Linkuri accesibilitate

Noi sancțiuni americane pentru a limita capacitatea Rusiei de a cumpăra tehnologie militară


Printre persoanele desemnate pentru sancțiuni se numără fostul ministru rus de finanțe Aleksei Kudrin. (foto de arhivă)
Printre persoanele desemnate pentru sancțiuni se numără fostul ministru rus de finanțe Aleksei Kudrin. (foto de arhivă)

Statele Unite au impus noi sancțiuni legate de Rusia, vizând 18 persoane și zeci de entități, într-o măsură menită să împiedice accesul Rusiei la produsele care sprijină eforturile sale de război.

Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva a 18 persoane și a peste 120 de entități cu sediul în Rusia și Kârgâzstan, într-o acțiune menită să împiedice accesul Moscovei la produse și tehnologii care sprijină eforturile sale de război.

Printre entitățile vizate se numără mai multe entități cu sediul în Kârgâzstan despre care Departamentul Trezoreriei SUA a declarat la 20 iulie că au funcționat ca intermediari pentru a furniza Rusiei produse electronice și tehnologii fabricate în străinătate.

Cel puțin șase dintre aceste companii au fost prezentate într-o investigație recentă a Serviciului Kârgâzstan al RFE/RL privind companiile din Kârgâzstan și Kazahstan. Cercetările jurnaliștilor au dezvăluit modul în care produsele și subansamblele electronice occidentale supuse sancțiunilor ajung în Rusia prin intermediul firmelor din Asia Centrală.

Biroul de control al activelor străine al Trezoreriei (OFAC) a declarat la 20 iulie că, pe lângă limitarea capacității Rusiei de a obține tehnologie, sancțiunile au ca scop reducerea veniturilor sale din minerit, restrângerea accesului la sistemul financiar internațional și privarea sa de tehnologie produsă de Grupul celor șapte națiuni industrializate, în special de elemente necesare în sectoarele aerospațial și de apărare.

Cele mai recente sancțiuni se adaugă unui val de acțiuni globale impuse Moscovei. „De când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Statele Unite, în colaborare cu aliații și partenerii noștri, au luat măsuri fără precedent pentru a face Rusia să plătească și pentru a face ca persoanele și entitățile care sprijină războiul ilegal al Rusiei în Ucraina să plătească", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. „Vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a spus el.

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a declarat în comunicatul de presă al OFAC că aceste acțiuni „reprezintă un alt pas în eforturile noastre de a limita capacitățile militare ale Rusiei, accesul acesteia la aprovizionarea câmpului de luptă și rezultatele sale economice”.

Printre persoanele care vor fi afectate de sancțiuni se numără fostul ministru rus de finanțe Aleksei Kudrin, un vechi confident al președintelui Vladimir Putin. Kudrin a condus organismul oficial de supraveghere al guvernului, Camera de Audit, până la sfârșitul anului trecut, când s-a alăturat gigantului tehnologic rus Yandex.

Kudrin s-a alăturat Yandex în timpul unei restructurări, în condițiile în care Kremlinul a luat măsuri drastice împotriva știrilor independente și a reportajelor despre războiul din Ucraina. Motorul de căutare și principalul portal de știri al Yandex se numărau printre principalele surse de conținut în limba rusă.

În cele din urmă, Yandex a decis să își vândă principalele portaluri de știri și de divertisment și a întreprins o tentativă de restructurare care, în esență, ar fi împărțit compania într-o unitate integral rusă și o unitate străină care se suprapunea celei rusești, dar era independentă.

Dar această tranzacție, în a cărei negociere Kudrin a fost implicat îndeaproape, a fost condiționată de găsirea unor cumpărători ruși cu posibilități financiare pentru unitatea rusă. De curând s-a aflat că în cursa achiziției acestui departament Yandex s-ar afla un grup de oligarhi legați de Kremlin și banca de investiții de stat VTB.

Dar, potrivit informațiilor publicate în această săptămână de Meduza și The Bell, consiliul de administrație al Yandex s-a temut să nu cadă sub incidența sancțiunilor americane existente, care-i vizau pe unii dintre principalii pretendenți, iar consiliul de administrație a căutat alte opțiuni.

Nu este clar modul în care sancționarea lui Kudrin ar afecta rolul său la Yandex sau eforturile de restructurare a companiei. O purtătoare de cuvânt a Yandex a refuzat să comenteze anunțul Trezoreriei.

Cele șase companii desemnate pentru sancțiuni de către OFAC care au fost prezentate în ancheta RFE/RL sunt LLC RM Design and Development, Basis Trade Prosoft LLC, Region-Prof LLC, ZAO GTME Tekhnologii, OOO Radiotekhsnab (RTS) și Technologies Systems and Complexes Limited (TSC).

ZAO GTME Tekhnologii (GTME Tekhnologii) este o entitate cu sediul în Kârgâzstan, înființată în iunie 2022. Această firmă a efectuat zeci de livrări de bunuri către Rusia, inclusiv articole de înaltă prioritate, cum ar fi condensatori cu tantal și circuite electronice integrate, a constatat investigația RFE/RL. Principalul client al GTME Tekhnologii a fost TSC, cu sediul în Rusia, un furnizor de echipamente electronice și digitale.

OFAC a declarat că LLC RM Design and Development, înființată în martie anul trecut, a fost un expeditor tenace de produse electronice, cum ar fi semiconductori și circuite integrate, către Rusia, inclusiv către firme care au furnizat produse electronice unor companii de apărare cu sediul în Rusia.

Anterior, la 20 iulie, Kârgâzstanul a negat că a ajutat Moscova să eludeze sancțiunile impuse din cauza invaziei din Ucraina, dar a recunoscut "posibila implicare a unor companii private" și a declarat că investighează această chestiune.

Printre celelalte persoane vizate pentru că au ajutat la furnizarea de muniții către Rusia se numără cetățeanul rus și nord-coreean Yong Hyok Rim, care are legături cu Evgheni Prigojin, liderul răzvrătit al organizației de mercenari Wagner.

De asemenea, sunt desemnate alte două companii militare rusești private, inclusiv Ohrana, deținută de gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin.

Serghei Korolev, prim-adjunctul directorului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), și guvernatorul regiunii Smolensk, Vasili Anokhin, sunt, de asemenea, vizați de sancțiuni, a precizat Departamentul de Stat.

Sancțiunile îngheață toate proprietățile aflate în jurisdicțiile americane deținute de persoanele și entitățile menționate. De asemenea, acestea interzic cetățenilor americani să facă afaceri cu persoanele și entitățile respective.

XS
SM
MD
LG