„Preventiv se presupune (de membrii comisiei care au analizat cazul la minister vineri) că a fost cauzat de embolie cu lichid amniotic. Așa cazuri se înregistrează unul la 20 mii de nașteri, și rata de supraviețuire e infimă - câteva procente”, a scris Ala Nemerenco, ministra Sănătății, pe 1 februarie, pe o rețea de socializare.
Ea a precizat că diagnosticul final va fi stabilit după analizele histologice și finalizarea anchetei, care va urmări tot parcursul gravidei și aspectele medicale. „S-ar putea să apară alte nuanțe”, a adăugat ministra Sănătății.
Livia Dub urma să nască al treilea copil și a fost internată pe 27 ianuarie la maternitatea din Edineț. Fiind în a 41-a săptămână de sarcină, medicii au decis să-i inducă travaliul, deoarece majoritatea femeilor nasc în jurul săptămânii 39. Acasă o așteptau doi copii, de 11 și 14 ani.
La două zile distanță, în noaptea de 29 ianuarie, femeii i s-a făcut rău. La ora 6:20, a suferit un stop cardio-respirator, iar medicii nu au reușit să o salveze nici pe ea, nici pe copil.
Atât rudele, cât și ministra Sănătății spun că era o sarcină normală, monitorizată regulat, fără probleme.
- Citește și: Jumătate din femeile care au născut în R. Moldova au fost supuse violenței în maternitate
Cazul a intrat în atenția presei, apoi și a autorităților. Poliția a deschis o anchetă pentru „stabilirea tuturor circumstanțelor”, iar Ministerul Sănătății a instituit o comisie de specialitate, formată din obstetricieni-ginecologi, anesteziologi și alți experți.
Concluziile preliminare ale comisiei, publicate de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, pe 1 februarie, indică embolia cu lichid amniotic drept cauză probabilă a decesului. Aceasta este o complicație rară și gravă, cu o rată foarte mică de supraviețuire.
Embolia cu lichid amniotic apare atunci când lichidul amniotic sau celulele fetale pătrund în fluxul sanguin al mamei, declanșând o reacție imună severă. Aceasta poate surveni în timpul nașterii sau imediat după și este una dintre principalele cauze de deces matern în travaliu. Simptomele includ edem pulmonar, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, dificultăți respiratorii, tahicardie, convulsii și pierderea stării de conștiență.
Ministra Sănătății afirmă că, în ultimii doi ani, Republica Moldova a înregistrat cel mai scăzut nivel al mortalității materne de la independență. Dacă anterior erau raportate în jur de 14 cazuri anual, în prezent numărul a scăzut la 2-3 cazuri pe an. Mortalitatea maternă a fost unul dintre motivele invocate de autorități pentru reforma spitalelor.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te