Nu s-a găsit nicio dovadă”.
Purtătoarea de cuvânt a poliției din Oș, Nurperi Abdullaeva: „Nu s-a găsit nicio dovadă”.

Diana a spus că se învinovățește pentru greșeala care a costat-o căsătoria și viața anterioară.

„Îmi este rușine de mine însămi. Nu voi putea să mă uit în ochii soțului meu. Nu mă voi putea uita în ochii copiilor mei”, a spus Diana. „Mi-e rușine că mi s-a întâmplat mie și că nu am putut lupta pentru mine”.

Plecarea femeilor în țări străine pentru a munci a fost un subiect fierbinte în Kârgâzstan în ultimul deceniu, deoarece numărul femeilor migrante a crescut constant.

Luna trecută, doi parlamentari conservatori kârgâzi au sugerat că guvernul ar trebui să restricționeze femeile necăsătorite cu vârsta sub 23 de ani să călătorească singure în străinătate pentru muncă.

Parlamentarul kârgâz Shailoobek Atazov
Parlamentarul kârgâz Shailoobek Atazov

Politicienii, Nadira Narmatova și Shailoobek Atazov, susțin că femeile tinere sunt adesea exploatate în calitate de lucrători migranți. Ministerul de Externe a răspuns că impunerea unor astfel de restricții de călătorie ar încălca Constituția și drepturile femeilor. Apeluri similare ale legiuitorilor din trecut au fost întâmpinate cu condamnări și proteste din partea activiștilor pentru drepturile femeilor.

XS
SM
MD
LG