Linkuri accesibilitate

O complicație rară, cauza preliminară a decesului unei tinere la naștere, la Edineț – Ministerul Sănătății


Imagine simbol.
Imagine simbol.

Livia Dub, o tânără mamă din Alexăndreni, a murit pe 29 ianuarie, la două zile după internarea la maternitatea din Edineț, împreună cu fătul ei. Familia acuză medicii de neglijență, iar ministra Sănătății afirmă că decesul ar fi fost cauzat de o complicație rară. 

„Preventiv se presupune (de membrii comisiei care au analizat cazul la minister vineri) că a fost cauzat de embolie cu lichid amniotic. Așa cazuri se înregistrează unul la 20 mii de nașteri, și rata de supraviețuire e infimă - câteva procente”, a scris Ala Nemerenco, ministra Sănătății, pe 1 februarie, pe o rețea de socializare.

Ea a precizat că diagnosticul final va fi stabilit după analizele histologice și finalizarea anchetei, care va urmări tot parcursul gravidei și aspectele medicale. „S-ar putea să apară alte nuanțe”, a adăugat ministra Sănătății.

Livia Dub urma să nască al treilea copil și a fost internată pe 27 ianuarie la maternitatea din Edineț. Fiind în a 41-a săptămână de sarcină, medicii au decis să-i inducă travaliul, deoarece majoritatea femeilor nasc în jurul săptămânii 39. Acasă o așteptau doi copii, de 11 și 14 ani.

La două zile distanță, în noaptea de 29 ianuarie, femeii i s-a făcut rău. La ora 6:20, a suferit un stop cardio-respirator, iar medicii nu au reușit să o salveze nici pe ea, nici pe copil.

Atât rudele, cât și ministra Sănătății spun că era o sarcină normală, monitorizată regulat, fără probleme.

Cazul a intrat în atenția presei, apoi și a autorităților. Poliția a deschis o anchetă pentru „stabilirea tuturor circumstanțelor”, iar Ministerul Sănătății a instituit o comisie de specialitate, formată din obstetricieni-ginecologi, anesteziologi și alți experți.

Concluziile preliminare ale comisiei, publicate de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, pe 1 februarie, indică embolia cu lichid amniotic drept cauză probabilă a decesului. Aceasta este o complicație rară și gravă, cu o rată foarte mică de supraviețuire.

Embolia cu lichid amniotic apare atunci când lichidul amniotic sau celulele fetale pătrund în fluxul sanguin al mamei, declanșând o reacție imună severă. Aceasta poate surveni în timpul nașterii sau imediat după și este una dintre principalele cauze de deces matern în travaliu. Simptomele includ edem pulmonar, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, dificultăți respiratorii, tahicardie, convulsii și pierderea stării de conștiență.

Ministra Sănătății afirmă că, în ultimii doi ani, Republica Moldova a înregistrat cel mai scăzut nivel al mortalității materne de la independență. Dacă anterior erau raportate în jur de 14 cazuri anual, în prezent numărul a scăzut la 2-3 cazuri pe an. Mortalitatea maternă a fost unul dintre motivele invocate de autorități pentru reforma spitalelor.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG